Szybkie i smaczne przekąski na imprezę

3 tygodnie temu
Szybkie i smaczne przekąski na imprezę

Zobacz smaczne i szybkie przekąski na imprezę. Są to przepisy na przekąski, które jesteś w stanie przygotować w 15-20 minut. Znajdziesz tu przepis na sałatkę warstwową, chrupiące grzanki, tartaletki na słono czy klasyk - tatar wołowy.

Szybkie i smaczne przekąski na imprezę

Katarzynki, Andrzejki, Barbórka i cały sezon przedświąteczny, to okres wzmożonej aktywności towarzyskiej. Okazji do spotkań mamy mnóstwo, ale czasu na przygotowanie poczęstunku często niewiele. Na modnych ostatnio domówkach nie chodzi jednak o to, by najeść się do syta jak na weselu, a raczej, żeby skubnąć jakieś smaczne, małe co nieco, nadrabiając przyjacielskie zaległości. Szybkie przekąski według naszych przepisów­ przygotujesz w dwadzieścia minut.

Królowa imprezy

Sałatka na imprezę powinna być efektowna i szybka w wykonaniu – tak, jak ta prosta sałatka z tuńczykiem, która łączy delikatny smak ryby ze słodyczą kukurydzy i kwaskowatością ogórka konserwowego. Kremowej konsystencji dodaje jej majonez i jajka na twardo. To ekonomiczne danie dobrze sprawdzi się także na lunch lub kolację.

Hitem imprezy będzie sałatka warstwowa - kolorowa i zaskakująca w smaku, łączy to, co zdrowe (dużo warzyw) z tym, co najbardziej popularne na każdym party (chipsy). Ładnie prezentuje się ułożona w szklanym półmisku. Na warstwy składa się kukurydza wymieszana z jajkiem, marchewka, papryka, pomidory, por, smażony kurczak i oczywiście wspomniane chipsy ziemniaczane. Smak podkręca sos czosnkowy, pikantny ketchup i szczypiorek. 

Coś na ząb

Przegryzki funkcjonujące w języku kulinarnym jako finger food nie wymagają ani sztućców, ani wielkiego wysiłku przy przygotowaniu. Na wszelkich imprezach z dużym zainteresowaniem spotykają się koreczki. Wystarczą na jeden kęs, a te najbardziej popularne, zawijane koreczki z kabanosa, sera i oliwek składają się jedynie trzech składników. Apetyczna przekąska będzie gotowa w niecały kwadrans.

Crostini, podobnie jak bruschetta - tradycyjna włoska przystawka antipasti, to mała, grillowana lub smażona na patelni grzanka z bagietki albo chleba, którą można podać z najróżniejszymi dodatkami. Wersja, którą proponujemy opiera się na hummusie i oliwkach. Crostini są chrupiące i mocno uzależniające – na jednej grzance trudno poprzestać. Mają swój początek w czasach średniowiecznych, kiedy to kromka chleba służyła biedocie jako talerz. Wtedy też często grzanki przygotowywano z czerstwego pieczywa, w myśl lokalnej zasady 'non buttar via niente', czyli 'niczego nie wyrzucaj’.

Kolejne przekąski na imprezę, które nie wymagają dużego nakładu pracy, a zrobią na gościach dobre wrażenie, to wytrawne tartaletki. Do przygotowania potrzebne będzie ciasto francuskie (gotowe do kupienia w większych sklepach spożywczych), pomidorki koktajlowe, oliwki i anchois. Upieczone tartaletki można ozdobić kiełkami i bazylią; świetnie smakują zarówno zaraz po wyjęciu z piekarnika, jak i lekko schłodzone.

Imprezowy klasyk

Tatar wołowy to znany klasyk, który ostatnio znów pojawił się w imprezowym menu . Przygotowany w domu będzie smakował lepiej niż w niejednej restauracji. W wersji podstawowej delikatne, chude mielone mięso najlepszej jakości (zazwyczaj polędwica) mieszamy z posiekaną cebulą, ogórkiem kiszonym, oliwą i żółtkiem. Smak tatara można wzbogacić ulubionymi dodatkami – niektórzy dodają marynowane grzyby, oliwki czy kapary, inni nawet odrobinę ryby (np. tuńczyka z puszki).

W tym linku znajdziesz więcej przepisów na przekąski.

Udostepnij:

Komentarze (0)

prymat