Chili con carne z pieczonym ziemniakiem

Chili con carne z pieczonym ziemniakiem

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
1 - 2

Jak zrobić chili con carne z pieczonym ziemniakiem? Pikantne, aromatyczne i podane z pieczonym ziemniakiem, fasolą, świeżą kolendrą i serem cheddar. Co powiecie na taką propozycję?

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na chili con carne:

  • olej

    do smażenia
  • czosnek

    2 ząbki
  • cebula

    1 sztuka
  • marchew

    1 sztuka
  • cebula czerwona

    1 sztuka
  • mięso mielone wołowe

    500 gramów
  • papryka czerwona

    1 sztuka
  • papryka zielona

    1 sztuka
  • kolendra cała

    1 łyżeczka
  • oregano

    1 łyżeczka
  • kmin rzymski mielony

    1 łyżeczka
  • papryka ostra

    2 łyżeczki
  • pomidor

    1 sztuka
  • pomidory w puszce

    1 puszka

Do smaku:

  • sól

  • pieprz

Na ziemniaki i dodatki:

  • ziemniaki pieczone

    3-4 sztuki
  • śmietana 18%

    1 łyżka
  • ser cheddar

    1 łyżeczka
  • fasola czerwona z puszki

    1 łyżka
  • listki kolendry

    kilka sztuk
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Na rozgrzaną patelnie wlej olej i podsmaż czosnek, białą i czerwoną cebule,mięso oraz czerwoną i zieloną paprykę.

Kiedy warzywa będą miękkie dopraw danie kolendrą, kminem, oregano, ostrą papryką, solą, pieprzem dodaj pomidory z puszki oraz świeżego pomidora.

Duś na wolnym ogniu jeszcze przez 30 minut. W tym czasie ponakłuwaj ziemniaki i piecz je w 180 stopniach przez 30 minut.

Całość podawaj z kwaśną śmietaną, fasolą, cheddarem oraz świeżą kolendrą.

Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Linka2107

08.11.2018 21:57
Pyszności :)

Bożena Matuszczyk

05.11.2018 22:56
Super danie;)

bietka

05.11.2018 09:10
Smaczne jedzonko :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat