Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tortilla burrito

4.0
(1)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Burrito tortilla to meksykański przysmak, który można serwować na obiad, kolację lub jako przekąskę na imprezę. Zobaczcie jak przygotować ten szybki i pyszny posiłek. 

Składniki:

tortilla 4 sztuki
mięso mielone 0,5 kg
fasola czerwona z puszki 400 gramów
kukurydza w puszce 400 gramów
pomidory krojone z puszki 400 gramów
czosnek 2 ząbki
tabasco do smaku
Sól w młynku prymat do smaku
Pieprz w młynku Prymat do smaku
cebula 1 szt.
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Tortilla burrito

Burrito tortilla to duże, miękkie placki z mąki pszennej, które są po brzegi wypełnione różnymi składnikami. Mięso mielone, fasola czerwona, dowolne warzywa, ser i całość otulona sosem. W oryginalnej meksykańskiej wersji to sos tabasco, sos z chili lub jalapeno.

To danie daje dużą dowolność w komponowaniu smaków. Śmiało możecie tutaj eksperymentować i wykorzystać akurat dostępne w lodówce składniki.

Kroki postępowania

1

Cebulę zeszklić na oleju.

Krok 1 - Tortilla burrito foto
2
Dodać mięso mielone i je podsmażyć. Dodać przeciśnięty czosnek i przyprawy oprócz tabasco.
Krok 2 - Tortilla burrito foto
3
Dodać pomidory razem z zalewą, dusić.
Krok 3 - Tortilla burrito foto
4
Na koniec dodać odsączoną fasolę i kukurydze. Dusić do miękkości. Przyprawić tabasco.
Krok 4 - Tortilla burrito foto
5
Tortille podgrzać na patelni bądź w mikrofalówce. Dodać do niej farsz. Można podawać z ulubiona surówką.
Krok 5 - Tortilla burrito foto

Dowiedz się jak zawijąć burrito tortillę.

A jeśli masz ochotę na wypróbowaniu tego meksykańskiego przysmaku w innej wersji to zapraszam na przepis:

Burrito z kurczakiem i ryżem

Domowe burrito

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak