Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad? Chrupiące frytki z sosem tatarskim według Piotra Ogińskiego
Ogórki, kapary, cebulę oraz czosnek kroimy na jak najdrobniejszą kostkę i dodajemy do majonezu. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
Dodajemy sok z cytryny, koperek oraz pieprz i sól do smaku, całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na 30 minut do lodówki.
Obrane ziemniaki kroimy w słupki o grubości ok. 1 cm, osuszamy ręcznikiem papierowym i blanszujemy na oleju rozgrzanym do 150°C przez ok 7 minut.
Zblanszowane frytki wyciągamy do miski. Olej rozgrzewamy do 180°C i smażymy ok 3-4 minuty na złoty kolor. Gotowe frytki wyjmujemy na ręcznik papierowy, by odsączyć je z tłuszczu, po czym dodajemy przyprawy do ziemniaków gdy są jeszcze gorące, i dokładnie mieszamy.
Frytki podajemy z sosem tatarskim oraz smażonym serem.