Co na obiad? Chrupiące frytki z sosem tatarskim według Piotra Ogińskiego

Co na obiad? Chrupiące frytki z sosem tatarskim według Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
1 - 2

Chrupiące, domowe frytki z aksamitnym sosem tatarskim. Żeby frytki były chrupiące użyjcie odpowiedniej odmiany ziemniaków i smażcie je dwa razy, w dwóch różnych temperaturach. Do frytek i sosu podajcie ser smażony, na który przepis znajdziecie pod tym linkiem.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Frytki:

  • ziemniaki

    2-3 sztuki
  • przyprawa do ziemniaków

    2 łyżeczki
  • olej

    do smażenia

Sos tatarski:

  • majonez

    100 gramów
  • ogórki konserwowe Smak

    7 sztuk
  • kapary całe Smak

    1 łyżeczka
  • cebula

    1/2 sztuki
  • czosnek

    1 ząbek
  • sok z cytryny

    1 łyżeczka
  • natka pietruszki

    2 łyżeczki
  • sól morska - MŁYNEK Prymat

  • Pieprz czarny- MŁYNEK

  • koperek suszony

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ogórki, kapary, cebulę oraz czosnek kroimy na jak najdrobniejszą kostkę i dodajemy do majonezu. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki.

Dodajemy sok z cytryny, koperek oraz pieprz i sól do smaku, całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na 30 minut do lodówki.

Obrane ziemniaki kroimy w słupki o grubości ok. 1 cm, osuszamy ręcznikiem papierowym i blanszujemy na oleju rozgrzanym do 150°C przez ok 7 minut.

Zblanszowane frytki wyciągamy do miski. Olej rozgrzewamy do 180°C i smażymy ok 3-4 minuty na złoty kolor. Gotowe frytki wyjmujemy na ręcznik papierowy, by odsączyć je z tłuszczu, po czym dodajemy przyprawy do ziemniaków gdy są jeszcze gorące, i dokładnie mieszamy.

Frytki podajemy z sosem tatarskim oraz smażonym serem.

Doradca Smaku
Najlepsze będą odmiany ziemniaków B i C.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

bietka

13.03.2019 10:38
Ciekawy sposób smażenia frytek : )

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat