Składniki
kostka
g
kg
gramów
mała łyż.
gniazd
mała puszka
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
łyżeczka
łyżka
szklanka
Frytki:
-
ziemniaki
2-3 sztuki -
Przyprawa do ziemniaków i frytek Prymat
2 łyżeczki -
olej
do smażenia
Sos tatarski:
-
majonez
100 gramów -
ogórki konserwowe Smak
7 sztuk -
kapary całe Smak
1 łyżeczka -
cebula
1/2 sztuki -
czosnek
1 ząbek -
sok z cytryny
1 łyżeczka -
natka pietruszki
2 łyżeczki -
Sól morska jodowana Prymat w młynku
-
Pieprz czarny Prymat w młynku
-
Koperek suszony Prymat
1 łyżeczka
Przepis i sposób przygotowania Co na obiad? Chrupiące frytki z sosem tatarskim według Piotra Ogińskiego
Ogórki, kapary, cebulę oraz czosnek kroimy na jak najdrobniejszą kostkę i dodajemy do majonezu. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
Dodajemy sok z cytryny, koperek oraz pieprz i sól do smaku, całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na 30 minut do lodówki.
Obrane ziemniaki kroimy w słupki o grubości ok. 1 cm, osuszamy ręcznikiem papierowym i blanszujemy na oleju rozgrzanym do 150°C przez ok 7 minut.
Zblanszowane frytki wyciągamy do miski. Olej rozgrzewamy do 180°C i smażymy ok 3-4 minuty na złoty kolor. Gotowe frytki wyjmujemy na ręcznik papierowy, by odsączyć je z tłuszczu, po czym dodajemy przyprawy do ziemniaków gdy są jeszcze gorące, i dokładnie mieszamy.
Frytki podajemy z sosem tatarskim oraz smażonym serem.
Najlepsze będą odmiany ziemniaków B i C.![]()
Komentarze (1)