Przepis i sposób przygotowania na: Empanadas z wołowiną i warzywami
W rondelku zagotuj wodę z masłem, posól i przelej do miski. Do gorącego masła wsyp mąkę i energicznie wymieszaj. Dodaj proszek do pieczenia oraz jajko i wymieszaj, uzyskując jednolitą konsystencję. Odstaw do lodówki na 25 minut.
W tym czasie na rozgrzaną patelnię wlej olej i podsmaż cebulę, czosnek, imbir oraz chili przez około 2 minuty. Po 2 minutach dodaj pokrojone w kosteczkę: seler, marchew, cukinię oraz mięso i przyprawy, zalej wodą i gotuj około 25 minut. Po 25 minutach do farszu dodaj natkę pietruszki oraz koncentrat, dobrze wymieszaj i odstaw do ostygnięcia.
Ciasto rozwałkuj na 4 mm i wytnij kółka o średnicy ok. 12 cm, na środek kółka nałóż 1-2 łyżki farszu, złóż na pół, zlep i zawiń końcówki ciasta. Tak przygotowane empanadas posmaruj mlekiem i piecz w temp. 200°C przez 20 minut.
Empanadas podawaj z kwaśną śmietaną.