Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Na ciasto:
-
woda
100 mililitrów -
masło
175 gramów -
mąka
350 gramów -
proszek do pieczenia
1 łyżka -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
do smaku -
jajko
1 sztuka
Na farsz:
-
olej
1 łyżka -
cebula
1 sztuka -
czosnek
2 ząbki -
seler naciowy
40 gramów -
marchew
3 sztuki -
papryczka chili
1 sztuka -
cukinia
40 gramów -
mięso mielone wołowe
350 gramów -
koncentrat pomidorowy
65 gramów -
oregano
1 łyżeczka -
Papryka wędzona słodka mielona Prymat
1 łyżeczka -
Kolendra cała Prymat
1 łyżeczka -
woda
200 mililitrów -
natka pietruszki
1 łyżka -
imbir
1 łyżeczka -
mleko
do smarowania
Przepis i sposób przygotowania Empanadas z wołowiną i warzywami
W rondelku zagotuj wodę z masłem, posól i przelej do miski. Do gorącego masła wsyp mąkę i energicznie wymieszaj, dodaj proszek do pieczenia oraz jajko i wymieszaj uzyskując jednolitą konsystencje, po czym odstaw do lodówki na 25 minut.
W tym czasie, na rozgrzaną patelnię wlej olej i podsmaż cebulę, czosnek, imbir oraz chili, przez około 2 minuty. Po 2 minutach dodaj pokrojone w kosteczkę: seler, marchew, cukinię oraz mięso i przyprawy, zalej wodą i gotuj około 25 minut. Po 25 minutach do farszu dodaj natkę pietruszki oraz koncentrat, dobrze wymieszaj i odstaw do ostygnięcia.
Ciasto rozwałkuj na 4 mm i wytnij kółka o średnicy ok. 12 cm, na środek kółka nałóż 1-2 łyżki farszu, złóż na pół, zlep i zawiń końcówki ciasta. Tak przygotowane empanadas posmaruj mlekiem i piecz w temp. 200°C przez 20 minut.
Empanadas podawaj z kwaśną śmietaną.
Komentarze (3)
Nie masz konta? Zarejestruj się