Empanadas z wołowiną i warzywami

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Empanadas - pieczone pierożki nadziewane mięsem i warzywami. Pyszna, aromatyczna przekąska, idealna na imprezy lub spotkanie z przyjaciółmi.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na ciasto:

  • woda

    100 mililitrów
  • masło

    175 gramów
  • mąka

    350 gramów
  • proszek do pieczenia

    1 łyżka
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
  • jajko

    1 sztuka

Na farsz:

  • olej

    1 łyżka
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    2 ząbki
  • seler naciowy

    40 gramów
  • marchew

    3 sztuki
  • papryczka chili

    1 sztuka
  • cukinia

    40 gramów
  • mięso mielone wołowe

    350 gramów
  • koncentrat pomidorowy

    65 gramów
  • oregano

    1 łyżeczka
  • Papryka wędzona słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • Kolendra cała Prymat

    1 łyżeczka
  • woda

    200 mililitrów
  • natka pietruszki

    1 łyżka
  • imbir

    1 łyżeczka
  • mleko

    do smarowania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W rondelku zagotuj wodę z masłem, posól i przelej do miski. Do gorącego masła wsyp mąkę i energicznie wymieszaj, dodaj proszek do pieczenia oraz jajko i wymieszaj uzyskując jednolitą konsystencje, po czym odstaw do lodówki na 25 minut.

W tym czasie, na rozgrzaną patelnię wlej olej i podsmaż cebulę, czosnek, imbir oraz chili, przez około 2 minuty. Po 2 minutach dodaj pokrojone w kosteczkę: seler, marchew, cukinię oraz mięso i przyprawy, zalej wodą i gotuj około 25 minut. Po 25 minutach do farszu dodaj natkę pietruszki oraz koncentrat, dobrze wymieszaj i odstaw do ostygnięcia.

Ciasto rozwałkuj na 4 mm i wytnij kółka o średnicy ok. 12 cm, na środek kółka nałóż 1-2 łyżki farszu, złóż na pół, zlep i zawiń końcówki ciasta. Tak przygotowane empanadas posmaruj mlekiem i piecz w temp. 200°C przez 20 minut.

Empanadas podawaj z kwaśną śmietaną.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Basiliana 29.01.2019 21:29
Śliczne pierożki i ciekawy sposób przygotowania ciasta.
Babeczka35 29.01.2019 15:09
Apetycznie wyglądają. Idealne na przekąskę.
Bożena Matuszczyk 11.01.2019 11:18
Smakowita przekąska, takich pierożków jeszcze nie miałam okazji spróbować. Chętnie się poczęstuję.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat