Empanadas z wołowiną i warzywami

Empanadas z wołowiną i warzywami

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Empanadas - pieczone pierożki nadziewane mięsem i warzywami. Pyszna, aromatyczna przekąska, idealna na imprezy lub spotkanie z przyjaciółmi.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na ciasto:

  • woda

    100 mililitrów
  • masło

    175 g
  • mąka

    350 g
  • proszek do pieczenia

    1 mała łyż.
  • sól morska

    do smaku
  • jajo

    1 szt.

Na farsz:

  • olej

    1 duża łyż.
  • cebula

    1 szt.
  • czosnek

    2 ząbki
  • seler naciowy

    40 g
  • marchew

    3 szt.
  • papryczka chilli

    1 szt.
  • cukinia

    40 g
  • mięso mielone wołowe

    350 g
  • koncentrat pomidorowy

    65 g
  • oregano

    1 mała łyż.
  • papryka wędzona

    1 mała łyż.
  • kolendra cała

    1 mała łyż.
  • woda

    200 mililitrów
  • natka pietruszki

    1 duża łyż.
  • mleko

    do smarowania
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

W rondelku zagotuj wodę z masłem, posól i przelej do miski. Do gorącego masła wsyp mąkę i energicznie wymieszaj, dodaj proszek do pieczenia oraz jajko i wymieszaj uzyskując jednolitą konsystencje, po czym odstaw do lodówki na 25 minut.

W tym czasie, na rozgrzaną patelnię wlej olej i podsmaż cebulę, czosnek, imbir oraz chili, przez ok 2 minuty. Po 2 minutach dodaj pokrojone w kosteczkę: seler, marchew, cukinię oraz mięso i przyprawy, zalej wodą i gotuj ok. 25 minut. Po 25 minutach do farszu dodaj natkę pietruszki oraz koncentrat, dobrze wymieszaj i odstaw do ostygnięcia.

Ciasto rozwałkuj na 4 mm i wytnij kółka o średnicy ok. 12 cm, na środek kółka nałóż 1-2 łyżki farszu, złóż na pół, zlep i zawiń końcówki ciasta. Tak przygotowane empanadas posmaruj mlekiem i piecz w temp. 200°C przez 20 minut.

 Empanadas podawaj z kwaśną śmietaną.

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Basiliana

29.01.2019 21:29
Śliczne pierożki i ciekawy sposób przygotowania ciasta.

Babeczka35

29.01.2019 15:09
Apetycznie wyglądają. Idealne na przekąskę.

Bożena Matuszczyk

11.01.2019 11:18
Smakowita przekąska, takich pierożków jeszcze nie miałam okazji spróbować. Chętnie się poczęstuję.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat