Doradca Smaku IX: Wegetariański smalec z suszoną śliwką, odc. 32

odc. 32 Doradca Smaku

Doradca Smaku IX: Wegetariański smalec z suszoną śliwką, odc. 32

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Lubicie smalec? A co powiecie na wegetariański smalec z suszonym śliwkami? To roślinna wersja tradycyjnej, polskiej przekąski. Warto próbować nowych smaków!

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

mała łyż.

gniazd

mała puszka

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na smalec:

  • czosnek

    2 ząbki
  • cebula

    1 sztuka
  • morele suszone

    30 gramów
  • śliwki suszone

    30 gramów
  • oliwa

    80 mililitrów
  • sezam

    30 gramów
  • słonecznik ziarna

    30 gramów
  • pestki dyni

    30 gramów
  • siemię lniane

    20 gramów
  • ciecierzyca ugotowana

    400 gramów
  • bulion warzywny

    100 mililitrów
  • jabłko prażone Smak

    2 łyżki
  • chleb wieloziarnisty

    kilka kromek
  • ogórki konserwowe Smak

    2 sztuki
  • Cebulka smażona Prymat

    15 gramów
  • pomidory suszone Smak

    30 gramów

Do dekoracji:

  • szczypiorek

Do smaku:

  • Liść lubczyku suszony Prymat

  • Papryka wędzona słodka mielona Prymat

  • Sól morska jodowana Prymat w młynku

  • Pieprz czarny Prymat w młynku

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Doradca Smaku IX: Wegetariański smalec z suszoną śliwką, odc. 32

Czosnek drobno siekamy, cebulę kroimy w kostkę. Suszone morele, śliwki i suszone pomidor kroimy w cienkie paski. Na patelni rozgrzewamy 50 ml oliwy z oliwek, podsmażamy czosnek i cebulę, mieszając. Dodajemy suszone morele, śliwki oraz pomidory. Doprawiamy solą morską, czarnym pieprzem i lubczykiem. Po chwili dodajemy prażone jabłko i mieszamy.

Na drugiej patelni prażymy sezam, pestki dyni, słonecznika i siemię lniane. Ciecierzycę wsypujemy do naczynia, dodajemy 30 ml oliwy, wlewamy bulion warzywny, całość blendujemy do uzyskania gładkiej masy.

Masę z ciecierzycy przekładamy do miski, dodajemy podsmażone składniki z patelni, 3/4 prażonych pestek dyni, słonecznika, sezamu i siemienia lnianego. Doprawiamy do smaku solą morską, pieprzem czarnym i wędzoną papryką, dokładnie mieszamy.

Kromki chleba kroimy na pół, nakładamy smalec wegetariański, posypujemy pozostałymi pestkami słonecznika, dyni, sezamem i siemieniem lnianym. Ogórki kroimy w plastry. Na wierzch każdej kromki kładziemy po dwa plastry ogórka. Danie posypujemy cebulką smażoną i posiekanym szczypiorkiem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat