Składniki
kostka
g
kg
gramów
mała łyż.
gniazd
mała puszka
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
łyżeczka
łyżka
szklanka
Na smalec:
-
czosnek
2 ząbki -
cebula
1 sztuka -
morele suszone
30 gramów -
śliwki suszone
30 gramów -
oliwa
80 mililitrów -
sezam
30 gramów -
słonecznik ziarna
30 gramów -
pestki dyni
30 gramów -
siemię lniane
20 gramów -
ciecierzyca ugotowana
400 gramów -
bulion warzywny
100 mililitrów -
jabłko prażone Smak
2 łyżki -
chleb wieloziarnisty
kilka kromek -
ogórki konserwowe Smak
2 sztuki -
Cebulka smażona Prymat
15 gramów -
pomidory suszone Smak
30 gramów
Do dekoracji:
-
szczypiorek
Do smaku:
-
Liść lubczyku suszony Prymat
-
Papryka wędzona słodka mielona Prymat
-
Sól morska jodowana Prymat w młynku
-
Pieprz czarny Prymat w młynku
Przepis i sposób przygotowania Doradca Smaku IX: Wegetariański smalec z suszoną śliwką, odc. 32
Czosnek drobno siekamy, cebulę kroimy w kostkę. Suszone morele, śliwki i suszone pomidor kroimy w cienkie paski. Na patelni rozgrzewamy 50 ml oliwy z oliwek, podsmażamy czosnek i cebulę, mieszając. Dodajemy suszone morele, śliwki oraz pomidory. Doprawiamy solą morską, czarnym pieprzem i lubczykiem. Po chwili dodajemy prażone jabłko i mieszamy.
Na drugiej patelni prażymy sezam, pestki dyni, słonecznika i siemię lniane. Ciecierzycę wsypujemy do naczynia, dodajemy 30 ml oliwy, wlewamy bulion warzywny, całość blendujemy do uzyskania gładkiej masy.
Masę z ciecierzycy przekładamy do miski, dodajemy podsmażone składniki z patelni, 3/4 prażonych pestek dyni, słonecznika, sezamu i siemienia lnianego. Doprawiamy do smaku solą morską, pieprzem czarnym i wędzoną papryką, dokładnie mieszamy.
Kromki chleba kroimy na pół, nakładamy smalec wegetariański, posypujemy pozostałymi pestkami słonecznika, dyni, sezamem i siemieniem lnianym. Ogórki kroimy w plastry. Na wierzch każdej kromki kładziemy po dwa plastry ogórka. Danie posypujemy cebulką smażoną i posiekanym szczypiorkiem.
Komentarze (0)