DOMOWA SZYNKA GOTOWANA

DOMOWA SZYNKA GOTOWANA

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • majeranek

    1 łyżka
  • sól

    100 gram
  • ziele angielskie

    4-5 szt
  • pieprz czarny mielony

    1 łyżeczka
  • owoc jałowca

    5 szt
  • czosnek

    3 ząbki
  • liść laurowy

    3 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - DOMOWA SZYNKA GOTOWANA foto
Mięso wieprzowe od szynki należy dokładnie umyć i osuszyć.Odkrawamy kawałki zbędnego tłuszczu i wkładamy do siatki wędliniarskiej lub obwiązujemy sznurkiem bawełnianym do szynek.
Krok 2 - DOMOWA SZYNKA GOTOWANA foto
Szynkę wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą tak ,aby cała szynka była przykryta.Dodajemy przyprawy.
Krok 3 - DOMOWA SZYNKA GOTOWANA foto
Zagotowujemy i od momentu wrzenia gotujemy 5 minut.
Zdemujemy garnek z palnika i studzimy nie wyciągając szynki.
Krok 4 - DOMOWA SZYNKA GOTOWANA foto
Następnego dnia znowu należy zagotować i od momentu wrzenia gotować znowu 5 minut.Zostawiamy w zalewie do całkowitego wystudzenia i odkładamy do lodówki ,aby się dobrze schłodziła.
Pyszna domowa wędlinka bez konserwantów.Wiemy co jemy....

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (22)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Ela15

28.12.2015 07:00
po prostu palce lizać

Jagódka77

12.07.2015 06:48
nic nie pobije takiej domowej wędliny

Róża1

31.03.2015 23:39
ja też mam ochotę ją zrobić :-)

Klausia

25.03.2015 22:44
wygląda apetycznie

IZABELA29

20.03.2015 09:01
coraz bardziej mam ochotę ją zrobić

ania2610

09.03.2015 14:55
doskonała, idealna - aż prosi się o zjedzenie!

Pani Domu

09.03.2015 14:06
smaczna szyneczka

jagoda5913

09.03.2015 11:12
Super na święta

gosia56

09.03.2015 10:28
pyszna szyneczka;)

iziona

09.03.2015 10:23
Domowa szyneczka nie ma w sobie równych

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat