Przepis i sposób przygotowania na: Boczek pieczony
Jak zrobić pyszny boczek pieczony?
- zamarynuj mięso w aromatycznych ziołach,
- posmaruj wyrazistą musztardą,
- piecz w dwóch etapach - sprawdź szczegóły w przepisie.
1. Boczek myjemy i osuszamy. Nacinamy na górze nożem. Wszystkie przyprawy (tymianek, majeranek, zioła prowansalskie, paprykę słodką, sól i pieprz) mieszamy ze sobą w miseczce i nacieramy boczek z każdej strony.
2. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Obkładamy nim cały boczek, liście laurowe kruszymy i dajemy na mięso.
3. Wkładamy do naczynia żaroodpornego, zamykamy i wstawiamy na 24 godziny do lodówki.
4. Po wyjęciu z lodówki, górę boczku smarujemy musztardą. Wkładamy boczek do rękawa do pieczenia, wiążemy i nakłuwamy w kilku miejscach.
5. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika w temperaturę 180 stopni na 1 godzinę (10 minut przed wyłączeniem rozciąć rękaw, aby wierzch się przyrumienił i był chrupiący).