Szynka pieczona w rękawie

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników:

  • mięso wieprzowe

    1 i 1/2 kg od szynki
  • Papryka słodka mielona Prymat

    2 łyżeczki
  • majeranek

    1 łyżeczka

Marynata:

  • woda

    1 i 1/2 litra
  • czosnek

    5 sztuk
  • liść laurowy

    2 sztuki
  • ziele angielskie

    5 ziaren
  • Sól peklowa drobnoziarnista Prymat

    60 gramów
  • owoc jałowca

    5 sztuk
  • cukier

    1/2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Szynka pieczona w rękawie foto

Mięso myję i oczyszczam.

Krok 2 - Szynka pieczona w rękawie foto

Do garnka wlewam wodę, dodaję wszystkie przyprawy, zagotowuję. Odstawiam z ognia, dodaję sól peklową i mieszam. Zalewę studzę i do chłodnej dodaję czosnek. Do zimnej marynaty wkładam mięso. Przykrywam i wkładam do lodówki na 7 dni. Przełożyłam do naczynia szklanego. Raz dziennie mięso należy przewrócić, żeby się równo peklowało.

Krok 3 - Szynka pieczona w rękawie foto

Po tym czasie, mięso wyjmuję, osuszam. Szynkę nacieram majerankiem i papryką. Sznuruję ją białym sznurkiem na około i w poprzek.

Krok 4 - Szynka pieczona w rękawie foto
Przekładam do rękawa do pieczenia. Wkładam do piekarnika nagrzanego w brytfannie bez przykrycia, temp 180 stopni na 1,5 godziny.
Krok 5 - Szynka pieczona w rękawie foto

Piętnaście minut przed końcem nacinam rękaw, żeby szynka się przyrumieniła. Po wyjęciu z piekarnika szynkę odstawiam do ostygnięcia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (60)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
AsiaaK 13.09.2017 23:26
chetnie bym zjadła :)
Edita 08.06.2017 21:58
wyglada smacznie
Jolanta40 12.04.2017 12:30
bardzo apetycznie wygląda
IZABELA29 07.04.2017 09:11
Świetnie wygląda
Agnieszka-87-25 03.04.2017 15:21
smaczna na kanapki
anetaM18 24.02.2017 12:56
Mniam wspaniała szyneczka w sam raz dla dzieci na szkolną kanapkę.
IZABELA29 17.02.2017 14:18
Świetnie wyglada
Agnieszka-87-25 11.02.2017 07:54
uwielbiam takie
marta1371 07.01.2017 19:21
Apetyczne mięsko
gmorekk 29.12.2016 15:47
Ja zawsze dodaję jeszcze,ostrą paprykę, łyżeczkę octu lub soku z cytryny oraz kmin rzymski. Całość dodaje lekkości szyneczce.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat