Przepis i sposób przygotowania na: Deser malinowo-kawowy
Deser w kubeczkach lub szklaneczkach - jak kto woli go podać. Łączy biszkopty, smazone maliny, bitą śmietanę z kawą i dodatki - świeże maliny, bezy i listki mięty.
1. Maliny (150g) płuczemy, umieszczamy je w rondelku, dodajemy rum i cukier do smaku. Całość smażymy do momentu aż większość wody wyparuję, a masa przybierze konsystencje konfitury, studzimy. Zostawiamy kilka malin do dekoracji.
2. Dwa biszkopty kruszymy. Układamy je na dnie dwóch naczynek. Na biszkopty wykładamy masę malinową. Na masie malinowej układamy świeże maliny (100g).
3. Kawę zaparzamy w 1 łyżce wrzątku. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru. Kolejno wlewamy kawę i całość dokładnie mieszamy. Krem przekładamy do szprycy i wyciskamy do szklanych kubeczków.
4. Deser dekorujemy świeżymi malinami i biszkoptem lub bezą.
Życzę smacznego :)