Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wyjątkowe okazje: Doradca Smaku III, odc. 28: Tiramisu

5.0
(94)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

biszkopty podłużne 20 szt.
kawa rozpuszczalna 500 ml
serek mascarpone 1 kg
jajko 6 szt.
cukier puder 250 g
śmietana kremowa 30% lub 36% 300 ml
likier amaretto 4 łyżeczki
kakao

Do smaku

Cukier z cynamonem do ciast i deserów Prymat
laska wanilii 2 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Wyjątkowe okazje: Doradca Smaku III, odc. 28: Tiramisu

Kroki postępowania

1
Biszkopty moczymy z dwóch stron w kawie. Ser mascarpone przekładamy do miski i delikatnie rozbijamy trzepaczką.
Krok 1 - Wyjątkowe okazje: Doradca Smaku III, odc. 28: Tiramisu foto
2
Żółtka jaj ubijamy z połową cukru pudru na puszystą i jasną masę. Nie przerywając ubijania, powoli wlewamy śmietanę.
Krok 2 - Wyjątkowe okazje: Doradca Smaku III, odc. 28: Tiramisu foto
3
Następnie do żółtek dodajemy stopniowo ser mascarpone, miksując na średnich obrotach miksera, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec dodajemy likier amaretto oraz nasiona z 2 lasek wanilii. Delikatnie mieszamy.
Krok 3 - Wyjątkowe okazje: Doradca Smaku III, odc. 28: Tiramisu foto
4
Białka ubijamy z resztą cukru pudru na sztywną pianę. Dodajemy do masy z żółtek i sera mascarpone. Mieszamy.
Krok 4 - Wyjątkowe okazje: Doradca Smaku III, odc. 28: Tiramisu foto
5
Na dnie naczynia żaroodpornego układamy pierwszą warstwę biszkoptów. Na biszkopty wykładamy równomiernie pierwszą warstwę kremu. Następnie kolejną warstwę biszkoptów i ponownie krem. Jeśli mamy małe naczynie żaroodporne, możemy zrobić więcej warstw. Tak przygotowany deser przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.
Krok 5 - Wyjątkowe okazje: Doradca Smaku III, odc. 28: Tiramisu foto
6

Schłodzone tiramisu posypujemy kakao i podajemy na talerzykach udekorowanych cukrem z cynamonem.

Krok 6 - Wyjątkowe okazje: Doradca Smaku III, odc. 28: Tiramisu foto
7
Smacznego!
Krok 7 - Wyjątkowe okazje: Doradca Smaku III, odc. 28: Tiramisu foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jejkuchnia 26.03.2018 19:32
Moje ulubione ciasto. Nie ma na świecie lepszego! :D
Lis 26.02.2017 14:07
Wygląda genialnie:)
fafetka 20.04.2015 10:32
Pyszne. Dziś robię po raz drugi, bo ostatnio gościom bardzo smakowało. Jedyną zmianą, jaką wprowadziłam to zmniejszenie ilości cukru pudru, bo nie lubię aż takiego słodkiego tiramisu.
iwonka75 12.04.2015 20:38
iwona jest po prostu niebianskie ,przepyszne.
ben-ka 14.03.2015 22:35
Uwielbiam ten deser.
Izabela28 10.03.2015 15:54
pyszności:)
Galilo 10.03.2015 13:24
Dobre. Na tyle dobre, że jestem umówiony z moim synkiem na sobotę na nową porcję :-). Ważne, aby dobrać odpowiednie biszkopty. Polecam.
Tomasz Kwiatkowski
Tomasz Kwiatkowski 08.03.2015 00:38
pyszne , dziś robiłem . zastąpiłem kawę rozpuszczalną na kawę z ekspresu
ilka01 07.03.2015 07:05
uwielbiam :)
IwonaDD 06.03.2015 12:17
pychota!!!!!!!!!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak