Wyjątkowe okazje: Doradca Smaku III, odc. 28: Tiramisu

odc. 28 Doradca Smaku

Wyjątkowe okazje: Doradca Smaku III, odc. 28: Tiramisu

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • biszkopty podłużne

    20 szt.
  • kawa rozpuszczalna

    500 ml
  • serek mascarpone

    1 kg
  • jajka

    6 szt.
  • cukier puder

    250 g
  • śmietana kremowa 30% lub 36%

    300 ml
  • likier amaretto

    4 łyżeczki
  • kakao

Do smaku

  • Cukier z cynamonem

  • laska wanilii

    2 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Wyjątkowe okazje: Doradca Smaku III, odc. 28: Tiramisu foto
Biszkopty moczymy z dwóch stron w kawie. Ser mascarpone przekładamy do miski i delikatnie rozbijamy trzepaczką.
Krok 2 - Wyjątkowe okazje: Doradca Smaku III, odc. 28: Tiramisu foto
Żółtka jaj ubijamy z połową cukru pudru na puszystą i jasną masę. Nie przerywając ubijania, powoli wlewamy śmietanę.
Krok 3 - Wyjątkowe okazje: Doradca Smaku III, odc. 28: Tiramisu foto
Następnie do żółtek dodajemy stopniowo ser mascarpone, miksując na średnich obrotach miksera, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec dodajemy likier amaretto oraz nasiona z 2 lasek wanilii. Delikatnie mieszamy.
Krok 4 - Wyjątkowe okazje: Doradca Smaku III, odc. 28: Tiramisu foto
Białka ubijamy z resztą cukru pudru na sztywną pianę. Dodajemy do masy z żółtek i sera mascarpone. Mieszamy.
Krok 5 - Wyjątkowe okazje: Doradca Smaku III, odc. 28: Tiramisu foto
Na dnie naczynia żaroodpornego układamy pierwszą warstwę biszkoptów. Na biszkopty wykładamy równomiernie pierwszą warstwę kremu. Następnie kolejną warstwę biszkoptów i ponownie krem. Jeśli mamy małe naczynie żaroodporne, możemy zrobić więcej warstw. Tak przygotowany deser przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.
Krok 6 - Wyjątkowe okazje: Doradca Smaku III, odc. 28: Tiramisu foto

Schłodzone tiramisu posypujemy kakao i podajemy na talerzykach udekorowanych cukrem z cynamonem.

Krok 7 - Wyjątkowe okazje: Doradca Smaku III, odc. 28: Tiramisu foto
Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

jejkuchnia

26.03.2018 19:32
Moje ulubione ciasto. Nie ma na świecie lepszego! :D

Lis

26.02.2017 14:07
Wygląda genialnie:)

fafetka

20.04.2015 10:32
Pyszne. Dziś robię po raz drugi, bo ostatnio gościom bardzo smakowało. Jedyną zmianą, jaką wprowadziłam to zmniejszenie ilości cukru pudru, bo nie lubię aż takiego słodkiego tiramisu.

iwonka75

12.04.2015 20:38
iwona jest po prostu niebianskie ,przepyszne.

ben-ka

14.03.2015 22:35
Uwielbiam ten deser.

Izabela28

10.03.2015 15:54
pyszności:)

Galilo

10.03.2015 13:24
Dobre. Na tyle dobre, że jestem umówiony z moim synkiem na sobotę na nową porcję :-). Ważne, aby dobrać odpowiednie biszkopty. Polecam.

Tomasz Kwiatkowski

08.03.2015 00:38
pyszne , dziś robiłem . zastąpiłem kawę rozpuszczalną na kawę z ekspresu

ilka01

07.03.2015 07:05
uwielbiam :)

IwonaDD

06.03.2015 12:17
pychota!!!!!!!!!!!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat