Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Ciasto:
-
biała czekolada
2 tabliczki -
masło
1/2 kostki -
jajko
4 sztuki -
cukier trzcinowy
50 gramów -
cukier puder
2 łyżki -
mąka gryczana
150 gramów -
serek kremowy
1 łyżka -
twaróg tłusty
100 gramów -
śmietanka 36%
300 mililitrów -
cukier puder
50 gramów -
maliny świeże
10 sztuk -
truskawki
2 sztuki
Do smaku:
-
Kardamon mielony Prymat
-
Cukier ze skórką cytryny do ciast i deserów Prymat
-
Chili pieprz cayenne mielone Prymat
Do dekoracji:
-
listki mięty
Sposób przygotowania
Czekoladę łamiemy na kostki i wkładamy do miski, dodajemy masło. Zagotowujemy wodę, miskę ustawiamy na garnku – rozpuszczamy składniki w misce, doprawiamy kardamonem i mieszamy. Do osobnej miski wbijamy jajka, dodajemy cukier trzcinowy, cukier puder i cukier ze skórką cytryny. Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę. Dodajemy mąkę gryczaną, kremowy serek i tłusty twaróg. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy na małych obrotach. Po zmiksowaniu dodajemy rozpuszczoną białą czekoladę z masłem, całość ponownie miksujemy na małych obrotach.
Keksówkę o wymiarach 18x9,5cm wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy całą zawartość ciasta. Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 45 minut.
Do miski wlewamy zimną śmietankę 36%, dodajemy chili pieprz cayenne, dodajemy cukier puder i całość ubijamy za pomocą miksera na małych obrotach, do momentu aż śmietana będzie sztywna. Ciasto wyciągamy z piekarnika, wykładamy z keksówki. Ciasto kroimy na trójkątne kawałki.
Na talerz wykładamy bitą śmietanę i kładziemy 2 kawałki brownie i dekorujemy malinami. Truskawki kroimy na plastry i nakładamy na talerz. Dekorujemy listkiem świeżej mięty.
Podana ilość owoców wystarczy na 1 porcję.
Aby śmietanka się dobrze ubiła trzeba ją mocno schłodzić w lodówce.![]()
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się