Doradca Smaku X: Brownie z białą czekoladą i twarogiem, odc. 26

odc. 26 Doradca Smaku

Doradca Smaku X: Brownie z białą czekoladą i twarogiem, odc. 26

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Brownie z białej czekolady i twarogu? Tak! W tym przepisie Robert Sowa połączył składniki kuchni polskiej i amerykańskiej. Ciasto wyszło przepyszne, więc czym prędzej je zróbcie. Podajcie z kleksem bitej śmietany i świeżymi owocami.

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto:

  • biała czekolada

    2 tabliczki
  • masło

    1/2 kostki
  • jajka

    4 sztuki
  • cukier trzcinowy

    50 gramów
  • cukier puder

    2 łyżki
  • mąka gryczana

    150 gramów
  • serek kremowy

    1 łyżka
  • twaróg tłusty

    100 gramów
  • śmietanka 36%

    300 mililitrów
  • cukier puder

    50 gramów
  • maliny

    10 sztuk
  • truskawki

    2 sztuki

Do smaku:

  • kardamon mielony

  • Cukier ze skórką cytryny

  • chili pieprz cayenne

Do dekoracji:

  • listki mięty

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Czekoladę łamiemy na kostki i wkładamy do miski, dodajemy masło. Zagotowujemy wodę, miskę ustawiamy na garnku – rozpuszczamy składniki w misce, doprawiamy kardamonem i mieszamy. Do osobnej miski wbijamy jajka, dodajemy cukier trzcinowy, cukier puder i cukier ze skórką cytryny. Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę. Dodajemy mąkę gryczaną, kremowy serek i tłusty twaróg. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy na małych obrotach. Po zmiksowaniu dodajemy rozpuszczoną białą czekoladę z masłem, całość ponownie miksujemy na małych obrotach.

Keksówkę o wymiarach 18x9,5cm wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy całą zawartość ciasta. Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 45 minut.

Do miski wlewamy zimną śmietankę 36%, dodajemy chili pieprz cayenne, dodajemy cukier puder i całość ubijamy za pomocą miksera na małych obrotach, do momentu aż śmietana będzie sztywna. Ciasto wyciągamy z piekarnika, wykładamy z keksówki. Ciasto kroimy na trójkątne kawałki.

Na talerz wykładamy bitą śmietanę i kładziemy 2 kawałki brownie i dekorujemy malinami. Truskawki kroimy na plastry i nakładamy na talerz. Dekorujemy listkiem świeżej mięty.

Podana ilość owoców wystarczy na 1 porcję.

 

Doradca Smaku
Aby śmietanka się dobrze ubiła trzeba ją mocno schłodzić w lodówce.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat