Doradca Smaku logoandPrymat logo
Sprawdzone przepisy na Boże Narodzenie. ZOBACZ

Doradca Smaku X: Brownie z białą czekoladą i twarogiem, odc. 26

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(112)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Brownie z białej czekolady i twarogu? Tak! W tym przepisie Robert Sowa połączył składniki kuchni polskiej i amerykańskiej. Ciasto wyszło przepyszne, więc czym prędzej je zróbcie. Podajcie z kleksem bitej śmietany i świeżymi owocami.

Składniki:

Ciasto:

biała czekolada
2 tabliczki
masło
1/2 kostki
jajko
4 sztuki
cukier trzcinowy
50 gramów
cukier puder
2 łyżki
mąka gryczana
150 gramów
serek kremowy
1 łyżka
twaróg tłusty
100 gramów
śmietanka 36%
300 mililitrów
cukier puder
50 gramów
maliny świeże
10 sztuk
truskawki
2 sztuki

Do smaku:

Kardamon mielony Prymat
Sklep Prymat
Cukier ze skórką cytryny do ciast i deserów Prymat
Sklep Prymat
Chili pieprz cayenne mielone Prymat

Do dekoracji:

listki mięty

Porada

Aby śmietanka się dobrze ubiła trzeba ją mocno schłodzić w lodówce.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku X: Brownie z białą czekoladą i twarogiem, odc. 26

Czekoladę łamiemy na kostki i wkładamy do miski, dodajemy masło. Zagotowujemy wodę, miskę ustawiamy na garnku – rozpuszczamy składniki w misce, doprawiamy kardamonem i mieszamy. Do osobnej miski wbijamy jajka, dodajemy cukier trzcinowy, cukier puder i cukier ze skórką cytryny. Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę. Dodajemy mąkę gryczaną, kremowy serek i tłusty twaróg. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy na małych obrotach. Po zmiksowaniu dodajemy rozpuszczoną białą czekoladę z masłem, całość ponownie miksujemy na małych obrotach.

Keksówkę o wymiarach 18x9,5cm wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy całą zawartość ciasta. Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 45 minut.

Do miski wlewamy zimną śmietankę 36%, dodajemy chili pieprz cayenne, dodajemy cukier puder i całość ubijamy za pomocą miksera na małych obrotach, do momentu aż śmietana będzie sztywna. Ciasto wyciągamy z piekarnika, wykładamy z keksówki. Ciasto kroimy na trójkątne kawałki.

Na talerz wykładamy bitą śmietanę i kładziemy 2 kawałki brownie i dekorujemy malinami. Truskawki kroimy na plastry i nakładamy na talerz. Dekorujemy listkiem świeżej mięty.

Podana ilość owoców wystarczy na 1 porcję.

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak