Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
białko
100 g -
cukier
100 g -
orzechy włoskie
200 g -
krem orzechowy
-
jajko
2 szt -
cukier puder
50 g -
serek mascarpone
250 g -
bita śmietana
100 g -
kawa
1/2 łyżeczki -
Żelatyna wieprzowa Prymat
Przepis i sposób przygotowania Wielkanoc: Dakłas orzechowy z kremem kawowym
Na papierze cukierniczym narysować kółka, łyżką ułożyć na nich bezę, a następnie piec 10-15 minut w temperaturze 150ºC. Po upieczeniu wystudzić.
Żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie. Jajka utrzeć z cukrem, dodać serek mascarpone i kawę. Całość wymieszać, a następnie dodać rozpuszczoną żelatynę i ubitą śmietanę. Dno tortownicy wyłożyć papierem cukierniczym, tortownicę wypełnić przygotowaną masą i odstawić na 4 godziny do lodówki.
Zastygnięty krem ułożyć na krążku bezy, przykryć drugim krążkiem i podawać.
Komentarze (10)