Wielkanoc: Dakłas orzechowy z kremem kawowym

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • białka

    100 g
  • cukier

    100 g
  • orzechy włoskie

    200 g
  • krem orzechowy

  • jajko

    2 szt
  • cukier puder

    50 g
  • serek mascarpone

    250 g
  • bita śmietana

    100 g
  • kawa

    1/2 łyżeczki
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Białko ubić z cukrem na sztywną pianę, orzechy włoskie rozdrobnić, a następnie połączyć z ubitymi białkami.
Na papierze cukierniczym narysować kółka, łyżką ułożyć na nich bezę, a następnie piec 10-15 minut w temperaturze 150ºC. Po upieczeniu wystudzić.
Żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie. Jajka utrzeć z cukrem, dodać serek mascarpone i kawę. Całość wymieszać, a następnie dodać rozpuszczoną żelatynę i ubitą śmietanę. Dno tortownicy wyłożyć papierem cukierniczym, tortownicę wypełnić przygotowaną masą i odstawić na 4 godziny do lodówki.
Zastygnięty krem ułożyć na krążku bezy, przykryć drugim krążkiem i podawać.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ben-ka 28.01.2019 17:27
To coś dla mnie :) uwielbiam takie słodkości !
norweska20 26.01.2017 22:16
Z chęcią bym zjadła
Adamorek 09.04.2014 15:53
słodkości w moim guście
AGNIESZKA144 07.04.2013 10:23
fajny przepis
Aleksandra/Olcia 02.01.2013 16:57
musi byc pyszne,super wygląda
AGNIESZKA144 26.12.2012 12:38
smakowicie wygląda i zapewne bardzo smaczne
Anna133 21.12.2012 18:17
nie samowicie pyszne
eliza135 07.12.2012 20:57
ciekawy przepis
caralajna 09.07.2012 20:47
bezy?
ewka1978 03.07.2012 10:48
na pewno pyszne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat