Desery przezroczyste

Desery przezroczyste

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Przezroczyste desery, lekko kwaskowe za sprawą jogurtu, kolorowe za sprawą owoców i przezroczyste dzięki fajnej galaretce. Muszę przyznać że spełnia ona swoje zadanie bo można wyczarować z niej wiele fajnych słodkości. Owoce w takiej galaretce wyglądają bajecznie.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

składniki deseru

  • maliny

    15 dag
  • borówki

    20 dag
  • winogrona białe

    1 gałązka
  • jogurt grecki

    1 szklanka
  • mięta

    2 gałązki
  • śmietana 30%

    125 mililitrów
  • śmietan fix

    1 opakowanie
  • żelatyna

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie galaretek:

Galaretki rozpuszczam w 3 i 1/2 szklankach wody gorącej. Do pojemnika małego kwadratowego wlewam szklankę zimnej galaretki i układam w trzech rzędach po trzy sztuki borówki, maliny, i winogrono w odstępach. Wstawiam do lodówki do stężenia na noc. Pojemnik na chwilę wkładam do gorącej wody, ułatwi to wyjęcie galaretki na talerz. Kroję ją w kostkę i nabijam na patyczki do szaszłyków.

Do jogurtu dodaję szklankę galaretki i rozpuszczoną łyżeczkę żelatyny. Na dno szklanek wykładam po kilka borówek zalewam galaretką 1/2 szklanki na trzy pucharki i wstawiam do lodówki. Jak stężeje wylewam na galaretkę warstwę jogurtową i wstawiam do lodówki, układam na niej warstwę malinową i miętę i zalewam 1/2 szklanką galaretki i wstawiam do lodówki. Na nią układam połówki winogrona i zalewam 1/2 szklanką galaretki i wstawiam do lodówki. Na końcu wylewam warstwę jogurtową i do lodówki wstawiam. Kremówkę ubijam z fixem, dekoruję nią deser, posypuję borówkami i cukierkami. Dekoruję szaszłykami z galaretki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat