Przepis dnia, odc. 49. Krucha tarta z bitą śmietaną i malinami

Przepis dnia, odc. 49. Krucha tarta z bitą śmietaną i malinami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    250 g
  • masło

    125 g
  • jajka

    2 szt.
  • cukier

    2 łyżki
  • wanilia laski

    1 szt. (ziarna)
  • przyprawa do piernika

    1 łyżeczka (płaska)
  • śmietana kremówka

    1 litr
  • cukier puder

    215 g
  • maliny

    1 opakowanie
  • mięta

    (do dekoracji)
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia, odc. 49. Krucha tarta z bitą śmietaną i malinami
Do dużej miski wrzucamy 2 jajka, pokrojone w kostkę masło, 2 łyżki cukru kryształ, ziarna wanilii i przyprawę do piernika.
Krok 2 - Przepis dnia, odc. 49. Krucha tarta z bitą śmietaną i malinami
Wszystko dokładnie zmiksować. Następnie dodać mąkę i nadal miksować do uzyskania jednolitej masy.
Krok 3 - Przepis dnia, odc. 49. Krucha tarta z bitą śmietaną i malinami
Ciasto dać do lodówki na kilkanaście minut. Następnie wyrobić i rozwałkować.
Krok 4 - Przepis dnia, odc. 49. Krucha tarta z bitą śmietaną i malinami
Formę do tarty wyłożyć ciastem i piec ok. 15-20 minut w temperaturze 180°C.
Krok 5 - Przepis dnia, odc. 49. Krucha tarta z bitą śmietaną i malinami
Następnie ubijamy śmietankę z 200 g cukru pudru aż do jej ubicia (resztę cukru pudru zostawiamy do dekoracji). Tartę napełniamy bitą śmietaną, układamy na wierzchu maliny lub inne owoce, np. filetowane winogrona, morele lub ananas.
Krok 6 - Przepis dnia, odc. 49. Krucha tarta z bitą śmietaną i malinami
Posypujemy pozostałym cukrem pudrem. Na końcu dekorujemy tartę listkami świeżej mięty. Smacznego!
Doradca Smaku
Zamiast malin można z powodzeniem użyć innych sezonowych owoców.

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat