Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Delikatny sernik wiedeński z sekretnym składnikiem

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Pyszny i niezwykle delikatny sernik wiedeński ze starego przepisu mojej Babci. Sekretem jego bajecznej delikatności jest dodatek gotowanych ziemniaków. Każdy kęs rozpływa się w ustach, a czekoladowa polewa i orzechy włoskie jeszcze bardziej rozpieszczają kubki smakowe. Gorąco Wam go polecam! :)

Składniki:

CIASTO

twaróg tłusty 1 kg
jajko 8 sztuk
masło 250 gramów
cukier drobny 1.75 szklanki
budyń waniliowy 2 opakowania
ziemniaki ugotowane 300 gramów
cukier waniliowy 1 opakowanie
sól 1 szczypta

POLEWA CZEKOLADOWA

czekolada mleczna 90 gramów
czekolada gorzka 60 gramów
mleko 6 łyżek
masło 3 łyżki

DODATKI

orzechy włoskie mielone 0.5 szklanki
orzechy włoskie 0.5 szklanki
kolorowa posypka 2 łyżki
rodzynki 80 gramów

Porada

Sernik możemy udekorować także samą polewą czekoladową (bez orzechów). Zamiast czekolady możemy udekorować go także lukrem lub oprószyć cukrem pudrem.

Przepis i sposób przygotowania na: Delikatny sernik wiedeński z sekretnym składnikiem

Nie musisz jechać do Austrii by skosztować pysznego, rozpływającego się w ustach sernika wiedeńskiego. Wystarczy, że skorzystasz ze sprawdzonego, starego przepisu, który jest przekazywany z pokolenia na pokolenie :)

Z tego przepisu dowiesz się:

  • jaki jest sekretny składnik sernika wiedeńskiego?
  • jak przygotować delikatną masę serową?
  • jak długo piec sernik?
  • jak przygotować czekoladową polewę do sernika? 

KROK 1. Ziemniaki gotujemy i studzimy. Twaróg i ziemniaki mielimy dwa razy w maszynce na drobnym sitku. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z nich pianę z dodatkiem szczypty soli. Masło dokładnie ucieramy z cukrami (drobnym oraz waniliowym), dodajemy kolejno żółtka, a następnie 2 budynie waniliowe. Do powstałej masy dodajemy zmielony ser i ziemniaki oraz obtoczone w mące rodzynki*. Na koniec do masy serowej dodajemy ubitą pianę i delikatnie mieszamy za pomocą łyżki lub szpatułki.

* Mąka zapobiegnie opadaniu rodzynek na dno ciasta.

KROK 2. Tak przygotowaną masę sernikową przekładamy do tortownicy* wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem. Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (grzanie góra - dół) i pieczemy przez około 60 minut. Po upieczeniu wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim sernik na 10 minut. Po tym czasie lekko uchylamy drzwiczki, studzimy tak przez 15 minut i dopiero wtedy wyciągamy.

* FORMA: tortownica o średnicy 26 cm

KROK 3. Na koniec przygotowujemy polewę. Czekolady dzielimy na kostki, dodajemy masło oraz mleko i łączymy wszystko w kąpieli wodnej (składniki umieszczamy w metalowej misce i ustawiamy na garnku z gotującą się wodą), pamiętając o ciągłym mieszaniu. Gdy składniki dobrze się połączą, a polewa będzie gęsta i jednorodna, wylewamy ją na ciasto. Wierzch dekorujemy całymi orzechami włoskimi oraz czekoladową posypką, a boki zmielonymi orzechami. Sernik wiedeński odstawiamy do stężenia polewy.

Zasmakował Ci sernik wiedeński? Sprawdź także inne propozycje na tego typu wypieki, np. sernik typu snickerssernik na zimno z galaretką z musem owocowym czy puszysty sernik na pierniczkach z kajmakiem i orzeszkami

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak