Przepis i sposób przygotowania na: Delikatny sernik wiedeński z sekretnym składnikiem
Nie musisz jechać do Austrii by skosztować pysznego, rozpływającego się w ustach sernika wiedeńskiego. Wystarczy, że skorzystasz ze sprawdzonego, starego przepisu, który jest przekazywany z pokolenia na pokolenie :)
Z tego przepisu dowiesz się:
- jaki jest sekretny składnik sernika wiedeńskiego?
- jak przygotować delikatną masę serową?
- jak długo piec sernik?
- jak przygotować czekoladową polewę do sernika?
KROK 1. Ziemniaki gotujemy i studzimy. Twaróg i ziemniaki mielimy dwa razy w maszynce na drobnym sitku. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z nich pianę z dodatkiem szczypty soli. Masło dokładnie ucieramy z cukrami (drobnym oraz waniliowym), dodajemy kolejno żółtka, a następnie 2 budynie waniliowe. Do powstałej masy dodajemy zmielony ser i ziemniaki oraz obtoczone w mące rodzynki*. Na koniec do masy serowej dodajemy ubitą pianę i delikatnie mieszamy za pomocą łyżki lub szpatułki.
* Mąka zapobiegnie opadaniu rodzynek na dno ciasta.
KROK 2. Tak przygotowaną masę sernikową przekładamy do tortownicy* wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem. Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (grzanie góra - dół) i pieczemy przez około 60 minut. Po upieczeniu wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim sernik na 10 minut. Po tym czasie lekko uchylamy drzwiczki, studzimy tak przez 15 minut i dopiero wtedy wyciągamy.
* FORMA: tortownica o średnicy 26 cm
KROK 3. Na koniec przygotowujemy polewę. Czekolady dzielimy na kostki, dodajemy masło oraz mleko i łączymy wszystko w kąpieli wodnej (składniki umieszczamy w metalowej misce i ustawiamy na garnku z gotującą się wodą), pamiętając o ciągłym mieszaniu. Gdy składniki dobrze się połączą, a polewa będzie gęsta i jednorodna, wylewamy ją na ciasto. Wierzch dekorujemy całymi orzechami włoskimi oraz czekoladową posypką, a boki zmielonymi orzechami. Sernik wiedeński odstawiamy do stężenia polewy.