odc. 18 Doradca Smaku

Doradca Smaku XIV: Sernik na spodzie z herbatników, odc. 18

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Wypróbujcie przepis na wyjątkowy sernik z cytrynową nutą, podany z karmelizowanymi śliwkami. Jego spód zrobiony jest z chrupiących, czekoladowych herbatników. Palce lizać!

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Spód

  • herbatniki czekoladowe

    300 gramów
  • masło

    1/2 kostki

Masa

  • konfitura z pigwy

    200 gramów
  • Kardamon mielony Prymat

    1/2 łyżeczki
  • śmietanka 36%

    100 mililitrów
  • czekolada biała

    1 tabliczka
  • twaróg półtłusty

    750 gramów
  • jajko

    2 sztuki
  • żółtko surowe

    1 sztuka
  • Cukier ze skórką cytryny do ciast i deserów Prymat

    2 łyżeczki

Karmelizowane śliwki

  • śliwki

    1/2 kilograma
  • rodzynki

    1/2 szklanki
  • miód

    2 łyżki
  • wino czerwone wytrawne

    1/2 szklanki
  • Przyprawa do grzanego wina i piwa z nutą korzenną Prymat

    1 sztuka

Do dekoracji

  • listki mięty

    kilka sztuk
  • truskawki

    kilka sztuk
  • cukier puder

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotuj:

- blender

forma do tarty 28 cm

pergamin do pieczenia

Sposób przygotowania:

 

Spód:

1. Herbatniki kruszymy w misce. Dolewamy masło i całość miksujemy na jednolitą masę.

2. Formę do tarty wykładamy papierem do pieczenia. Masę herbatnikową przekładamy do formy. Równomiernie rozprowadzamy i uklepujemy, by spód był równy.

 

Masa:

1. Do konfitury z pigwy dodajemy kardamon, dokładnie mieszamy i rozsmarowujemy na spodzie z herbatników.

2. W rondlu podgrzewamy śmietankę. Białą czekoladę kroimy w małe kawałki i wrzucamy do śmietanki. Całość chwilę mieszamy i zdejmujemy z ognia.

3. Twaróg przekładamy do dużej miski. Wbijamy jajka i żółto. Dodajemy cukier ze skórką cytryny, mieszamy całość, a następnie, miksując, stopniowo wlewamy rozpuszczoną w śmietance czekoladę. Miksujemy do momentu uzyskania jednolitej masy.

4. Masę wykładamy na wcześniej przygotowany spód z konfiturą. Wyrównujemy łyżką.

5. Sernik wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni Celsjusza. Pieczemy około 45 minut. Gdy sernik się piecze, możemy przygotować dodatki.

 

Karmelizowane śliwki:

1. Śliwki przekrajamy na połówki i wyjmujemy pestki. Do rondelka wrzucamy śliwki, rodzynki, wlewamy miód i czerwone wino.

2. Karmelizujemy kilka minut. Doprawiamy przyprawą do grzanego wina i piwa, mieszamy i jeszcze chwilę podgrzewamy.

 

Sposób podania:

Sernik podajemy z karmelizowaną śliwką z rodzynkami. Dekorujemy truskawką i listkiem mięty. Na koniec posypujemy cukrem pudrem.

Doradca Smaku
Używając do sernika cukru ze skórką cytryny, uzyskamy słodycz z lekką, bardzo orzeźwiającą cytrynową nutą.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
bietka 2 tygodnie temu
Mniam, na sam widok ślinka cieknie :)
Doradca Smaku 6 dni temu
Koniecznie wypróbuj i podziel się swoją opinią :) Pozdrawiam, Doradca Smaku.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat