Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku XIV: Sernik na spodzie z herbatników, odc. 18

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(118)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Wypróbujcie przepis na wyjątkowy sernik z cytrynową nutą, podany z karmelizowanymi śliwkami. Jego spód zrobiony jest z chrupiących, czekoladowych herbatników. Palce lizać!

Składniki:

Spód

herbatniki czekoladowe 300 gramów
masło 1/2 kostki

Masa

konfitura z pigwy 200 gramów
Kardamon mielony Prymat 1/2 łyżeczki
śmietanka 36% 100 mililitrów
czekolada biała 1 tabliczka
twaróg półtłusty 750 gramów
jajko 2 sztuki
żółtko surowe 1 sztuka
Cukier ze skórką cytryny do ciast i deserów Prymat 2 łyżeczki

Karmelizowane śliwki

śliwki 1/2 kilograma
rodzynki 1/2 szklanki
miód 2 łyżki
wino czerwone wytrawne 1/2 szklanki
Przyprawa do grzanego wina i piwa z nutą korzenną Prymat 1 sztuka

Do dekoracji

listki mięty kilka sztuk
truskawki kilka sztuk
cukier puder

Porada

Używając do sernika cukru ze skórką cytryny, uzyskamy słodycz z lekką, bardzo orzeźwiającą cytrynową nutą.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XIV: Sernik na spodzie z herbatników, odc. 18

Przygotuj:

- blender

forma do tarty 28 cm

pergamin do pieczenia

Sposób przygotowania:

 

Spód:

1. Herbatniki kruszymy w misce. Dolewamy masło i całość miksujemy na jednolitą masę.

2. Formę do tarty wykładamy papierem do pieczenia. Masę herbatnikową przekładamy do formy. Równomiernie rozprowadzamy i uklepujemy, by spód był równy.

 

Masa:

1. Do konfitury z pigwy dodajemy kardamon, dokładnie mieszamy i rozsmarowujemy na spodzie z herbatników.

2. W rondlu podgrzewamy śmietankę. Białą czekoladę kroimy w małe kawałki i wrzucamy do śmietanki. Całość chwilę mieszamy i zdejmujemy z ognia.

3. Twaróg przekładamy do dużej miski. Wbijamy jajka i żółto. Dodajemy cukier ze skórką cytryny, mieszamy całość, a następnie, miksując, stopniowo wlewamy rozpuszczoną w śmietance czekoladę. Miksujemy do momentu uzyskania jednolitej masy.

4. Masę wykładamy na wcześniej przygotowany spód z konfiturą. Wyrównujemy łyżką.

5. Sernik wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni Celsjusza. Pieczemy około 45 minut. Gdy sernik się piecze, możemy przygotować dodatki.

 

Karmelizowane śliwki:

1. Śliwki przekrajamy na połówki i wyjmujemy pestki. Do rondelka wrzucamy śliwki, rodzynki, wlewamy miód i czerwone wino.

2. Karmelizujemy kilka minut. Doprawiamy przyprawą do grzanego wina i piwa, mieszamy i jeszcze chwilę podgrzewamy.

 

Sposób podania:

Sernik podajemy z karmelizowaną śliwką z rodzynkami. Dekorujemy truskawką i listkiem mięty. Na koniec posypujemy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

2hot4you86 02.07.2021 20:25
Po 22 min w piekarniku musialem wyjąć ponieważ sernik by mi się spalił. Nie wiem czy coś źle zrobilem czybnie ? Piekarnik na 180° termoobieg - środek... poproszę o komentarz. Dodam , że był to mój pierwszy w życiu wypiek ciasta . :)
Doradca Smaku 12.07.2021 20:36
To ja dopowiem, że kolejnym razem musi się udać! :) A jeśli chodzi o pieczenie sernika to najlepiej piec góra-dół i włożyć do piekarnika nagrzanego nie więcej niż 180 stopni. Warto też kontrolować sposób pieczenia, bo wiele zależy od piekarnika i jego mocy. Pozdrawiam i życzę powodzenia :)
bietka 10.04.2021 10:57
Mniam, na sam widok ślinka cieknie :)
Doradca Smaku 12.04.2021 19:03
Koniecznie wypróbuj i podziel się swoją opinią :) Pozdrawiam, Doradca Smaku.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak