Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XIV: Sernik na spodzie z herbatników, odc. 18
Przygotuj:
- blender
- forma do tarty 28 cm
- pergamin do pieczenia
Sposób przygotowania:
Spód:
1. Herbatniki kruszymy w misce. Dolewamy masło i całość miksujemy na jednolitą masę.
2. Formę do tarty wykładamy papierem do pieczenia. Masę herbatnikową przekładamy do formy. Równomiernie rozprowadzamy i uklepujemy, by spód był równy.
Masa:
1. Do konfitury z pigwy dodajemy kardamon, dokładnie mieszamy i rozsmarowujemy na spodzie z herbatników.
2. W rondlu podgrzewamy śmietankę. Białą czekoladę kroimy w małe kawałki i wrzucamy do śmietanki. Całość chwilę mieszamy i zdejmujemy z ognia.
3. Twaróg przekładamy do dużej miski. Wbijamy jajka i żółto. Dodajemy cukier ze skórką cytryny, mieszamy całość, a następnie, miksując, stopniowo wlewamy rozpuszczoną w śmietance czekoladę. Miksujemy do momentu uzyskania jednolitej masy.
4. Masę wykładamy na wcześniej przygotowany spód z konfiturą. Wyrównujemy łyżką.
5. Sernik wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni Celsjusza. Pieczemy około 45 minut. Gdy sernik się piecze, możemy przygotować dodatki.
Karmelizowane śliwki:
1. Śliwki przekrajamy na połówki i wyjmujemy pestki. Do rondelka wrzucamy śliwki, rodzynki, wlewamy miód i czerwone wino.
2. Karmelizujemy kilka minut. Doprawiamy przyprawą do grzanego wina i piwa, mieszamy i jeszcze chwilę podgrzewamy.
Sposób podania:
Sernik podajemy z karmelizowaną śliwką z rodzynkami. Dekorujemy truskawką i listkiem mięty. Na koniec posypujemy cukrem pudrem.