Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Masa serowa:
-
jaja
6 szt. -
biały ser mielony
1 kg -
cukier
220 g -
cukier waniliowy
3 łyżeczki -
budyń waniliowy
80 g -
olej
0.75 szklanki -
mleko w proszku
200 g -
mleko
375 ml -
sól
1 szczypta
Dodatkowo:
-
pierniki
400 g -
kajmak
230 g -
orzeszki ziemne niesolone
150 g
Sposób przygotowania
1. Masa serowa:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, następnie stopniowo wsypać cukier i ponownie ubić aż piana białek stanie się sztywna i lśniąca. Biały ser, żółtka, cukier waniliowy i budyń zmiksować na gładką masę. Następnie dodać olej, mleko w proszku i ponownie wymieszać mikserem. Po tym czasie dodać ubite białka, wlać mleko, całość dokładnie i delikatnie wymieszać szpatułką.
2. Spód tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć pierniczkami i wlać wcześniej przygotowaną masę serową. Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 60-70 minut. Po tym czasie pozostawić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach aż do wystudzenia.
3. Orzechy ziemne uprażyć na suchej patelni.
4. Wierzch wystudzonego sernika polać kajmakiem i posypać orzechami.
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się