Puszysty sernik na pierniczkach z kajmakiem i orzeszkami

Puszysty sernik na pierniczkach z kajmakiem i orzeszkami

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Klasyczne ciasto na bazie sera połączone z aromatycznymi korzennymi piernikami z nutą czekolady, słodkim kajmakiem i chrupiącymi orzeszkami zawsze świetnie smakuje i szybko znika ze stołu podczas spotkań przy małej czarnej z najbliższymi.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Masa serowa:

  • jaja

    6 szt.
  • biały ser mielony

    1 kg
  • cukier

    220 g
  • cukier waniliowy

    3 łyżeczki
  • budyń waniliowy

    80 g
  • olej

    0.75 szklanki
  • mleko w proszku

    200 g
  • mleko

    375 ml
  • sól

    1 szczypta

Dodatkowo:

  • pierniki

    400 g
  • kajmak

    230 g
  • orzeszki ziemne niesolone

    150 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Masa serowa:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, następnie stopniowo wsypać cukier i ponownie ubić aż piana białek stanie się sztywna i lśniąca. Biały ser, żółtka, cukier waniliowy i budyń zmiksować na gładką masę. Następnie dodać olej, mleko w proszku i ponownie wymieszać mikserem. Po tym czasie dodać ubite białka, wlać mleko, całość dokładnie i delikatnie wymieszać szpatułką.

2. Spód tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć pierniczkami i wlać wcześniej przygotowaną masę serową. Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 60-70 minut. Po tym czasie pozostawić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach aż do wystudzenia.

3. Orzechy ziemne uprażyć na suchej patelni.

4. Wierzch wystudzonego sernika polać kajmakiem i posypać orzechami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat