Przepis i sposób przygotowania na: Puszysty sernik na pierniczkach z kajmakiem i orzeszkami
1. Masa serowa:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, następnie stopniowo wsypać cukier i ponownie ubić aż piana białek stanie się sztywna i lśniąca. Biały ser, żółtka, cukier waniliowy i budyń zmiksować na gładką masę. Następnie dodać olej, mleko w proszku i ponownie wymieszać mikserem. Po tym czasie dodać ubite białka, wlać mleko, całość dokładnie i delikatnie wymieszać szpatułką.
2. Spód tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć pierniczkami i wlać wcześniej przygotowaną masę serową. Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 60-70 minut. Po tym czasie pozostawić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach aż do wystudzenia.
3. Orzechy ziemne uprażyć na suchej patelni.
4. Wierzch wystudzonego sernika polać kajmakiem i posypać orzechami.