Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Puszysty sernik na pierniczkach z kajmakiem i orzeszkami

5.0
(75)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Klasyczne ciasto na bazie sera połączone z aromatycznymi korzennymi piernikami z nutą czekolady, słodkim kajmakiem i chrupiącymi orzeszkami zawsze świetnie smakuje i szybko znika ze stołu podczas spotkań przy małej czarnej z najbliższymi.

Składniki:

Masa serowa:

jaja 6 sztuk
biały ser mielony 1 kilogram
cukier 220 gramów
cukier waniliowy 3 łyżeczki
budyń waniliowy 80 gramów
olej 0,75 szklanki
mleko w proszku 200 gramów
mleko 375 mililitrów
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 szczypta

Dodatkowo:

pierniki 400 gramów
kajmak 230 gramów
orzeszki ziemne niesolone 150 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Puszysty sernik na pierniczkach z kajmakiem i orzeszkami

1. Masa serowa:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, następnie stopniowo wsypać cukier i ponownie ubić aż piana białek stanie się sztywna i lśniąca. Biały ser, żółtka, cukier waniliowy i budyń zmiksować na gładką masę. Następnie dodać olej, mleko w proszku i ponownie wymieszać mikserem. Po tym czasie dodać ubite białka, wlać mleko, całość dokładnie i delikatnie wymieszać szpatułką.

2. Spód tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć pierniczkami i wlać wcześniej przygotowaną masę serową. Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 60-70 minut. Po tym czasie pozostawić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach aż do wystudzenia.

3. Orzechy ziemne uprażyć na suchej patelni.

4. Wierzch wystudzonego sernika polać kajmakiem i posypać orzechami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak