Składniki
kostka
g
kg
gramów
mała łyż.
gniazd
mała puszka
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
masło
250 gramów -
czekolada 80%
200 gramów -
kakao
80 gramów -
mąka
65 gramów -
cukier puder
350 gramów -
proszek do pieczenia
1 łyżeczka -
orzechy włoskie
120 gramów -
jajko
4 sztuki
Przepis i sposób przygotowania Brownie
Forma do pieczenia 22x22cm.
1. Przygotować sobie metalową miskę oraz garnek z gotującą się wodą, tak aby móc rozpuścić na parze masło w misce. Do rozpuszczonego masła dodajemy czekoladę połamaną na kawałki i również ją rozpuszczamy mieszając, by połączyła się z masłem.
2. Do oddzielnej miski przesiewamy mąkę, kakao, cukier puder i dodajemy łyżeczkę proszku do pieczenia.
3. Całość sypkich produktów dokładnie mieszamy. Kiedy czekolada rozpuści się zdejmujemy miskę z pary i wsypujemy do niej orzechy i mieszamy.
4. Sypką mieszankę wsypujemy do rozpuszczonej czekolady i dokładnie mieszamy, gęstą masę. Na koniec wbijamy 4 całe jajka i mieszamy.
5. Ciasto piec w 220 stopniach, około 15-20 minut.
Komentarze (0)