Przepis i sposób przygotowania na: Chłodnik ogórkowy z jajkiem, rzodkiewką i koperkiem
Przepis na pyszny, zdrowy i pożywny chłodnik ogórkowy z koperkiem. Ta lekka zupa na bazie kefiru i jogurtu greckiego przyniesie nam cudowne orzeźwienie w upalne dni. Świetnie smakuje z dodatkiem nowalijek, jajka ugotowanego na twardo, kawałkami białego twarogu lub ziemniakami z wody.
KROK 1. Ogórki dokładnie myjemy, odcinamy końce (ale nie obieramy ze skórki) i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Koperek drobno siekamy i dodajemy do ogórków wraz z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku.
KROK 2. Do tak przygotowanych składników dodajemy sól (około 1 płaską łyżeczkę) oraz kefir i jogurt grecki. Wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i wstawiamy do lodówki do schłodzenia (na około 1 godzinę). Chłodnik podajemy z ulubionymi dodatkami.
* Chłodnik podałam z kleksem oleju lnianego, rzodkiewką i jej kiełkami, plastrami ogórka, listkiem mięty oraz jakiem ugotowanym na twardo.