Sos koperkowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Aromatyczny, gęsty sos-krem koperkowy z ziemniakami i jajkiem to propozycja dla wszystkich, którzy uwielbiają smak koperkowych potraw. Można go przygotować o każdej porze roku i zawsze wspaniale smakuje. 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Zupa

  • masło

    50 gramów
  • cukier

    3 łyżki
  • biały ocet winny

    2 łyżki
  • mąka pszenna

    50 gramów
  • bulion wołowy

    1/2 litra
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1 łyżeczka
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 szczypta
  • Ziele angielskie mielone Prymat

    1/2 łyżeczki
  • śmietanka 30%

    200 mililitrów
  • śmietana 18%

    200 mililitrów
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    1 szczypta
  • posiekany koperek

    3 garście

Dodatki

  • ziemniaki ugotowane

    2 sztuki
  • jajko ugotowane na twardo

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. W garnku rozpuść masło, wsyp cukier i dodaj biały ocet winny. 1

2. Całość gotuj w międzyczasie mieszając aż do rozpuszczenia cukru.

3. Delikatnie zmniejsz temperaturę, dodawaj mąkę i mieszaj trzepaczką, by zapobiec powstaniu grudek.

4. Stopniowo wlewaj zimny bulion i ciągle mieszaj.

5. Dodaj sól, pieprz i ziele angielskie.

6. Gotuj przez ok. 20 minut.

7. Po tym czasie wlej śmietankę 30%, śmietanę 18% oraz dopraw gałką muszkatołową.

8. Dodaj drobno posiekany koperek. Pamiętaj by nie używać łodyg kopru.

9. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem,

Podawaj z gotowanymi ziemniakami i gotowanym jajkiem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat