Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najlepsze przepisy na grilla SPRAWDŹ

Doradca Smaku XI: Kapuśniak po węgiersku, odc. 3

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(229)
Czas
Czas: 1h
Liczba porcji
Liczba porcji: 3 - 4 os.

Kapuśniak po węgiersku to aromatyczna, sycąca zupa, w której króluje pełna aromatu słodka papryka węgierska.  Zupa jest także pożywna, bo jest w niej boczek, kiełbasa i kapusta kiszona. Dzięki temu danie może być jednodaniowym obiadem lub obfitą kolacją.

Składniki:

Na kapuśniak:

boczek
2 plastry
papryka czerwona
1/3 sztuki
cebula
1 sztuka
czosnek
2 ząbki
kiełbasa pieprzowa
70 gramów
smalec gęsi
2 łyżeczki
cebula dymka ze szczypiorkiem
1/2 pęczka
przecier pomidorowy
3 łyżeczki
Musztarda delikatesowa Prymat
2 łyżeczki
kapusta kwaszona
250 gramów
rosół z kury
1 litr

Do smaku:

Papryka węgierska słodka mielona Prymat
do smaku
kminek Prymat
do smaku
Sklep Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
do smaku
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
do smaku
Sklep Prymat

Porada

Obraną cebulę wkładamy na chwilę do zimniej (najlepiej lodowatej) wody, aby podczas krojenia nie szczypała w oczy.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XI: Kapuśniak po węgiersku, odc. 3

Kapuśniak po węgiersku to dość tłusta zupa, bo zawiera boczek i kiełbasę, ale dzięki kapuście kiszonej i przyprawom nie jest tak ciężka w smaku. Jest jeszcze jeden dodatek do tej zupy, który decyduje o smaku i kolorze - to przecier pomidorowy.

Plastry boczku i kiełbasę pieprzową kroimy w grubą kostkę, natomiast świeżą czerwoną paprykę oraz cebulę w standardową kosteczkę. Czosnek siekamy. Na rozgrzaną patelnię wykładamy dwie solidne łyżeczki smalcu gęsim (lub zamiennie kaczym), roztapiamy. Dodajemy boczek, kiełbasę i delikatnie mieszamy. Smażymy około minuty. Dodajemy paprykę węgierską, mieszamy. Następnie dodajemy świeżą czerwoną paprykę, cebulę i czosnek, podsmażamy i dokładnie mieszamy. Dodajemy przecier pomidorowy i ponownie mieszamy. Dodajemy musztardę delikatesową, mieszamy i podsmażamy. Podsmażone składniki przekładamy do garnka. Delikatnie pokrojoną kapustę kiszoną wrzucamy do garnka z boczkiem, kiełbasą i warzywami. Mieszamy ze wszystkimi wcześniej podsmażonymi składnikami. Dodajemy kminek, mieszamy. Wlewamy rosół z kury. Całość mieszamy i gotujemy do miękkości kiszonej kapusty. Tak przygotowaną zupę doprawiamy szczyptą soli morskiej i świeżo mielonym czarnym pieprzem.

Podanie:

Zupę wykładamy na talerz. Posypujemy drobniutko posiekanym szczypiorkiem z cebuli dymki.

Wskazówki:

Rosół drobiowy lub zamiennie wołowy - skład rosołu: marchewka, seler, por, pietruszka, ziele angielskie, liść laurowy, podpieczona cebula, drób.

 

Zobacz także przepisy na:

TRADYCYJNY KAPUŚNIAK

KAPUŚNIAK NA ROSOLE

KAPUŚNIAK NA ŻEBERKACH

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 18.09.2019 11:48
Bardzo smaczna zupka : )

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak