Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Co na Święta: Barszcz czerwony z uszkami wg Piotra Ogińskiego

5.0
(44)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Barszcz czerwony to nieodłączny element wigilijnego stołu. Podawany zwykle z uszkami lub krokietem z kapustą i grzybami. W tym przepisie, oprócz obowiązkowych buraków, znajdziecie także składnik nieoczywisty, czyli ananas.

Składniki:

Zakwas na barszcz (czas przygotowania: 2 tygodnie):

chleb czerstwy 80 gramów
czosnek 4 ząbki
chrzan tarty 2 łyżeczki
ananas świeży 1/4 szt.
buraki 3 - 4 szt.
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat 3 łyżeczki
ziele angielskie 8 ziaren
majeranek 2 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat 8 liści
woda przegotowana 3 l

Barszcz:

wywar 2 l
ziele angielskie 6 ziaren
Liść laurowy suszony Prymat 5 liści
majeranek 1 łyżka
Pieprz czarny grubo mielony Prymat 2 łyżeczki
zakwas na barszcz 750 ml
czosnek 3 ząbki
ocet spirytusowy 60 ml

Uszka:

grzyby namoczone 150 g
olej
czosnek 2 ząbki
cebula 1 szt.
bułka namoczona 1/2 szt.
ciasto na pierogi 400 g
Pieprz czarny mielony Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
majeranek 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Co na Święta: Barszcz czerwony z uszkami wg Piotra Ogińskiego

ZAKWAS:

Do miski wrzucamy chleb, czosnek, chrzan, ananas, buraki, pieprz, ziele angielskie, majeranek oraz liście laurowe. Całość solimy, mieszamy, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 24 godziny.

Po tym czasie całość zalewamy wodą, dociskamy tak by warzywa i owoce znajdowały się pod powierzchnią wody i zostawiamy na 2 tygodnie w ciepłym miejscu.

FARSZ I BARSZCZ:

Grzyby gotujemy przez 30 minut w wodzie, w której się moczyły. W tym czasie do wywaru dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, pieprz oraz zakwas na barszcz i całość zagotowujemy. Kiedy grzyby się ugotują, to wodę z nich przelewamy do barszczu, do którego dodajemy też czosnek.

Na oleju podsmażamy cebulę wraz z czosnkiem i grzybami przez 2-3 minuty. Po tym czasie dodajemy namoczoną bułkę, smażymy ok. 5 minut i całość mielimy. Barszcz gotujemy na małym ogniu przez 20 minut, po czym dodajemy ocet i odstawiamy. Zmielony i ostudzony farsz doprawiamy solą, pieprzem oraz majerankiem.

USZKA:

Ciasto na pierogi wałkujemy na grubość ok. 0,5 cm, wycinamy kółka o średnicy kilku cm, na środek kółka dajemy łyżeczkę farszu i lepimy uszka. Ulepione uszka gotujemy przez ok. 5 minut na osolonym wrzątku. Po ugotowaniu przekładamy je do miski, barszcz podgrzewamy, doprawiamy solą, pieprzem oraz octem do smaku, po czym zalewamy nim uszka i podajemy.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak