Co na Święta: Barszcz czerwony z uszkami wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Barszcz czerwony to nieodłączny element wigilijnego stołu. Podawany zwykle z uszkami lub krokietem z kapustą i grzybami. W tym przepisie, oprócz obowiązkowych buraków, znajdziecie także składnik nieoczywisty, czyli ananas.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Zakwas na barszcz (czas przygotowania: 2 tygodnie):

  • chleb czerstwy

    80 g
  • czosnek

    4 ząbki
  • chrzan tarty

    2 łyżeczki
  • ananas świeży

    1/4 szt.
  • buraki

    3 - 4 szt.
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Pieprz czarny mielony Prymat

    3 łyżeczki
  • ziele angielskie

    8 ziaren
  • majeranek

    2 łyżki
  • Liść laurowy suszony Prymat

    8 liści
  • woda przegotowana

    3 l

Barszcz:

  • wywar

    2 l
  • ziele angielskie

    6 ziaren
  • Liść laurowy suszony Prymat

    5 liści
  • majeranek

    1 łyżka
  • Pieprz czarny grubo mielony Prymat

    2 łyżeczki
  • zakwas na barszcz

    750 ml
  • czosnek

    3 ząbki
  • ocet spirytusowy

    60 ml

Uszka:

  • grzyby namoczone

    150 g
  • olej

  • czosnek

    2 ząbki
  • cebula

    1 szt.
  • bułka namoczona

    1/2 szt.
  • ciasto na pierogi

    400 g
  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • majeranek

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do miski wrzucamy chleb, czosnek, chrzan, ananas, buraki, pieprz, ziele angielskie, majeranek oraz liście laurowe. Całość solimy, mieszamy, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 24 godziny. Po tym czasie całość zalewamy wodą, dociskamy tak by warzywa i owoce znajdowały się pod powierzchnią wody i zostawiamy na 2 tygodnie w ciepłym miejscu.

Grzyby gotujemy przez 30 minut w wodzie, w której się moczyły. W tym czasie do wywaru dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, pieprz oraz zakwas na barszcz i całość zagotowujemy. Kiedy grzyby się ugotują, to wodę z nich przelewamy do barszczu, do którego dodajemy też czosnek.

Na oleju podsmażamy cebulę wraz z czosnkiem i grzybami przez 2-3 minuty. Po tym czasie dodajemy namoczoną bułkę, smażymy ok. 5 minut i całość mielimy. Barszcz gotujemy na małym ogniu przez 20 minut, po czym dodajemy ocet i odstawiamy. Zmielony i ostudzony farsz doprawiamy solą, pieprzem oraz majerankiem.

Ciasto na pierogi wałkujemy na grubość ok. 0,5 cm, wycinamy kółka o średnicy kilku cm, na środek kółka dajemy łyżeczkę farszu i lepimy uszka. Ulepione uszka gotujemy przez ok. 5 minut na osolonym wrzątku. Po ugotowaniu przekładamy je do miski, barszcz podgrzewamy, doprawiamy solą, pieprzem oraz octem do smaku, po czym zalewamy nim uszka i podajemy.

Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat