Przepis i sposób przygotowania na: Co na Święta: Barszcz czerwony z uszkami wg Piotra Ogińskiego
ZAKWAS:
Do miski wrzucamy chleb, czosnek, chrzan, ananas, buraki, pieprz, ziele angielskie, majeranek oraz liście laurowe. Całość solimy, mieszamy, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 24 godziny.
Po tym czasie całość zalewamy wodą, dociskamy tak by warzywa i owoce znajdowały się pod powierzchnią wody i zostawiamy na 2 tygodnie w ciepłym miejscu.
FARSZ I BARSZCZ:
Grzyby gotujemy przez 30 minut w wodzie, w której się moczyły. W tym czasie do wywaru dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, pieprz oraz zakwas na barszcz i całość zagotowujemy. Kiedy grzyby się ugotują, to wodę z nich przelewamy do barszczu, do którego dodajemy też czosnek.
Na oleju podsmażamy cebulę wraz z czosnkiem i grzybami przez 2-3 minuty. Po tym czasie dodajemy namoczoną bułkę, smażymy ok. 5 minut i całość mielimy. Barszcz gotujemy na małym ogniu przez 20 minut, po czym dodajemy ocet i odstawiamy. Zmielony i ostudzony farsz doprawiamy solą, pieprzem oraz majerankiem.
USZKA:
Ciasto na pierogi wałkujemy na grubość ok. 0,5 cm, wycinamy kółka o średnicy kilku cm, na środek kółka dajemy łyżeczkę farszu i lepimy uszka. Ulepione uszka gotujemy przez ok. 5 minut na osolonym wrzątku. Po ugotowaniu przekładamy je do miski, barszcz podgrzewamy, doprawiamy solą, pieprzem oraz octem do smaku, po czym zalewamy nim uszka i podajemy.
Smacznego!