Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Zakwas na barszcz (czas przygotowania: 2 tygodnie):
-
chleb czerstwy
80 gramów -
czosnek
4 ząbki -
chrzan tarty
2 łyżeczki -
ananas świeży
1/4 szt. -
buraki
3 - 4 szt. -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
-
Pieprz czarny mielony Prymat
3 łyżeczki -
ziele angielskie
8 ziaren -
majeranek
2 łyżki -
Liść laurowy suszony Prymat
8 liści -
woda przegotowana
3 l
Barszcz:
-
wywar
2 l -
ziele angielskie
6 ziaren -
Liść laurowy suszony Prymat
5 liści -
majeranek
1 łyżka -
Pieprz czarny grubo mielony Prymat
2 łyżeczki -
zakwas na barszcz
750 ml -
czosnek
3 ząbki -
ocet spirytusowy
60 ml
Uszka:
-
grzyby namoczone
150 g -
olej
-
czosnek
2 ząbki -
cebula
1 szt. -
bułka namoczona
1/2 szt. -
ciasto na pierogi
400 g -
Pieprz czarny mielony Prymat
-
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
-
majeranek
1 łyżeczka
Przepis i sposób przygotowania Co na Święta: Barszcz czerwony z uszkami wg Piotra Ogińskiego
ZAKWAS:
Do miski wrzucamy chleb, czosnek, chrzan, ananas, buraki, pieprz, ziele angielskie, majeranek oraz liście laurowe. Całość solimy, mieszamy, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 24 godziny.
Po tym czasie całość zalewamy wodą, dociskamy tak by warzywa i owoce znajdowały się pod powierzchnią wody i zostawiamy na 2 tygodnie w ciepłym miejscu.
FARSZ I BARSZCZ:
Grzyby gotujemy przez 30 minut w wodzie, w której się moczyły. W tym czasie do wywaru dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, pieprz oraz zakwas na barszcz i całość zagotowujemy. Kiedy grzyby się ugotują, to wodę z nich przelewamy do barszczu, do którego dodajemy też czosnek.
Na oleju podsmażamy cebulę wraz z czosnkiem i grzybami przez 2-3 minuty. Po tym czasie dodajemy namoczoną bułkę, smażymy ok. 5 minut i całość mielimy. Barszcz gotujemy na małym ogniu przez 20 minut, po czym dodajemy ocet i odstawiamy. Zmielony i ostudzony farsz doprawiamy solą, pieprzem oraz majerankiem.
USZKA:
Ciasto na pierogi wałkujemy na grubość ok. 0,5 cm, wycinamy kółka o średnicy kilku cm, na środek kółka dajemy łyżeczkę farszu i lepimy uszka. Ulepione uszka gotujemy przez ok. 5 minut na osolonym wrzątku. Po ugotowaniu przekładamy je do miski, barszcz podgrzewamy, doprawiamy solą, pieprzem oraz octem do smaku, po czym zalewamy nim uszka i podajemy.
Smacznego!
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się