Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najlepsze przepisy na grilla SPRAWDŹ

Chłodnik z buraczków z jajkiem i serem kozim

5.0
(22)
Czas
Czas: 45 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 3 - 4 os.

Chłodnik z buraczków - klasyczna zupa polska na lato. Ta wersja jest zrobiona na wywarze warzywnym, kefirze, soku z buraka i całym mnóstwie świeżych warzyw. Spróbujcie!

Składniki:

Buraczki tarte SMAK
1 słoik
wywar warzywny
200 mililitrów
sok z buraków
100 mililitrów
ocet winny czerwony
50 mililitrów
jogurt naturalny
500 mililitrów
kefir
500 mililitrów
śmietana 30%
200 mililitrów
szczypiorek
1 pęczek
Sklep Prymat
kolendra
1 pęczek
koper
1 pęczek
rzodkiewka
1 pęczek
ogórek
2 sztuki
jajka przepiórcze
2 sztuki
ser kozi
100 gramów
oliwa
30 mililitrów
cukier trzcinowy
100 gramów

Do smaku:

Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Sklep Prymat
Pieprz czarny Prymat w młynku
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Chłodnik z buraczków z jajkiem i serem kozim

Dodaj buraczki tarte do esencjonalnego wywaru warzywnego. Zalej octem, aby zachować kolor. Ostudź.

Kolendrę  miksujemy z oliwą. 

Szczypiorek i koperek drobno pokrój. Rzodkiewkę i ogórka drobno pokrój. Wymieszaj śmietanę, kefir, jogurt  i zsiadłe mleko na jednolitą konsystencję. Dodaj 2-3 łyżki buraczków, pokrojone warzywa i wymieszaj.

Gotowy chłodnik podawaj z kawałkami koziego sera, połówkami jajek przepiórczych i delikatnie skrop oliwą kolendrową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak