Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
Buraczki tarte SMAK
1 słoik -
wywar warzywny
200 mililitrów -
sok z buraków
100 mililitrów -
ocet winny czerwony
50 mililitrów -
jogurt naturalny
500 mililitrów -
kefir
500 mililitrów -
śmietana 30%
200 mililitrów -
szczypiorek
1 pęczek -
kolendra
1 pęczek -
koper
1 pęczek -
rzodkiewka
1 pęczek -
ogórek
2 sztuki -
jajka przepiórcze
2 sztuki -
ser kozi
100 gramów -
oliwa
30 mililitrów -
cukier trzcinowy
100 gramów
Do smaku:
-
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
-
Pieprz czarny Prymat w młynku
Przepis i sposób przygotowania Chłodnik z buraczków z jajkiem i serem kozim
Dodaj buraczki tarte do esencjonalnego wywaru warzywnego. Zalej octem, aby zachować kolor. Ostudź.
Kolendrę miksujemy z oliwą.
Szczypiorek i koperek drobno pokrój. Rzodkiewkę i ogórka drobno pokrój. Wymieszaj śmietanę, kefir, jogurt i zsiadłe mleko na jednolitą konsystencję. Dodaj 2-3 łyżki buraczków, pokrojone warzywa i wymieszaj.
Gotowy chłodnik podawaj z kawałkami koziego sera, połówkami jajek przepiórczych i delikatnie skrop oliwą kolendrową.
Komentarze (0)