Chłodnik z buraczków z jajkiem i serem kozim

Chłodnik z buraczków z jajkiem i serem kozim

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Chłodnik z buraczków - klasyczna zupa polska na lato. Ta wersja jest zrobiona na wywarze warzywnym, kefirze, soku z buraka i całym mnóstwie świeżych warzyw. Spróbujcie!

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Buraczki tarte SMAK

    1 słoik
  • wywar warzywny

    200 mililitrów
  • sok z buraków

    100 mililitrów
  • ocet winny czerwony

    50 mililitrów
  • jogurt naturalny

    500 mililitrów
  • kefir

    500 mililitrów
  • śmietana 30%

    200 mililitrów
  • szczypiorek

    1 pęczek
  • kolendra

    1 pęczek
  • koper

    1 pęczek
  • rzodkiewka

    1 pęczek
  • ogórek

    2 sztuki
  • jajka przepiórcze

    2 sztuki
  • ser kozi

    100 gramów
  • oliwa

    30 mililitrów
  • cukier trzcinowy

    100 gramów

Do smaku:

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Pieprz czarny Prymat w młynku

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Chłodnik z buraczków z jajkiem i serem kozim

Dodaj buraczki tarte do esencjonalnego wywaru warzywnego. Zalej octem, aby zachować kolor. Ostudź.

Kolendrę  miksujemy z oliwą. 

Szczypiorek i koperek drobno pokrój. Rzodkiewkę i ogórka drobno pokrój. Wymieszaj śmietanę, kefir, jogurt  i zsiadłe mleko na jednolitą konsystencję. Dodaj 2-3 łyżki buraczków, pokrojone warzywa i wymieszaj.

Gotowy chłodnik podawaj z kawałkami koziego sera, połówkami jajek przepiórczych i delikatnie skrop oliwą kolendrową.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat