Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Z kodem DS10 rabat na zakupy na sklep.prymat.pl SPRAWDŹ

Barszcz z uszkami

5.0
(47)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Oto przepis na klasyczny, świąteczny barszcz czerwony z uszkami. Jeśli nie robiliście samodzielnie wigilijnego barszczu i uszek z grzybami to tu znajdziecie instrukcję wideo i jak zrobić barszcz z uszkami. Ważne: nie zapomnijcie wcześniej namoczyć suszonych grzybów!

Składniki:

Ciasto na uszka:

mąka
300 gramów
jajko
1 sztuka
woda ciepła
250 mililitrów
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
1 szczypta
Sklep Prymat
olej
1 łyżka

Farsz do uszek:

prawdziwki namoczone
150 gramów
chleb namoczony
2 kromki
olej
1 łyżka
cebula biała
1 sztuka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
1 szczypta
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
1 szczypta
Sklep Prymat
majeranek
2 łyżeczki
Sklep Prymat

Na barszcz:

olej
1 łyżka
czosnek
2 ząbki
woda z moczenia prawdziwków
50 mililitrów
bulion
200 mililitrów
Liść laurowy suszony Prymat
3 sztuki
Sklep Prymat
Majeranek suszony Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
Pieprz czarny grubo mielony Prymat
1 szczypta
Sklep Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
1 szczypta
Sklep Prymat
zakwas buraczany
100 mililitrów

Porada

Suszone grzyby (prawdziwki) należy moczyć całą noc. Kromki chleba można namoczyć w wodzie spod prawdziwków.

Przepis i sposób przygotowania na: Barszcz z uszkami

Uszka:

W misce wymieszaj wszystkie składniki na ciasto, przerzuć na stolnice i wyrabiaj ok. 20 minut. Odstaw ciasto.

Namoczone prawdziwki zagotuj, namocz chleb, odcedź i zmiel w maszynce do mielenia mięsa.

Na patelnię wlej olej, wrzuć cebule i podsmaż z masą grzybową ok. 3-4 minuty na średnim ogniu. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem, ostudź.

Ciasto na uszka rozwałkuj na grubość 4-5 mm, wytnij kółka o średnicy ok. 1,5 cm, dodaj pół łyżeczki farszu i ulep uszka.

Gotuj uszka w osolonym wrzątku przez ok. 2-3 minuty. Podawaj zalane barszczem.

Barszcz:

Do garnka wlej olej i podsmaż chwilę czosnek, zalej rosołem, dodaj przyprawy i zagotuj. Gdy rosół się zagotuje, zalej go zakwasem na barszcz i ponownie zagotuj.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Magd 13.11.2023 10:03
Pycha!
Bożena Matuszczyk 01.12.2018 00:02
Obowiązkowo na wigilijnym stole. PYSZNY BARSZCZYK I SMAKOWITY PRZEPIS;)
bietka 30.11.2018 13:11
Taki barszczyk z uszkami jest pyszny i na wigilię u nas obowiązkowo :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak