Przepis i sposób przygotowania na: Barszcz z uszkami
Uszka:
W misce wymieszaj wszystkie składniki na ciasto, przerzuć na stolnice i wyrabiaj ok. 20 minut. Odstaw ciasto.
Namoczone prawdziwki zagotuj, namocz chleb, odcedź i zmiel w maszynce do mielenia mięsa.
Na patelnię wlej olej, wrzuć cebule i podsmaż z masą grzybową ok. 3-4 minuty na średnim ogniu. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem, ostudź.
Ciasto na uszka rozwałkuj na grubość 4-5 mm, wytnij kółka o średnicy ok. 1,5 cm, dodaj pół łyżeczki farszu i ulep uszka.
Gotuj uszka w osolonym wrzątku przez ok. 2-3 minuty. Podawaj zalane barszczem.
Barszcz:
Do garnka wlej olej i podsmaż chwilę czosnek, zalej rosołem, dodaj przyprawy i zagotuj. Gdy rosół się zagotuje, zalej go zakwasem na barszcz i ponownie zagotuj.
Smacznego!