Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Ciasto na uszka:
-
mąka
300 gramów -
jajko
1 sztuka -
woda ciepła
250 mililitrów -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
1 szczypta -
olej
1 łyżka
Farsz do uszek:
-
prawdziwki namoczone
150 gramów -
chleb namoczony
2 kromki -
olej
1 łyżka -
cebula biała
1 sztuka -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
1 szczypta -
Pieprz czarny mielony Prymat
1 szczypta -
majeranek
2 łyżeczki
Na barszcz:
-
olej
1 łyżka -
czosnek
2 ząbki -
woda z moczenia prawdziwków
50 mililitrów -
bulion
200 mililitrów -
Liść laurowy suszony Prymat
3 sztuki -
Majeranek suszony Prymat
1 łyżeczka -
Pieprz czarny grubo mielony Prymat
1 szczypta -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
1 szczypta -
zakwas buraczany
100 mililitrów
Przepis i sposób przygotowania Barszcz z uszkami
Uszka:
W misce wymieszaj wszystkie składniki na ciasto, przerzuć na stolnice i wyrabiaj ok. 20 minut. Odstaw ciasto.
Namoczone prawdziwki zagotuj, namocz chleb, odcedź i zmiel w maszynce do mielenia mięsa.
Na patelnię wlej olej, wrzuć cebule i podsmaż z masą grzybową ok. 3-4 minuty na średnim ogniu. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem, ostudź.
Ciasto na uszka rozwałkuj na grubość 4-5 mm, wytnij kółka o średnicy ok. 1,5 cm, dodaj pół łyżeczki farszu i ulep uszka.
Gotuj uszka w osolonym wrzątku przez ok. 2-3 minuty. Podawaj zalane barszczem.
Barszcz:
Do garnka wlej olej i podsmaż chwilę czosnek, zalej rosołem, dodaj przyprawy i zagotuj. Gdy rosół się zagotuje, zalej go zakwasem na barszcz i ponownie zagotuj.
Smacznego!
Suszone grzyby (prawdziwki) należy moczyć całą noc. Kromki chleba można namoczyć w wodzie spod prawdziwków.![]()
Komentarze (2)
Nie masz konta? Zarejestruj się