Co na Święta: Zupa grzybowa z łazankami wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Grzybowa to druga, po barszczu, najpopularniejsza zupa wigilijna w Polsce. Ten przepis na zupę z borowików z łazankami i kwaśną śmietaną z pewnością przypadnie Wam do gustu.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cebule

    2 szt.
  • czosnek

    3 ząbki
  • grzyby namoczone

    300 g
  • masło 82%

    50 g
  • estragon

    2 łyżeczki
  • ziele angielskie

    4-5 ziaren
  • woda z moczenia grzybów

    200 ml
  • bulion

    1 l
  • Liść laurowy suszony Prymat

    6 liści
  • majeranek

    2 łyżeczki
  • tymianek

    2 łyżeczki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • śmietanka 30%

    200 ml
  • rozmaryn

    1 gałązka

Dodatki:

  • makaron łazanki

    250 g
  • śmietana 18%

  • natka pietruszki

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cebulę z czosnkiem podsmażamy przez 2-3 minuty, po czym dodajemy grzyby, masło, estragon oraz ziele angielskie i smażymy na małym ogniu przez 15 minut.

Podsmażone grzyby przekładamy do garnka, patelnię płuczemy wodą z grzybów i przelewamy do garnka, wraz z bulionem, liściem laurowym, majerankiem, tymiankiem oraz solą i pieprzem. Następnie zagotowujemy zupę, zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy pod przykryciem ok. 1.5 godziny.

Ugotowaną zupę zabielamy śmietanką, pamiętając by cały czas ją mieszać i  doprawiamy solą, pieprzem oraz świeżym rozmarynem.

W misce układamy ugotowane łazanki, zalewamy je zupą, na górze robimy kleks ze śmietany, posypujemy pietruszką i podajemy. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat