Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
cebule
2 szt. -
czosnek
3 ząbki -
grzyby namoczone
300 g -
masło 82%
50 g -
estragon
2 łyżeczki -
ziele angielskie
4-5 ziaren -
woda z moczenia grzybów
200 ml -
bulion
1 l -
Liść laurowy suszony Prymat
6 liści -
majeranek
2 łyżeczki -
tymianek
2 łyżeczki -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
-
Pieprz czarny mielony Prymat
-
śmietanka 30%
200 ml -
rozmaryn
1 gałązka
Dodatki:
-
makaron łazanki
250 g -
śmietana 18%
-
natka pietruszki
Przepis i sposób przygotowania Co na Święta: Zupa grzybowa z łazankami wg Piotra Ogińskiego
Cebulę z czosnkiem podsmażamy przez 2-3 minuty, po czym dodajemy grzyby, masło, estragon oraz ziele angielskie i smażymy na małym ogniu przez 15 minut.
Podsmażone grzyby przekładamy do garnka, patelnię płuczemy wodą z grzybów i przelewamy do garnka, wraz z bulionem, liściem laurowym, majerankiem, tymiankiem oraz solą i pieprzem. Następnie zagotowujemy zupę, zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy pod przykryciem ok. 1.5 godziny.
Ugotowaną zupę zabielamy śmietanką, pamiętając by cały czas ją mieszać i doprawiamy solą, pieprzem oraz świeżym rozmarynem.
W misce układamy ugotowane łazanki, zalewamy je zupą, na górze robimy kleks ze śmietany, posypujemy pietruszką i podajemy. Smacznego!
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się