Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Co na Święta: Zupa grzybowa z łazankami wg Piotra Ogińskiego

5.0
(28)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Grzybowa to druga, po barszczu, najpopularniejsza zupa wigilijna w Polsce. Ten przepis na zupę z borowików z łazankami i kwaśną śmietaną z pewnością przypadnie Wam do gustu.

Składniki:

cebule 2 szt.
czosnek 3 ząbki
grzyby namoczone 300 g
masło 82% 50 g
estragon 2 łyżeczki
ziele angielskie 4-5 ziaren
woda z moczenia grzybów 200 ml
bulion 1 l
Liść laurowy suszony Prymat 6 liści
majeranek 2 łyżeczki
tymianek 2 łyżeczki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
śmietanka 30% 200 ml
rozmaryn 1 gałązka

Dodatki:

makaron łazanki 250 g
śmietana 18%
natka pietruszki

Przepis i sposób przygotowania na: Co na Święta: Zupa grzybowa z łazankami wg Piotra Ogińskiego

Cebulę z czosnkiem podsmażamy przez 2-3 minuty, po czym dodajemy grzyby, masło, estragon oraz ziele angielskie i smażymy na małym ogniu przez 15 minut.

Podsmażone grzyby przekładamy do garnka, patelnię płuczemy wodą z grzybów i przelewamy do garnka, wraz z bulionem, liściem laurowym, majerankiem, tymiankiem oraz solą i pieprzem. Następnie zagotowujemy zupę, zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy pod przykryciem ok. 1.5 godziny.

Ugotowaną zupę zabielamy śmietanką, pamiętając by cały czas ją mieszać i  doprawiamy solą, pieprzem oraz świeżym rozmarynem.

W misce układamy ugotowane łazanki, zalewamy je zupą, na górze robimy kleks ze śmietany, posypujemy pietruszką i podajemy. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak