Doradca Smaku X: Chłodnik na kefirze z awokado, odc. 40

odc. 40 Doradca Smaku

Doradca Smaku X: Chłodnik na kefirze z awokado, odc. 40

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Chłodnik na kefirze i jogurcie - z dodatkiem awokado i świeżego ogórka to idealna propozycja na cieplejsze dni, kiedy nie mamy ochoty jeść ciepłych posiłków. Podajcie do niego chrupiące grzanki z pomidorami - będzie pysznie!

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • awokado

    1 sztuka
  • cytryna

    1 sztuka
  • ogórek zielony

    1 sztuka
  • czosnek

    2 ząbki
  • natka kolendry

    1 pęczek
  • kefir

    300 mililitrów
  • jogurt naturalny

    3 łyżki
  • oliwa

    50 mililitrów

Serek:

  • twaróg półtłusty

    200 gramów
  • cebula czerwona

    2/3 sztuki
  • czosnek

    1 ząbek
  • natka kolendry

    1/3 pęczka
  • pomidor

    1 sztuka
  • oliwa

    20 mililitrów

Bruschetta:

  • bagietka

    1 sztuka
  • słonecznik ziarna

    100 gramów
  • pomidor

    1 sztuka
  • oliwa

    50 mililitrów

Do smaku:

  • sól morska

  • chili pieprz cayenne

  • czarnuszka

  • Przyprawa do Bruschetty

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Chłodnik:

Awokado rozkrawamy na pół i wyciągamy pestkę. Awokado skrapiamy sokiem z połówki cytryny. Obieramy ogórek i kroimy na 3 części wzdłuż, wykrawamy środki z nasionami. Czosnek siekamy. Kolendrę siekamy. Do misy blendera  wkładamy: jogurt naturalny grecki, zielony ogórek, czosnek, kolendrę, za pomocą łyżki wydrążamy awokado i dodajemy do reszty składników, dolewamy oliwy, doprawiamy solą, pieprzem cayenne. Wlewamy kefir, całość blendujemy na gładko (2–4 minuty).

Serek:

Do miski wkładamy 200 g twarogu i rozdrabniamy go widelcem, cebulę kroimy w kostkę i przekładamy do twarogu. Czosnek siekamy i dodajemy do reszty składników. Kolendrę drobno siekamy i dodajemy do twarogu. Pomidor kroimy w kostkę i dodajemy do reszty składników. Doprawiamy solą morską i mieszamy. Doprawiamy czarnuszką, całość mieszamy. Dolewamy oliwę i dalej mieszamy.

Bruschetta:

Bagietkę przekrawamy na pół i przecinamy na 4 części,  środek bagietki wyciągamy (tak, by powstało zagłębienie). Bagietkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 5 minut. Patelnię rozgrzewamy i wsypujemy pestki słonecznika, prażymy do uzyskania złocistego koloru. Pomidor kroimy w kostkę i przekładamy do miski, wlewamy oliwę, doprawiamy przyprawą do bruschetty. Wyciągamy grzanki. Na każdą grzankę nakładamy pomidory z oliwą.

Do głębokiego talerza wlewamy chłodnik, na środek nakładamy twaróg z pomidorami i czarnuszką, obok kładziemy grzanki, twaróg dekorujemy gałązką świeżej kolendry. Chłodnik i bruschettę posypujemy pestkami słonecznika.

Doradca Smaku
Awokado po przekrojeniu należy skropić cytryną, żeby nie zczerniało.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

bietka

14.05.2019 13:20
Bardzo ciekawy przepis : )

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat