Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku X: Chłodnik na kefirze z awokado, odc. 40
Chłodnik:
Awokado rozkrawamy na pół i wyciągamy pestkę. Awokado skrapiamy sokiem z połówki cytryny. Obieramy ogórek i kroimy na 3 części wzdłuż, wykrawamy środki z nasionami. Czosnek siekamy. Kolendrę siekamy. Do misy blendera wkładamy: jogurt naturalny grecki, zielony ogórek, czosnek, kolendrę, za pomocą łyżki wydrążamy awokado i dodajemy do reszty składników, dolewamy oliwy, doprawiamy solą, pieprzem cayenne. Wlewamy kefir, całość blendujemy na gładko (2–4 minuty).
Serek:
Do miski wkładamy 200 g twarogu i rozdrabniamy go widelcem, cebulę kroimy w kostkę i przekładamy do twarogu. Czosnek siekamy i dodajemy do reszty składników. Kolendrę drobno siekamy i dodajemy do twarogu. Pomidor kroimy w kostkę i dodajemy do reszty składników. Doprawiamy solą morską i mieszamy. Doprawiamy czarnuszką, całość mieszamy. Dolewamy oliwę i dalej mieszamy.
Bruschetta:
Bagietkę przekrawamy na pół i przecinamy na 4 części, środek bagietki wyciągamy (tak, by powstało zagłębienie). Bagietkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 5 minut. Patelnię rozgrzewamy i wsypujemy pestki słonecznika, prażymy do uzyskania złocistego koloru. Pomidor kroimy w kostkę i przekładamy do miski, wlewamy oliwę, doprawiamy przyprawą do bruschetty. Wyciągamy grzanki. Na każdą grzankę nakładamy pomidory z oliwą.
Do głębokiego talerza wlewamy chłodnik, na środek nakładamy twaróg z pomidorami i czarnuszką, obok kładziemy grzanki, twaróg dekorujemy gałązką świeżej kolendry. Chłodnik i bruschettę posypujemy pestkami słonecznika.