Doradca Smaku X: Chłodnik na kefirze z awokado, odc. 40

odc. 40 Doradca Smaku

Doradca Smaku X: Chłodnik na kefirze z awokado, odc. 40

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Chłodnik na kefirze i jogurcie - z dodatkiem awokado i świeżego ogórka to idealna propozycja na cieplejsze dni, kiedy nie mamy ochoty jeść ciepłych posiłków. Podajcie do niego chrupiące grzanki z pomidorami - będzie pysznie!

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • awokado

    1 sztuka
  • cytryna

    1 sztuka
  • ogórek zielony

    1 sztuka
  • czosnek

    2 ząbki
  • natka kolendry

    1 pęczek
  • kefir

    300 mililitrów
  • jogurt naturalny

    3 łyżki
  • oliwa

    50 mililitrów

Serek:

  • twaróg półtłusty

    200 gramów
  • cebula czerwona

    2/3 sztuki
  • czosnek

    1 ząbek
  • natka kolendry

    1/3 pęczka
  • pomidor

    1 sztuka
  • oliwa

    20 mililitrów

Bruschetta:

  • bagietka

    1 sztuka
  • słonecznik ziarna

    100 gramów
  • pomidor

    1 sztuka
  • oliwa

    50 mililitrów

Do smaku:

  • sól morska

  • chili pieprz cayenne

  • czarnuszka

  • Przyprawa do Bruschetty

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Chłodnik:

Awokado rozkrawamy na pół i wyciągamy pestkę. Awokado skrapiamy sokiem z połówki cytryny. Obieramy ogórek i kroimy na 3 części wzdłuż, wykrawamy środki z nasionami. Czosnek siekamy. Kolendrę siekamy. Do misy blendera  wkładamy: jogurt naturalny grecki, zielony ogórek, czosnek, kolendrę, za pomocą łyżki wydrążamy awokado i dodajemy do reszty składników, dolewamy oliwy, doprawiamy solą, pieprzem cayenne. Wlewamy kefir, całość blendujemy na gładko (2–4 minuty).

Serek:

Do miski wkładamy 200 g twarogu i rozdrabniamy go widelcem, cebulę kroimy w kostkę i przekładamy do twarogu. Czosnek siekamy i dodajemy do reszty składników. Kolendrę drobno siekamy i dodajemy do twarogu. Pomidor kroimy w kostkę i dodajemy do reszty składników. Doprawiamy solą morską i mieszamy. Doprawiamy czarnuszką, całość mieszamy. Dolewamy oliwę i dalej mieszamy.

Bruschetta:

Bagietkę przekrawamy na pół i przecinamy na 4 części,  środek bagietki wyciągamy (tak, by powstało zagłębienie). Bagietkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 5 minut. Patelnię rozgrzewamy i wsypujemy pestki słonecznika, prażymy do uzyskania złocistego koloru. Pomidor kroimy w kostkę i przekładamy do miski, wlewamy oliwę, doprawiamy przyprawą do bruschetty. Wyciągamy grzanki. Na każdą grzankę nakładamy pomidory z oliwą.

Do głębokiego talerza wlewamy chłodnik, na środek nakładamy twaróg z pomidorami i czarnuszką, obok kładziemy grzanki, twaróg dekorujemy gałązką świeżej kolendry. Chłodnik i bruschettę posypujemy pestkami słonecznika.

Doradca Smaku
Awokado po przekrojeniu należy skropić cytryną, żeby nie zczerniało.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

bietka

2 tygodnie temu
Bardzo ciekawy przepis : )

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat