Orientalne kotlety rybne

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • filet z dorsza

    500 g
  • sos rybny

    1 łyżka
  • sos sojowy

    1 łyżka
  • jajko

    1 szt (duże)
  • kolendra posiekana

    1 garść
  • pasta curry

    1 łyżka (czerwonej)
  • papryczka chili

    1/2 szt
  • ząbki czosnku

    2 szt
  • imbir starty

    1 łyżeczka
  • sok z limonki

    1/2 szt
  • skórka z limonki

    1 łyżeczka
  • cebula dymka ze szczypiorkiem

    4 szt
  • szczypiorek posiekany

    4 łyżki

Dodatkowo

  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie:

Rybę oczyszczamy i umieszczamy w misie robota. Miksujemy kilka sekund aż będzie gładka. Do ryby dodajemy jajko, sos rybny i sojowy, kolendrę, curry, drobno posiekaną papryczkę chili, imbir i czosnek oraz sok i skórkę z limonki. Ponownie miksujemy aż składniki się połączą.

Masę rybną przekładamy do miski i dodajemy drobno posiekaną dymkę i szczypiorek. Dokładnie mieszamy. Mokrymi rękami formujemy małe, płaskie jak ciastka kotlety (z podanej porcji powinno wyjść ok. 10).

Na patelni rozgrzewamy trochę oleju i smażymy kotlety z dwóch stron na złoty kolor.

Orientalne kotlety rybne podajemy np. ze słodkim sosem chili.

Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ada-Gaba 30.08.2016 22:18
super przepis
NiePieprz.pl 23.08.2016 16:42
Wyglądają wspaniale!
Ola1984 23.08.2016 13:02
Świetnie przyprawione te kotleciki :)
AZgotuj 23.08.2016 11:45
Jestem pod wrażeniem . Muszę koniecznie zrobić. Chce!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat