Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Orientalne kotlety rybne

5.0
(30)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki

filet z dorsza 500 g
sos rybny 1 łyżka
sos sojowy 1 łyżka
jajko 1 szt (duże)
kolendra posiekana 1 garść
pasta curry 1 łyżka (czerwonej)
papryczka chili 1/2 szt
ząbki czosnku 2 szt
imbir starty 1 łyżeczka
sok z limonki 1/2 szt
skórka z limonki 1 łyżeczka
cebula dymka ze szczypiorkiem 4 szt
szczypiorek posiekany 4 łyżki

Dodatkowo

olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Orientalne kotlety rybne

Przygotowanie:

Rybę oczyszczamy i umieszczamy w misie robota. Miksujemy kilka sekund aż będzie gładka. Do ryby dodajemy jajko, sos rybny i sojowy, kolendrę, curry, drobno posiekaną papryczkę chili, imbir i czosnek oraz sok i skórkę z limonki. Ponownie miksujemy aż składniki się połączą.

Masę rybną przekładamy do miski i dodajemy drobno posiekaną dymkę i szczypiorek. Dokładnie mieszamy. Mokrymi rękami formujemy małe, płaskie jak ciastka kotlety (z podanej porcji powinno wyjść ok. 10).

Na patelni rozgrzewamy trochę oleju i smażymy kotlety z dwóch stron na złoty kolor.

Orientalne kotlety rybne podajemy np. ze słodkim sosem chili.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 30.08.2016 22:18
super przepis
NiePieprz.pl 23.08.2016 16:42
Wyglądają wspaniale!
Ola1984 23.08.2016 13:02
Świetnie przyprawione te kotleciki :)
AZgotuj 23.08.2016 11:45
Jestem pod wrażeniem . Muszę koniecznie zrobić. Chce!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak