Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kanapka morawska

5.0
(20)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Smakowe Ying Yang u naszych południowych sąsiadów.

Któż z nas nigdy nie był u naszych południowych sąsiadów? To właśnie oni wymyślili krecika, kolorowe cukierki i przepyszne klarowne piwo. W czeskiej kanapce nie mogło zabraknąć popularnego jak u nas schabowy, smażonego sera...

 

Składniki:

Kanapka:

bułka paluch 1 sztuka
żurawina 1 łyżka
sałata 2-3 liście

Sos tatarski:

cebula 1 sztuka
ogórek kiszony 1 sztuka
koperek świeży 1 łyżka
sok z cytryny 2 łyżki
majonez 4 łyżki
Musztarda czeska Prymat 1 łyżeczka
Czosnek suszony Prymat 1 łyżeczka
sól morska Prymat w młynku do smaku

Syr:

ser typu Edam 80 gramów
jajko 1 sztuka
Bułka tarta klasyczna Prymat 3-4 łyżki
mąka 2-3 łyżki
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Kanapka morawska

1. Cebulkę oraz ogórka kroimy w drobna kostkę i przekładamy do miseczki, dodajemy majonez, musztardę, pokrojony koperek, sok z cytryny i całość doprawiamy suszonym czosnkiem, sola oraz pieprzem i dokładnie mieszamy.

2. Z dużego bloku sera edam wytnij jedna porcje, a następnie za pomocą tarki delikatne zetrzyj powierzchnie, dzięki temu panierka będzie lepiej przylegać do sera.

3. Edam obtocz w mace, jajku i bułce i smaż na głębokim tłuszczu rozgrzanym do temp 180°C do momentu uzyskania złotego koloru.

4. Paluch przetnij na pół, wyłóż sos tatarski, sałatę, smażony ser oraz żurawinę i całość przykryj drugą częścią palucha.

Chcesz więcej pysznych przepisów na kanapki? 

POBIERZ EBOOKA

 

 

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak