Co na obiad: Wegetariańskie burgery według Piotra Ogińskiego

Co na obiad: Wegetariańskie burgery według Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Pyszne wegetariańskie burgery z batatów, kaszy jaglanej i fasoli. Piotr Ogiński przygotował burgery w domowych bułeczkach i podał je z dodatkiem świeżych warzyw: awokado, pomidorów i papryki.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na bułki:

  • drożdże suche

    7 gramów
  • masło

    50 gramów
  • mleko

    140 mililitrów
  • woda

    100 mililitrów
  • jajko

    1 sztuka
  • sól

    do smaku
  • czarnuszka

    do posypania
  • mąka pszenna

    400 gramów

Na burgery:

  • batat

    2 sztuki
  • kasza jaglana

    70 gramów
  • fasola biała

    1 puszka
  • zielona cebulka

    1 sztuka
  • jajko

    1 sztuka
  • kmin rzymski mielony

    1 łyżeczka
  • papryka wędzona

    2 łyżeczki
  • pieprz ziołowy

    1 łyżeczka
  • bułka tarta

    1-2 łyżki
  • sól

    do smaku
  • Pieprz czarny- MŁYNEK

    do smaku
  • olej

    do smażenia

Dodatki (na 4 osoby):

  • domowa bułka do hamburgera

    4 sztuki
  • awokado

    1 sztuka
  • pomidor

    1 sztuka
  • cebula czerwona

    1 sztuka
  • papryka grillowana

    100 gramów
  • mozzarella

    150 gramów
  • rukola

    garść
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Bułeczki (6 sztuk):

Do miski wlewamy mleko, wodę oraz masło, dodajemy drożdże, sól oraz łyżkę mąki, mieszamy i odstawiamy na ok 10 minut. Po tym czasie dodajemy resztę mąki oraz jajko i wyrabiamy ciasto. Z ciasta formujemy 6 bułeczek, układamy na papierze do pieczenia zachowując co najmniej 2 cm odstęp pomiędzy bułkami. Przykrywamy je ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 15 minut. Gdy bułki lekko wyrosną, smarujemy je roztrzepanym jajkiem, posypujemy czarnuszką i zostawiamy na kolejne 15 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie, pieczemy je w temp 240°C przez 10 minut, wraz z naczyniem z wodą. Gdy bułki się upieką, zostawiamy je do ostygnięcia.

Burgery:

W tym czasie w misce tłuczkiem do ziemniaków ubijamy upieczone do miękkości bataty. Prażymy białą fasolę z puszki przez ok. 3 minuty, i również ubijamy. Do masy dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną, zieloną cebulkę, jajko oraz przyprawy i dokładnie wyrabiamy, jeżeli masa jest zbyt luźna wystarczy dodać trochę bułki tartej. Z masy formujemy placki wielkości bułki, i smażymy na rozgrzanej patelni przez 3-4 minuty z każdej strony.

Gdy burgery się usmażą, przekrawamy bułkę, na spód kładziemy awokado, pomidora, czerwoną cebulę, następnie burgera, grillowaną paprykę, mozzarellę oraz rukolę i przykrywamy górą bułki.

Jeśli jednak wolicie dania mięsne to polecam Wam przepis na maczankę po krakowsku.

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Linka2107

28.03.2019 21:46
fajny pomysł na innego burgera :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat