Co na obiad: Wegetariańskie burgery według Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Pyszne wegetariańskie burgery z batatów, kaszy jaglanej i fasoli. Piotr Ogiński przygotował burgery w domowych bułeczkach i podał je z dodatkiem świeżych warzyw: awokado, pomidorów i papryki.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na bułki:

  • drożdże suche

    7 gramów
  • masło

    50 gramów
  • mleko

    140 mililitrów
  • woda

    100 mililitrów
  • jajko

    1 sztuka
  • sól

    do smaku
  • Czarnuszka nasiona Prymat

    do posypania
  • mąka pszenna

    400 gramów

Na burgery:

  • batat

    2 sztuki
  • kasza jaglana

    70 gramów
  • fasola biała

    1 puszka
  • zielona cebulka

    1 sztuka
  • jajko

    1 sztuka
  • Kmin rzymski mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • Papryka wędzona słodka mielona Prymat

    2 łyżeczki
  • Pieprz ziołowy mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    1-2 łyżki
  • sól

    do smaku
  • Pieprz czarny Prymat w młynku

    do smaku
  • olej

    do smażenia

Dodatki (na 4 osoby):

  • domowa bułka do hamburgera

    4 sztuki
  • awokado

    1 sztuka
  • pomidor

    1 sztuka
  • cebula czerwona

    1 sztuka
  • papryka grillowana

    100 gramów
  • mozzarella

    150 gramów
  • rukola

    garść
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Bułeczki (6 sztuk):

Do miski wlewamy mleko, wodę oraz masło, dodajemy drożdże, sól oraz łyżkę mąki, mieszamy i odstawiamy na ok 10 minut. Po tym czasie dodajemy resztę mąki oraz jajko i wyrabiamy ciasto. Z ciasta formujemy 6 bułeczek, układamy na papierze do pieczenia zachowując co najmniej 2 cm odstęp pomiędzy bułkami. Przykrywamy je ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 15 minut. Gdy bułki lekko wyrosną, smarujemy je roztrzepanym jajkiem, posypujemy czarnuszką i zostawiamy na kolejne 15 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie, pieczemy je w temp 240°C przez 10 minut, wraz z naczyniem z wodą. Gdy bułki się upieką, zostawiamy je do ostygnięcia.

Burgery:

W tym czasie w misce tłuczkiem do ziemniaków ubijamy upieczone do miękkości bataty. Prażymy białą fasolę z puszki przez ok. 3 minuty, i również ubijamy. Do masy dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną, zieloną cebulkę, jajko oraz przyprawy i dokładnie wyrabiamy, jeżeli masa jest zbyt luźna wystarczy dodać trochę bułki tartej. Z masy formujemy placki wielkości bułki, i smażymy na rozgrzanej patelni przez 3-4 minuty z każdej strony.

Gdy burgery się usmażą, przekrawamy bułkę, na spód kładziemy awokado, pomidora, czerwoną cebulę, następnie burgera, grillowaną paprykę, mozzarellę oraz rukolę i przykrywamy górą bułki.

Jeśli jednak wolicie dania mięsne to polecam Wam przepis na maczankę po krakowsku.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Linka2107 28.03.2019 21:46
fajny pomysł na innego burgera :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat