Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Wegetariańskie burgery według Piotra Ogińskiego
Czy macie ochotę na coś pysznego w wersji bez mięsa? Sprawdźcie jak przygotować wege burgery z kaszy w zaciszu własnej kuchni!
Bułeczki (6 sztuk):
Do miski wlewamy mleko, wodę oraz masło, dodajemy drożdże, sól oraz łyżkę mąki, mieszamy i odstawiamy na ok 10 minut. Po tym czasie dodajemy resztę mąki oraz jajko i wyrabiamy ciasto. Z ciasta formujemy 6 bułeczek, układamy na papierze do pieczenia zachowując co najmniej 2 cm odstęp pomiędzy bułkami. Przykrywamy je ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 15 minut. Gdy bułki lekko wyrosną, smarujemy je roztrzepanym jajkiem, posypujemy czarnuszką i zostawiamy na kolejne 15 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie, pieczemy je w temp 240°C przez 10 minut, wraz z naczyniem z wodą. Gdy bułki się upieką, zostawiamy je do ostygnięcia.
Burgery:
W tym czasie w misce tłuczkiem do ziemniaków ubijamy upieczone do miękkości bataty. Prażymy białą fasolę z puszki przez ok. 3 minuty, i również ubijamy. Do masy dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną, zieloną cebulkę, jajko oraz przyprawy i dokładnie wyrabiamy, jeżeli masa jest zbyt luźna wystarczy dodać trochę bułki tartej. Z masy formujemy placki wielkości bułki, i smażymy na rozgrzanej patelni przez 3-4 minuty z każdej strony.
Gdy burgery się usmażą, przekrawamy bułkę, na spód kładziemy awokado, pomidora, czerwoną cebulę, następnie burgera, grillowaną paprykę, mozzarellę oraz rukolę i przykrywamy górą bułki.