Kanapka rosyjska

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Mało kto wie, że sałatka ziemniaczana lub, jak to mówimy na Górnym Śląsku, szalot, wywodzi się z Rosji. Prostota składników i uniwersalność podania rozsławiła ją na cały świat.

Dlatego też połączyłem ją z wędzoną słoniną, która stanowi jeden z największych przysmaków kuchni rosyjskiej. Doskonałym uzupełnieniem słoniny i ziemniaków jest ostra i wyrazista w smaku musztarda rosyjska. Taka mocna i pożywna kompozycja smaków doda sił w mroźne zimowe wieczory, bądź natchnie do porannego skrobania zamarzniętych szyb w aucie.

 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Kanapka:

  • chleb żytni

    2 kromki
  • słonina wędzona

    60 g
  • jajko

    1 sztuka
  • sałata masłowa

    2 liście
  • żółty ser

    3 plastry
  • Musztarda rosyjska Prymat

    2 łyżeczki

Szalot:

  • warzywa z rosołu

    :
  • marchew

  • pietruszka

  • seler

  • ziemniaki ugotowane

    1 sztuka
  • jajko ugotowane na twardo

    1 sztuka
  • majonez

    4 łyżki
  • ogórek kiszony

    1 sztuka
  • Musztarda rosyjska Prymat

    1 łyżeczka
  • sól morska Prymat w młynku

  • Pieprz czarny mielony Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Ugotowane warzywa, jajko, ziemniaka i kiszonego ogórka pokrój w kosteczkę i przełóż do miski, dodaj majonez, musztardę, dopraw sola, pieprzem i dokładnie wymieszaj.

2. Wędzoną słoninę podsmażaj na bardzo rozgrzanej patelni, tak aby nabrała lekko złotego koloru - dzięki temu zabiegowi zamkniesz wszystkie smaki w środku.

3. Kromkę żytniego chleba posmaruj ostrą musztardą rosyjską, ułóż sałatę, szalot, słoninę oraz pokrojone ugotowane na twardo jajko i przykryj drugą kromką.

Chcesz więcej pysznych przepisów na kanapki? 

POBIERZ EBOOKA

 

Doradca Smaku
W wersji wegetariańskiej możesz pominąć wędzoną słoninę.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat