Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kanapka rosyjska

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Mało kto wie, że sałatka ziemniaczana lub, jak to mówimy na Górnym Śląsku, szalot, wywodzi się z Rosji. Prostota składników i uniwersalność podania rozsławiła ją na cały świat.

Dlatego też połączyłem ją z wędzoną słoniną, która stanowi jeden z największych przysmaków kuchni rosyjskiej. Doskonałym uzupełnieniem słoniny i ziemniaków jest ostra i wyrazista w smaku musztarda rosyjska. Taka mocna i pożywna kompozycja smaków doda sił w mroźne zimowe wieczory, bądź natchnie do porannego skrobania zamarzniętych szyb w aucie.

 

Składniki:

Kanapka:

chleb żytni 2 kromki
słonina wędzona 60 g
jajko 1 sztuka
sałata masłowa 2 liście
żółty ser 3 plastry
Musztarda rosyjska Prymat 2 łyżeczki

Szalot:

warzywa z rosołu :
marchew
pietruszka
seler
ziemniaki ugotowane 1 sztuka
jajko ugotowane na twardo 1 sztuka
majonez 4 łyżki
ogórek kiszony 1 sztuka
Musztarda rosyjska Prymat 1 łyżeczka
sól morska Prymat w młynku
Pieprz czarny mielony Prymat

Porada

W wersji wegetariańskiej możesz pominąć wędzoną słoninę.

Przepis i sposób przygotowania na: Kanapka rosyjska

1. Ugotowane warzywa, jajko, ziemniaka i kiszonego ogórka pokrój w kosteczkę i przełóż do miski, dodaj majonez, musztardę, dopraw sola, pieprzem i dokładnie wymieszaj.

2. Wędzoną słoninę podsmażaj na bardzo rozgrzanej patelni, tak aby nabrała lekko złotego koloru - dzięki temu zabiegowi zamkniesz wszystkie smaki w środku.

3. Kromkę żytniego chleba posmaruj ostrą musztardą rosyjską, ułóż sałatę, szalot, słoninę oraz pokrojone ugotowane na twardo jajko i przykryj drugą kromką.

Chcesz więcej pysznych przepisów na kanapki? 

POBIERZ EBOOKA

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak