Bitki wieprzowe ze schabu

Bitki wieprzowe ze schabu

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • schab bez kości

  • mąka

  • sól

  • pieprz

  • mąka

  • woda

  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Bitki wieprzowe ze schabu

Schab pokroić jak na kotlety schabowe, nie rozbijać (ewentualnie delikatnie), oprószyć z obu stron solą oraz pieprzem, obtoczyć w mące i włożyć na mocno rozgrzany olej. Kiedy jedna strona się zrumieni, przewrócić bitki na drugą stronę, po czym wkroić obraną i umytą cebulę. Kiedy druga strona mięsa oraz cebula się zrumienią, zalać je wodą i dusić ok. 1,5-2 godzin do miękkości, przewracając co jakiś czas i stale uzupełniając wodę tak, aby bitki były stale niemal całkowicie w niej zanurzone. Dzięki obtoczeniu bitek w mące z powstałego płynu powstanie smaczny gęsty sos.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

PaniMISIOWA 20.09.2011 12:05
fajne
Wacław 29.08.2011 08:49
pychaaaaaaaa !
Bart 24.07.2011 23:01
pycha
agnieszka137 21.06.2011 18:41
bardzo smaczne
Misiek1 19.06.2011 09:07
Lubię tak przyrządzone mięso:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat