Przepis i sposób przygotowania na: Schab ze śliwkami w rękawie pieczony
Schab ze śliwkami to propozycja, która sprawdzi się na uroczysty, jak i codzienny obiad. Schab ze śliwką łączy w sobie soczyste mięso wieprzowe z delikatnymi i wędzonymi w smaku śliwkami. Rękaw do pieczenia pozwala utrzymać wilgotność mięsa i zapobiega jego wysuszeniu podczas pieczenia. Z soków, które pozostaną w rękawie po upieczeniu mięsa, warto przygotować sos, dodając do niego śmietankę i odrobinę mąki do zagęszczenia.
1. Świeży kawałek schabu opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, ostrym, długim, cienkim nożem zrobić "tunel" dla wkładania śliwek: wbić nóż w środek mięsa i kręcąc nim jak spiralą do połowy mięsa, następnie tak samo z drugiej strony zrobić.
2. Nadziać mocno śliwkami bez pestek, pozostałe przyprawy wymieszać i dobrze natrzeć schab.
3. Włożyć do rękawa mięso, na wierzchu położyć porcje masła, zawiązać rękaw z obu stron i schować do lodówki na całą noc.
4. Rękaw włożyć do blaszki i piec w nagrzanym piekarniku, grzanie góra/dół na 200 stopni około 60 minut, teraz rękaw trochę rozciąć i zostawić na 15 minut na termoobiegu na 160 stopni, zostawić w piekarniku do przestygnięcia.
5. Wystudzony w rękawie włożyć do lodówki najlepiej na całą noc - schab ma pyszna galaretkę, jest soczysty, nie suchy, aromatyczny.
SMACZNEGO!!!