Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Schab ze śliwkami w rękawie pieczony

5.0
(205)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Schab ze śliwkami w rękawie pieczony - przepis na soczyste mięso z dodatkiem suszonych śliwek. Pyszne danie, które można podać na zimno lub na ciepło z sosem chrzanowym lub musztardowym. 

Składniki:

schab bez kości 1,5 kilogram
suszone śliwki kalifornijskie 20 dag
tymianek 1 łyżka
Kucharek przyprawa uniwersalna 1 łyżka
Czosnek suszony Prymat 1 łyżeczka
Papryka ostra mielona Prymat 1 łyżeczka
Przyprawa do zup i potraw Kucharek 1 łyżeczka
masło 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Schab ze śliwkami w rękawie pieczony

Schab ze śliwkami to propozycja, która sprawdzi się na uroczysty, jak i codzienny obiad. Schab ze śliwką łączy w sobie soczyste mięso wieprzowe z delikatnymi i wędzonymi w smaku śliwkami. Rękaw do pieczenia pozwala utrzymać wilgotność mięsa i zapobiega jego wysuszeniu podczas pieczenia. Z soków, które pozostaną w rękawie po upieczeniu mięsa, warto przygotować sos, dodając do niego śmietankę i odrobinę mąki do zagęszczenia.

1. Świeży kawałek schabu opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, ostrym, długim, cienkim nożem zrobić "tunel" dla wkładania śliwek: wbić nóż w środek mięsa i kręcąc nim jak spiralą do połowy mięsa, następnie tak samo z drugiej strony zrobić.

2. Nadziać mocno śliwkami bez pestek, pozostałe przyprawy wymieszać i dobrze natrzeć schab.

3. Włożyć do rękawa mięso, na wierzchu położyć porcje masła, zawiązać rękaw z obu stron i schować do lodówki na całą noc.

4. Rękaw włożyć do blaszki i piec w nagrzanym piekarniku, grzanie góra/dół na 200 stopni około 60 minut, teraz rękaw trochę rozciąć i zostawić na 15 minut na termoobiegu na 160 stopni, zostawić w piekarniku do przestygnięcia.

5. Wystudzony w rękawie włożyć do lodówki najlepiej na całą noc - schab ma pyszna galaretkę, jest soczysty, nie suchy, aromatyczny.

SMACZNEGO!!!

Schab ze śliwkami to doskonała propozycja na obiad lub kolację, która zaskoczy ciekawym połączeniem smaków (wytrawnych i słodkich) i aromatem. Podany z ziemniakami czy kaszą jaglaną, sosem własnym i surówką z pewnością zaskarbi sobie uznanie wśród wszystkich zwolenników mięsnych potraw. 
Sprawdźcie przepisy na dania ze schabu w serwisie Doradca Smaku:

Bitki ze schabu 

Schab w sosie własnym

Złociste schabowe moczone w mleku i cebuli

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kasia 22.04.2023 06:54
Przepyszny schab. Polecam
Atoja 04.04.2023 13:57
Chyba soki zabrakło… A te pozytywne komentarze, to po obejrzeniu przepisu? Bo chyba nikt go nie wykonał…
AMESKA 07.04.2023 22:50
Przepis bardzo dobry, robiłam kilka razy...
Ameska 07.04.2023 22:48
W przepisie jest przyprawa typu Kucharek, która zawiera sól.... Nie każdy lubi dużo soli. Przepis bardzo
Atoja 04.04.2023 13:58
Soli
pawelsz 28.03.2022 22:46
Smakowity
anulka69 08.01.2017 11:22
pyszny schabik najlepszy pieczony samamu
Franciszek 05.01.2017 00:42
dobre mięso
marta1371 04.01.2017 23:37
Zamiast śliwek używam moreli suszonych, choć ze śliwką też mi smakuje
IKrakowianka 04.01.2017 20:38
bardzo smakowicie wygląda
bertpvd 04.01.2017 20:12
pyszne mięsko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak