Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Smażone pierogi z kapustą i grzybami

5.0
(35)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 150 g
żółtko jajek 1 szt
olej 1 łyżka
sól
Farsz:
kapusta kiszona 200 g
cebula 50 g
grzyby suszone 30 dag
olej do smażenia
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny Prymat w młynku do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Smażone pierogi z kapustą i grzybami

Farsz: grzyby umyć i moczyć kilka godzin w zimnej wodzie, a następnie ugotować w tej samej wodzie. Kapustę ugotować i posiekać. Na oleju podsmażyć cebulę, dodać do niej kapustę i ugotowane, drobno posiekane grzyby. Całość podgrzać intensywnie mieszając, doprawić do smaku solą, pieprzem i wywarem z grzybów, a następnie odparować, zestawić z ognia i wystudzić.

Ciasto: do przesianej mąki dodać żółtko, olej i tyle ciepłej wody, by osiągnąć jednolitą masę ciasta pierogowego. Ciasto zagnieść i odstawić na kilka minut, a następnie rozwałkować i wykroić z niego koła za pomocą szklanki. Na każdym kawałku ciasta ułożyć porcję farszu i zlepić brzegi.

Pierogi gotować 3 minuty we wrzącej, osolonej wodzie. Po wyjęciu z wody wystudzić, a następnie smażyć z dwóch stron na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Pierogi podawać z gorącym barszczem czerwonym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 21.12.2016 18:41
Moje zawsze z maseliem i cebulą .pierogi z barszczem tylko wtedy gdy zabraknie uszek
bietka 01.12.2016 08:59
u nas na Wigilię są pierogi z kapustą białą polane masełkiem :)
Aleksandra/Olcia 30.12.2012 21:37
mniam,tradycyjne potrawy są najlepsze
polly66 28.12.2012 09:39
nie ma świąt bez takich pierożków
monika1968 23.12.2012 22:35
Wyśmienite
Anna133 19.12.2012 18:03
oj jest pracy i tak szybko znikają
agogo2 07.11.2012 22:52
smaczne
agnieszkalider 11.10.2012 14:03
Pyszności, tak jak lubię:)
dagmara020 07.09.2012 16:38
coś pysznego:) a mój mąż wyrabia najlepiej ciasto na świecie:)
GOSIA18 22.08.2012 13:23
uwielbiam takie pierogi, ale nie lubię ich lepic
qrasnqleq 22.08.2012 13:15
roboty przy tym dużo ale jaki efekt!!! Oj warto!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak