Pierogi ruskie

Pierogi ruskie

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka

    35 dag
  • jajko

    1 szt
  • woda

    1/2 szklanki
  • sól

    szczypta

nadzienie

  • ziemniaki ugotowane

    80 dag
  • biały ser twarogowy

    20 dag
  • cebula

    1 szt
  • masło

    3 dag
  • sól

    szczypta
  • pieprz czarny mielony prymat

    szczypta

do polania pierogów

  • cebulka usmażona na maśle lub na słoninie

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Przygotować nadzienie cebulę obrać, pokroić i zrumienić na maśle. Kartofle z serem zemleć w maszynce, dodać cebulę, sól i pieprz. Utrzeć na gładką masę.
Przygotować ciasto: do przesianej mąki wbić jajko, posolić i zarobić nożem, wlewając stopniowo wodę. Ciasto dokładnie wygnieść, podzielić na 4 części i każdą cienko rozwałkować. Wykrawać foremką krążki, na które nakładać łyżeczką farsz. Dokładnie sklejać brzegi. Gotować w dużej ilości posolonego wrzątku, 3-5 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową i zaraz polewać tłuszczem, żeby się nie pozlepiały.
Do ruskich pierogów można podać w sosjerce gęstą śmietanę.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Internetowa Kuchnia

22.07.2016 14:33
zawsze na czasie! ;)

halina17

19.07.2016 22:31
Uwielbiam pierogi ruskie.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat