Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najlepsze przepisy na grilla SPRAWDŹ

Złociste schabowe moczone w mleku i cebuli

4.9
(160)
Czas
Czas: powyżej 1h
Liczba porcji
Liczba porcji: 3 - 4 os.

Złociste kotlety schabowe to tradycyjne danie polskiej kuchni, które zachwyca smakiem i chrupiącą panierką. Koniecznie sprawdźcie jak przygotować najlepsze schabowe!

Składniki:

schab bez kości
1 kg
mleko 2%
2 szklanki
cebula
2 sztuki
Bułka tarta klasyczna Prymat
1 szklanka
mąka pszenna
1/2 szklanki
jaja
3 sztuki
Pieprz czarny mielony Prymat
Sklep Prymat
Sól kamienna spożywcza jodowana
Sklep Prymat
smalec
5-10 łyżek

Porada

W tak przygotowanej marynacie kotlety są miękkie i soczyste. Polecam!

Przepis i sposób przygotowania na: Złociste schabowe moczone w mleku i cebuli

Jak przygotować i jak smażyć schabowego? To bardzo proste, wystarczy podzielić kawałek mięsa na cienkie kotlety, rozbić, następnie zamoczyć mleku i cebuli, a na końcu odstawić do moczenia. Taki proces sprawia, że mięso jest kruche i soczyste, a cebula tworzy aromatyczny dodatek, który przekłada się na ciekawy smak mięsa. 

Jak smażyć schabowe? 

Wymoczone kawałki mięsa wystarczy obtoczyć w mące, jajku i bułce tartej, a następnie smażyć na rozgrzanym smalcu. Można oczywiście smażyć schabowe na oleju, ale smalec nadaje całości ciekawego smaku i chrupkości. Wystarczy smażyć po 3-4 minuty z każdej strony. 

Kroki postępowania

1

Schab myjemy, osuszamy, kroimy w plastry.

Krok 1 - Złociste schabowe moczone w mleku i cebuli foto
2
Rozbijamy na cienkie kotlety.
Krok 2 - Złociste schabowe moczone w mleku i cebuli foto
3

Wlewamy mleko do dużej miski, wkładamy pokrojona cebulę. Do marynaty wkładamy plastry schabu. Wkładamy do lodówki na całą noc.

Krok 3 - Złociste schabowe moczone w mleku i cebuli foto
4

Wsypujemy mąkę na talerz, panierujemy kotlety, odsączone z mleka, uprzednio posolone.

Krok 4 - Złociste schabowe moczone w mleku i cebuli foto
5

Rozbijamy jaja, mieszamy z przyprawami. Obtaczamy kotlety w jajku, a potem w bułce tartej. 

Krok 5 - Złociste schabowe moczone w mleku i cebuli foto
6

Rozgrzewamy smalec na patelni, smażymy złociste kotlety.

Krok 6 - Złociste schabowe moczone w mleku i cebuli foto

Kotlety schabowe podaję najczęściej z ziemniakami i kapustą, zarówno na codzienny obiad, jak i ten odświętny. Kotlety schabowe cieszą się dużą popularnością w Polsce, ze względu na swój smak i łatwość przygotowania.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wirtualnykucharz 29.06.2015 18:19
wspaniały widok
w mojej kuchni 10.06.2015 21:53
pyszne danie obiadowe
Bernadeta1 10.06.2015 18:24
super kotlety
Anna169Hosz 10.06.2015 16:15
Pyszności, aż ślinka cieknie:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak