Przepis i sposób przygotowania na: Złociste schabowe moczone w mleku i cebuli
Jak przygotować i jak smażyć schabowego? To bardzo proste, wystarczy podzielić kawałek mięsa na cienkie kotlety, rozbić, następnie zamoczyć mleku i cebuli, a na końcu odstawić do moczenia. Taki proces sprawia, że mięso jest kruche i soczyste, a cebula tworzy aromatyczny dodatek, który przekłada się na ciekawy smak mięsa.
Jak smażyć schabowe?
Wymoczone kawałki mięsa wystarczy obtoczyć w mące, jajku i bułce tartej, a następnie smażyć na rozgrzanym smalcu. Można oczywiście smażyć schabowe na oleju, ale smalec nadaje całości ciekawego smaku i chrupkości. Wystarczy smażyć po 3-4 minuty z każdej strony.
Kroki postępowania
Schab myjemy, osuszamy, kroimy w plastry.


Wlewamy mleko do dużej miski, wkładamy pokrojona cebulę. Do marynaty wkładamy plastry schabu. Wkładamy do lodówki na całą noc.

Wsypujemy mąkę na talerz, panierujemy kotlety, odsączone z mleka, uprzednio posolone.

Rozbijamy jaja, mieszamy z przyprawami. Obtaczamy kotlety w jajku, a potem w bułce tartej.

Rozgrzewamy smalec na patelni, smażymy złociste kotlety.
