Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gęś pieczona z dynią i kapustą

5.0
(31)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Przepis na gęś pieczoną z dynią i kapustą poleca się na obiad i wyjątkowe okazje. Aromatyczna gęsina w połączeniu z warzywami tworzy posiłek doskonały. 

Składniki:

Gęś

gęś 1 szt.
sól 1 łyżeczka
Kminek cały Prymat 1 łyżeczka

Dynia

dynia 1 kg (Hokkaido)
ocet winny 1 łyżeczka
masło 4 łyżki
cebula 1 szt.
rozmaryn 1 łyżeczka
sól do smaku
cukier do smaku
woda do podlania

Kapusta

kapusta czerwona 1 szt.
masło 2 łyżki
mąka 2 łyżki
ocet winny 2 łyżki
cukier
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Gęś pieczona z dynią i kapustą

Przed przygotowaniem przepisu na pieczoną gęś z dynią i kapustą warto wiedzieć, że jest to długotrwały proces! Pieczenie trwa kilka godzin, dlatego zacznij przygotowywać gęsinę odpowiednio wcześniej. 

1. Gęś umyj dokładnie zimną wodą, a następnie osusz z nadmiaru wody. Z wierzchu i w środku posól i obsyp kminkiem. Włóż przygotowaną gęś do naczynia do pieczenia, tak by je wypełniała i przykryj pokrywką.

2. Włóż gęś do piekarnika (z rusztem ustawionym na jednej trzeciej wysokości patrząc od dołu piekarnika) i nastaw temperaturę na 120°C. Piecz wolno około 5-6 godzin. Żeby uzyskać złocistą chrupiącą skórkę, piecz bez przykrywki przez ostatnie 10 minut w 200°C.

3. Umyj warzywa. Przysmaż świeżo pokrojoną cebulę na maśle, dodaj grubo utartą dynię, dolej trochę wody i duś. Kiedy dynia jest prawie miękka, zagęść ją mąką rozrobioną w odrobinie wody. Na koniec dopraw suszonym rozmarynem, cukrem i octem winnym i gotuj jeszcze przez chwilę.

4. Czerwoną kapustę poszatkuj i posyp 1 łyżeczką soli by zmiękła. Następnie zalej wodą i duś aż kapusta będzie miękka (ok. 20 -25 minut). Przygotuj zasmażkę. W garnuszku rozpuść masło, dodaj mąkę i mieszaj chwilę do uzyskania jednolitej, złocistej konsystencji. Zasmażkę dodaj do kapusty i całość gotuj kilka minut od czasu do czasu mieszając. Dodaj ocet winny i dopraw do smaku cukrem i solą.

Połączenie gęsi z dynią i kapustą to danie kompletne. Smakuje naprawdę wybornie, a gęś przygotowana w piekarniku smakuje najlepiej!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 25.01.2018 22:26
Pysznie przyrządzona gęś i na pewno bardzo smaczna a ta skórka taka chrupka.Pychotka.;).;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak