Przepis dnia IV, odc. 21: Panierowany schab nadziewany serem żółtym i pieczarkami

Przepis dnia IV, odc. 21: Panierowany schab nadziewany serem żółtym i pieczarkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • kotlety schabowe

    2 szt.
  • przyprawa do wieprzowiny Prymat

  • bułka tarta

    1 szklanka
  • żółty ser

    2 plastry
  • mąka

    2 łyżki
  • jajka

    2 szt.
  • olej rzepakowy

Farsz

  • cebula

    1. szt.
  • czosnek

    2 ząbki
  • pieczarki

    200 g
  • natka pietruszki

  • sól ziołowa

  • pieprz czarny mielony

Dip

  • Party Dip Meksykański

    1 opakowanie
  • keczup

    4 łyżki
  • woda

    2 łyżki
  • kolendra

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia IV, odc. 21: Panierowany schab nadziewany serem żółtym i pieczarkami foto
Pieczarki kroimy w plasterki (2 pieczarki zostawiamy do ozdoby) i wrzucamy na suchą patelnię.
Krok 2 - Przepis dnia IV, odc. 21: Panierowany schab nadziewany serem żółtym i pieczarkami foto
Smażymy bez dodatku tłuszczu na początku, a potem jak pieczarki puszczą wodę, dodajemy olej oraz pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Następnie drobno posiekaną natkę pietruszki. Całość posypujemy czarnym pieprzem, solą ziołową oraz dodajemy pokrojony w plasterki czosnek. Gotowy farsz odstawiamy do ostygnięcia.
Krok 3 - Przepis dnia IV, odc. 21: Panierowany schab nadziewany serem żółtym i pieczarkami foto
W tym czasie szykujemy dip. W miseczce mieszamy ketchup, odrobinę wody, Party Dip meksykański, oraz drobno posiekaną świeżą kolendrę. Mieszamy, a następnie wkładamy do lodówki na ok. 20 minut.
Krok 4 - Przepis dnia IV, odc. 21: Panierowany schab nadziewany serem żółtym i pieczarkami foto
Plastry schabu nacinamy tworząc kieszonkę, do której będziemy wkładać farsz.
Krok 5 - Przepis dnia IV, odc. 21: Panierowany schab nadziewany serem żółtym i pieczarkami foto
Następnie rozbijamy delikatnie końcówki obydwu części kieszonki, tak by lepiej się sklepiły.
Krok 6 - Przepis dnia IV, odc. 21: Panierowany schab nadziewany serem żółtym i pieczarkami foto
Każdy kawałek schabu oprószamy przyprawą do wieprzowiny w środku i na zewnątrz. Do kieszonki wkładamy plaster żółtego sera, a na niego farsz.
Krok 7 - Przepis dnia IV, odc. 21: Panierowany schab nadziewany serem żółtym i pieczarkami foto
Kieszonki spinamy wykałaczkami i panierujemy obtaczając mięso w mące, jajku i bułce tartej.
Krok 8 - Przepis dnia IV, odc. 21: Panierowany schab nadziewany serem żółtym i pieczarkami foto
Smażymy na oleju po 3-4 minuty z każdej strony. W pieczarkach które zostawiliśmy do ozdoby wycinamy wzorek, przyprawiamy solą ziołową i podsmażamy. Pozostały farsz podgrzewamy na patelni.
Krok 9 - Przepis dnia IV, odc. 21: Panierowany schab nadziewany serem żółtym i pieczarkami foto
Usmażone kotlety odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym, wyciągamy wykałaczki i kładziemy na nich usmażone pieczarki, obok na talerzu farsz i podajemy z dipem meksykańskim.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat