Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepis dnia IV, odc. 21: Panierowany schab nadziewany serem żółtym i pieczarkami

5.0
(42)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Lista składników

kotlety schabowe 2 szt.
Przyprawa do wieprzowiny klasyczna Prymat
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 szklanka
żółty ser 2 plastry
mąka 2 łyżki
jajko 2 szt.
olej rzepakowy

Farsz

cebula 1. szt.
czosnek 2 ząbki
pieczarki 200 g
natka pietruszki
Sól ziołowa jodowana Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

Dip

Party Dip Meksykański 1 opakowanie
keczup 4 łyżki
woda 2 łyżki
kolendra

Przepis i sposób przygotowania na: Przepis dnia IV, odc. 21: Panierowany schab nadziewany serem żółtym i pieczarkami

Kroki postępowania

1
Pieczarki kroimy w plasterki (2 pieczarki zostawiamy do ozdoby) i wrzucamy na suchą patelnię.
Krok 1 - Przepis dnia IV, odc. 21: Panierowany schab nadziewany serem żółtym i pieczarkami foto
2
Smażymy bez dodatku tłuszczu na początku, a potem jak pieczarki puszczą wodę, dodajemy olej oraz pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Następnie drobno posiekaną natkę pietruszki. Całość posypujemy czarnym pieprzem, solą ziołową oraz dodajemy pokrojony w plasterki czosnek. Gotowy farsz odstawiamy do ostygnięcia.
Krok 2 - Przepis dnia IV, odc. 21: Panierowany schab nadziewany serem żółtym i pieczarkami foto
3
W tym czasie szykujemy dip. W miseczce mieszamy ketchup, odrobinę wody, Party Dip meksykański, oraz drobno posiekaną świeżą kolendrę. Mieszamy, a następnie wkładamy do lodówki na ok. 20 minut.
Krok 3 - Przepis dnia IV, odc. 21: Panierowany schab nadziewany serem żółtym i pieczarkami foto
4
Plastry schabu nacinamy tworząc kieszonkę, do której będziemy wkładać farsz.
Krok 4 - Przepis dnia IV, odc. 21: Panierowany schab nadziewany serem żółtym i pieczarkami foto
5
Następnie rozbijamy delikatnie końcówki obydwu części kieszonki, tak by lepiej się sklepiły.
Krok 5 - Przepis dnia IV, odc. 21: Panierowany schab nadziewany serem żółtym i pieczarkami foto
6
Każdy kawałek schabu oprószamy przyprawą do wieprzowiny w środku i na zewnątrz. Do kieszonki wkładamy plaster żółtego sera, a na niego farsz.
Krok 6 - Przepis dnia IV, odc. 21: Panierowany schab nadziewany serem żółtym i pieczarkami foto
7
Kieszonki spinamy wykałaczkami i panierujemy obtaczając mięso w mące, jajku i bułce tartej.
Krok 7 - Przepis dnia IV, odc. 21: Panierowany schab nadziewany serem żółtym i pieczarkami foto
8
Smażymy na oleju po 3-4 minuty z każdej strony. W pieczarkach które zostawiliśmy do ozdoby wycinamy wzorek, przyprawiamy solą ziołową i podsmażamy. Pozostały farsz podgrzewamy na patelni.
Krok 8 - Przepis dnia IV, odc. 21: Panierowany schab nadziewany serem żółtym i pieczarkami foto
9
Usmażone kotlety odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym, wyciągamy wykałaczki i kładziemy na nich usmażone pieczarki, obok na talerzu farsz i podajemy z dipem meksykańskim.
Krok 9 - Przepis dnia IV, odc. 21: Panierowany schab nadziewany serem żółtym i pieczarkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak