Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Z kodem DS10 rabat na zakupy na sklep.prymat.pl SPRAWDŹ

Gołąbki z mięsem indyka i kaszą bulgur

5.0
(30)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Jak zrobić gołąbki z mięsem z indyka i kaszą bulgur? Jeśli lubicie to danie, to znajdziecie tu prosty przepis i sposób na ich przyrządzenie.

Składniki:

Na farsz:

olej
2 łyżki
cebula
1 sztuka
czosnek
2 ząbki
Kasza burgul
200 gramów
skórka z cytryny
z jednego owocu
mięso mielone indycze
400 gramów
sól
szczypta
Sklep Prymat
pieprz
szczypta
Sklep Prymat
Przyprawa do kurczaka pikantna Prymat
2 łyżeczki

Do zawinięcia:

liście kapusty sparzone
kilka sztuk
pomidor
1/2 sztuki
tymianek
1/2 łyżeczki
woda
250 mililitrów

Na sos:

mąka
3 łyżki
masło
50 gramów
mleko
200 mililitrów
koncentrat pomidorowy
1 łyżka
sól
szczypta
Sklep Prymat
pieprz
szczypta
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki z mięsem indyka i kaszą bulgur

W misce wymieszaj wszystkie składniki farszu wraz z cebulą. Zawiń farsz w sparzone wcześniej liście białej kapusty.

Garnek wyłóż liśćmi kapusty, ułóż gołąbki, dodaj pomidora posypanego tymiankiem, zalej wodą i duś od 2 do 3 godzin na małym ogniu.

Do rondelka wsyp mąkę, dodaj masło i wymieszaj dokładnie, a kiedy wszystko się zagotuje dodaj mleko oraz koncentrat, dokładnie wymieszaj.

Sos dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Kiedy sos się zagotuje jest gotowy.

Podawaj gołąbki z sosem oraz świeżymi kiełkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 16.11.2018 22:56
Gołąbki pychotka,porywam jednego ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak