Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Na farsz:
-
olej
2 łyżki -
cebula
1 sztuka -
czosnek
2 ząbki -
Kasza burgul
200 gramów -
skórka z cytryny
z jednego owocu -
mięso mielone indycze
400 gramów -
sól
szczypta -
pieprz
szczypta -
Przyprawa do kurczaka pikantna Prymat
2 łyżeczki
Do zawinięcia:
-
liście kapusty sparzone
kilka sztuk -
pomidor
1/2 sztuki -
tymianek
1/2 łyżeczki -
woda
250 mililitrów
Na sos:
-
mąka
3 łyżki -
masło
50 gramów -
mleko
200 mililitrów -
koncentrat pomidorowy
1 łyżka -
sól
szczypta -
pieprz
szczypta
Przepis i sposób przygotowania Gołąbki z mięsem indyka i kaszą bulgur
W misce wymieszaj wszystkie składniki farszu wraz z cebulą. Zawiń farsz w sparzone wcześniej liście białej kapusty.
Garnek wyłóż liśćmi kapusty, ułóż gołąbki, dodaj pomidora posypanego tymiankiem, zalej wodą i duś od 2 do 3 godzin na małym ogniu.
Do rondelka wsyp mąkę, dodaj masło i wymieszaj dokładnie, a kiedy wszystko się zagotuje dodaj mleko oraz koncentrat, dokładnie wymieszaj.
Sos dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Kiedy sos się zagotuje jest gotowy.
Podawaj gołąbki z sosem oraz świeżymi kiełkami.
Komentarze (1)