Gołąbki z mięsem indyka i kaszą bulgur

Gołąbki z mięsem indyka i kaszą bulgur

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Jak zrobić gołąbki z mięsem z indyka i kaszą bulgur? Jeśli lubicie to danie, to znajdziecie tu prosty przepis i sposób na ich przyrządzenie.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na farsz:

  • olej

    2 łyżki
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    2 ząbki
  • Kasza burgul

    200 gramów
  • skórka z cytryny

    z jednego owocu
  • mięso mielone indycze

    400 gramów
  • sól

    szczypta
  • pieprz

    szczypta
  • Przyprawa do kurczaka pikantna Prymat

    2 łyżeczki

Do zawinięcia:

  • liście kapusty sparzone

    kilka sztuk
  • pomidor

    1/2 sztuki
  • tymianek

    1/2 łyżeczki
  • woda

    250 mililitrów

Na sos:

  • mąka

    3 łyżki
  • masło

    50 gramów
  • mleko

    200 mililitrów
  • koncentrat pomidorowy

    1 łyżka
  • sól

    szczypta
  • pieprz

    szczypta
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Gołąbki z mięsem indyka i kaszą bulgur

W misce wymieszaj wszystkie składniki farszu wraz z cebulą. Zawiń farsz w sparzone wcześniej liście białej kapusty.

Garnek wyłóż liśćmi kapusty, ułóż gołąbki, dodaj pomidora posypanego tymiankiem, zalej wodą i duś od 2 do 3 godzin na małym ogniu.

Do rondelka wsyp mąkę, dodaj masło i wymieszaj dokładnie, a kiedy wszystko się zagotuje dodaj mleko oraz koncentrat, dokładnie wymieszaj.

Sos dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Kiedy sos się zagotuje jest gotowy.

Podawaj gołąbki z sosem oraz świeżymi kiełkami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Bożena Matuszczyk 16.11.2018 22:56
Gołąbki pychotka,porywam jednego ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat