Biszkopt przekładany masą z serków homogenizowanych

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

ml

gniazd

łyżeczka

łyżka

szklanka

Biszkopt

  • mąka pszenna

    3/4 szklanki
  • mąka ziemniaczana

    1/4 szklanki
  • jajko

    5 sztuk
  • cukier

    1 szklanka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • ocet

    1 łyżka
  • aromat waniliowy

    kilka kropli

Masa serowa

  • serek homogenizowany

    4 opakowania (150g)
  • bita śmietana w proszku

    1 opakowanie (Śnieżka)
  • mleko

    3/4 szklanki
  • cukier puder

    3 łyżki
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    4-5 łyżeczek

Dodatkowo

  • galaretka brzoskwiniowa

    2 opakowania
  • brzoskwinie

    2 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Biszkopt przekładany masą z serków homogenizowanych foto
Białka ubijam na sztywno, stopniowo dodając cukier.
Krok 2 - Biszkopt przekładany masą z serków homogenizowanych foto
Do żółtek wsypuję proszek do pieczenia, dodaję ocet i wszystko miksuję, aż masa stanie się napowietrzona.
Krok 3 - Biszkopt przekładany masą z serków homogenizowanych foto
Przekładam masę z żółtek do ubitych białek - lekko mieszam, następnie dodaję przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia oraz kilka kropli aromatu - wszystko miksuję.
Krok 4 - Biszkopt przekładany masą z serków homogenizowanych foto

Przekładam ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia blachy 36 x 25 cm i wstawiam do piekarnika 170 st. C na 40 minut.

Krok 5 - Biszkopt przekładany masą z serków homogenizowanych foto
Śnieżkę z mlekiem ubijam na sztywno. W 1/3 szklanki gorącej wody rozpuszczam żelatynę i czekam, aż zacznie gęstnieć.
Krok 6 - Biszkopt przekładany masą z serków homogenizowanych foto

Serki homogenizowane wykładam do miski i chwilę miksuję z cukrem pudrem, aby były napowietrzone, następnie dodaję ubitą śmietankę ze Śnieżki oraz tężejącą żelatynę - wszystko dokładnie miksuję.

Krok 7 - Biszkopt przekładany masą z serków homogenizowanych foto
Masę przekładam na wystudzony biszkopt, równomiernie rozprowadzam i układam na niej pokrojone brzoskwinie - wstawiam do lodówki.
Krok 8 - Biszkopt przekładany masą z serków homogenizowanych foto
Galaretki przygotowuję wg wskazań na opakowaniu i tężejące wylewam na ciasto - ponownie wstawiam do lodówki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Wiesława1 23.08.2015 16:55
świetny deserek
Justi2401 23.08.2015 12:48
Pyszne, delikatne ciasto :)
ben-ka 23.08.2015 09:21
Bardzo smaczny deserek .
Babeczka35 23.08.2015 07:14
Pyszne ciasto.
halina17 22.08.2015 20:06
Dobre ciasto.
IKrakowianka 22.08.2015 18:31
wygląda bardzo apetycznie
mirosława4 22.08.2015 17:28
bardzo dobry
Zdzisław 22.08.2015 17:22
takie słodkości lubię

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat