Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto na imbirowym spodzie z wanillią i mango, DS XVII odc. 5

5.0
(204)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Oto przepis na wyjątkowe ciasto! Sernik z białą czekoladą na spodzie z ciasteczek maślanych z dodatkiem imbiru, podany ze słodkim mango i migdałami w płatkach. Przepyszne ciacho o niezwykłym wyglądzie.

Składniki:

masło 100 gramów
ciastka maślane 320 gramów
Imbir mielony Prymat 1/3 łyżeczki
czekolada biała 4 (po 100g) tabliczki
woda 1 (do kąpieli wodnej) litr
śmietanka kremówka 36% 200 mililitrów
twaróg sernikowy 1 kilogram
żółtko jajek 2 sztuki
jaja 4 sztuki
pulpa z mango 150 gramów
mąka ziemniaczna 2 płaskie łyżki
Cukier z wanilią do ciast i deserów Prymat 1 opakowanie
Cynamon mielony Prymat 1/2 łyżeczki

Do podania:

mango 1 sztuka
migdały w płatkach 3 łyżki

Porada

Masło i czekoladę najlepiej roztapiać w kąpieli wodnej. Jeśli zrobilibyśmy to bezpośrednio w garnku, mogłyby się przypalić.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto na imbirowym spodzie z wanillią i mango, DS XVII odc. 5

Sernik z białą czekoladą na spodzie z ciasteczek maślanych, do których dodałem imbir, dzięki czemu ciasto zyskało korzenne nuty. Do dekoracji gotowego ciasta możecie użyć mango lub dowolnych owoców, np. brzoskwiń. Polejcie je roztopioną białą czekoladą i posypcie migdałami w płatkach - będzie pysznie!

 

Będziesz potrzebować tortownicy o średnicy 24 cm.

Przygotowanie:

1. Masło roztapiamy w kąpieli wodnej. Ciastka drobno kruszymy.

2. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni Celsjusza.

3. W dużej misce łączymy pokruszone ciastka, masło i imbir mielony. Dokładnie mieszamy składniki.

4. Masę na spód równo rozprowadzamy na tortownicy (możemy wyłożyć ją papierem do pieczenia) i wstawiamy do piekarnika na 10-15 minut. Gdy się upiecze, zmniejszamy temperaturę piekarnika do 160 stopni Celsjusza i ustawiamy funkcję pary.

5. Czekoladę łamiemy na kawałki. Będziemy ją roztapiać w kąpieli wodnej. Potrzebujemy niedużego garnka i miseczki o średnicy większej niż średnica garnka. Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy ją. Czekoladę umieszczamy w miseczce na garnku w taki sposób, aby naczynie nie dotykało tafli wody. Podgrzewamy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż czekolada całkowicie się roztopi. Wyłączamy palnik i powoli dolewamy śmietankę, ciągle mieszając. Połowę czekolady wykorzystamy do serowej masy, a drugą połowę jako polewę.

6.  Twaróg przekładamy do dużej miski. Dodajemy żółtka i jajka, pulpę z mango, mąkę ziemniaczaną oraz cukier z wanilią. Miksujemy całość na najmniejszych obrotach miksera, uważając, aby nie napowietrzyć masy. Następnie do twarogu dodajemy połowę roztopionej czekolady ze śmietanką, wsypujemy cynamon i mieszamy całość szpatułką.

7. Na upieczony spód wylewamy masę serową i wkładamy ciasto do piekarnika z ustawioną funkcją parową na 75 minut. Pieczemy w 160 stopniach Celsjusza.

8. Na suchej patelni prażymy krótko płatki migdałowe. Mango obieramy i kroimy w plastry.

9. Upieczone ciasto polewamy pozostałą częścią roztopionej czekolady i wygładzamy łyżką. Czekamy, aż polewa zastygnie.

Sposób podania:

Ciasto dekorujemy mango i prażonymi migdałami w płatkach.

 

Jeśli nie mamy piekarnika z funkcją pary, możemy upiec sernik w kąpieli wodnej. Należy obtoczyć go dwukrotnie folią aluminiową i wstawić do naczynia żaroodpornego wypełnionego wodą. Ciasto powinno piec się około 75 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bartek 13.02.2023 14:17
Słabe to ciasto. Mango niewyczuwalne. Polewa z białej czekolady.... błe... a lubię białą czekoladę. Ogólnie nic szczególnego.
Beata 24.01.2023 20:34
Czy ciasto mozna upiec w normalnym trybie gora dol??
Doradca Smaku 25.01.2023 09:35
Aby ciasto najlepiej wyszło polecam upiec je korzystając z funkcji pary lub w kąpieli wodnej, o której mowa pod przepisem. Spróbuj, to nic trudnego :)
Emilia 27.10.2022 10:18
Ja mam jeszcze jedno pytanie, jak zrobić na większą porcję, na blachę prostokątną?
Doradca Smaku 28.10.2022 14:11
Jakie wymiary na ta prostokątna blacha?
Aduś 02.10.2022 21:40
Torcik robiłem jest wspaniały, polecam
Tyty 09.09.2022 17:32
Nie chcę kombinować z folią i naczyniem żaroodpornym. Jak inaczej piec?
Iza 03.10.2022 22:25
Wystarczy ze piętro niżej na kratce ustawisz naczynie z woda , żeby parowała, jak wyląduje dolej . Uda się ;)
Doradca Smaku 12.09.2022 12:21
W piekarniku z funkcją pary! pozdrawiam, Doradca Smaku
Moni 09.09.2022 11:58
Nie mam takiego ustawienia piekarnika pary. Piec na jakim programie?
Doradca Smaku 09.09.2022 12:45
Ta informacja znajduje się pod przepisem: Jeśli nie mamy piekarnika z funkcją pary, możemy upiec sernik w kąpieli wodnej. Należy obtoczyć go dwukrotnie folią aluminiową i wstawić do naczynia żaroodpornego wypełnionego wodą. Ciasto powinno piec się około 75 minut.
Ola79 08.09.2022 20:29
Pulpa z mango, czyli zmiksowane mango po prostu??
Lila 10.09.2022 17:55
Kupisz w Lidlu bądź w Biedronce.
Doradca Smaku 09.09.2022 11:37
Tak

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak