Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto na imbirowym spodzie z wanillią i mango, DS XVII odc. 5
Sernik z białą czekoladą na spodzie z ciasteczek maślanych, do których dodałem imbir, dzięki czemu ciasto zyskało korzenne nuty. Do dekoracji gotowego ciasta możecie użyć mango lub dowolnych owoców, np. brzoskwiń. Polejcie je roztopioną białą czekoladą i posypcie migdałami w płatkach - będzie pysznie!
Będziesz potrzebować tortownicy o średnicy 24 cm.
Przygotowanie:
1. Masło roztapiamy w kąpieli wodnej. Ciastka drobno kruszymy.
2. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni Celsjusza.
3. W dużej misce łączymy pokruszone ciastka, masło i imbir mielony. Dokładnie mieszamy składniki.
4. Masę na spód równo rozprowadzamy na tortownicy (możemy wyłożyć ją papierem do pieczenia) i wstawiamy do piekarnika na 10-15 minut. Gdy się upiecze, zmniejszamy temperaturę piekarnika do 160 stopni Celsjusza i ustawiamy funkcję pary.
5. Czekoladę łamiemy na kawałki. Będziemy ją roztapiać w kąpieli wodnej. Potrzebujemy niedużego garnka i miseczki o średnicy większej niż średnica garnka. Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy ją. Czekoladę umieszczamy w miseczce na garnku w taki sposób, aby naczynie nie dotykało tafli wody. Podgrzewamy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż czekolada całkowicie się roztopi. Wyłączamy palnik i powoli dolewamy śmietankę, ciągle mieszając. Połowę czekolady wykorzystamy do serowej masy, a drugą połowę jako polewę.
6. Twaróg przekładamy do dużej miski. Dodajemy żółtka i jajka, pulpę z mango, mąkę ziemniaczaną oraz cukier z wanilią. Miksujemy całość na najmniejszych obrotach miksera, uważając, aby nie napowietrzyć masy. Następnie do twarogu dodajemy połowę roztopionej czekolady ze śmietanką, wsypujemy cynamon i mieszamy całość szpatułką.
7. Na upieczony spód wylewamy masę serową i wkładamy ciasto do piekarnika z ustawioną funkcją parową na 75 minut. Pieczemy w 160 stopniach Celsjusza.
8. Na suchej patelni prażymy krótko płatki migdałowe. Mango obieramy i kroimy w plastry.
9. Upieczone ciasto polewamy pozostałą częścią roztopionej czekolady i wygładzamy łyżką. Czekamy, aż polewa zastygnie.
Sposób podania:
Ciasto dekorujemy mango i prażonymi migdałami w płatkach.