Ciasto na imbirowym spodzie z wanillią i mango, DS XVII odc. 5

odc. 5 Doradca Smaku

Ciasto na imbirowym spodzie z wanillią i mango, DS XVII odc. 5

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Oto przepis na wyjątkowe ciasto! Sernik z białą czekoladą na spodzie z ciasteczek maślanych z dodatkiem imbiru, podany ze słodkim mango i migdałami w płatkach. Przepyszne ciacho o niezwykłym wyglądzie.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masło

    100 gramów
  • ciastka maślane

    320 gramów
  • Imbir mielony Prymat

    1/3 łyżeczki
  • czekolada biała

    4 (po 100g) tabliczki
  • woda

    1 (do kąpieli wodnej) litr
  • śmietanka kremówka 36%

    200 mililitrów
  • twaróg sernikowy

    1 kilogram
  • żółtko jajek

    2 sztuki
  • jaja

    4 sztuki
  • pulpa z mango

    150 gramów
  • mąka ziemniaczna

    2 płaskie łyżki
  • Cukier z wanilią do ciast i deserów Prymat

    1 opakowanie
  • Cynamon mielony Prymat

    1/2 łyżeczki

Do podania:

  • mango

    1 sztuka
  • migdały w płatkach

    3 łyżki
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Ciasto na imbirowym spodzie z wanillią i mango, DS XVII odc. 5

Sernik z białą czekoladą na spodzie z ciasteczek maślanych, do których dodałem imbir, dzięki czemu ciasto zyskało korzenne nuty. Do dekoracji gotowego ciasta możecie użyć mango lub dowolnych owoców, np. brzoskwiń. Polejcie je roztopioną białą czekoladą i posypcie migdałami w płatkach - będzie pysznie!

 

Będziesz potrzebować tortownicy o średnicy 24 cm.

Przygotowanie:

1. Masło roztapiamy w kąpieli wodnej. Ciastka drobno kruszymy.

2. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni Celsjusza.

3. W dużej misce łączymy pokruszone ciastka, masło i imbir mielony. Dokładnie mieszamy składniki.

4. Masę na spód równo rozprowadzamy na tortownicy (możemy wyłożyć ją papierem do pieczenia) i wstawiamy do piekarnika na 10-15 minut. Gdy się upiecze, zmniejszamy temperaturę piekarnika do 160 stopni Celsjusza i ustawiamy funkcję pary.

5. Czekoladę łamiemy na kawałki. Będziemy ją roztapiać w kąpieli wodnej. Potrzebujemy niedużego garnka i miseczki o średnicy większej niż średnica garnka. Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy ją. Czekoladę umieszczamy w miseczce na garnku w taki sposób, aby naczynie nie dotykało tafli wody. Podgrzewamy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż czekolada całkowicie się roztopi. Wyłączamy palnik i powoli dolewamy śmietankę, ciągle mieszając. Połowę czekolady wykorzystamy do serowej masy, a drugą połowę jako polewę.

6.  Twaróg przekładamy do dużej miski. Dodajemy żółtka i jajka, pulpę z mango, mąkę ziemniaczaną oraz cukier z wanilią. Miksujemy całość na najmniejszych obrotach miksera, uważając, aby nie napowietrzyć masy. Następnie do twarogu dodajemy połowę roztopionej czekolady ze śmietanką, wsypujemy cynamon i mieszamy całość szpatułką.

7. Na upieczony spód wylewamy masę serową i wkładamy ciasto do piekarnika z ustawioną funkcją parową na 75 minut. Pieczemy w 160 stopniach Celsjusza.

8. Na suchej patelni prażymy krótko płatki migdałowe. Mango obieramy i kroimy w plastry.

9. Upieczone ciasto polewamy pozostałą częścią roztopionej czekolady i wygładzamy łyżką. Czekamy, aż polewa zastygnie.

Sposób podania:

Ciasto dekorujemy mango i prażonymi migdałami w płatkach.

 

Jeśli nie mamy piekarnika z funkcją pary, możemy upiec sernik w kąpieli wodnej. Należy obtoczyć go dwukrotnie folią aluminiową i wstawić do naczynia żaroodpornego wypełnionego wodą. Ciasto powinno piec się około 75 minut.

Doradca Smaku
Masło i czekoladę najlepiej roztapiać w kąpieli wodnej. Jeśli zrobilibyśmy to bezpośrednio w garnku, mogłyby się przypalić.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Aduś 3 dni temu
Torcik robiłem jest wspaniały, polecam
Tyty 4 tygodnie temu
Nie chcę kombinować z folią i naczyniem żaroodpornym. Jak inaczej piec?
Iza 2 dni temu
Wystarczy ze piętro niżej na kratce ustawisz naczynie z woda , żeby parowała, jak wyląduje dolej . Uda się ;)
Doradca Smaku 4 tygodnie temu
W piekarniku z funkcją pary! pozdrawiam, Doradca Smaku
Moni 4 tygodnie temu
Nie mam takiego ustawienia piekarnika pary. Piec na jakim programie?
Doradca Smaku 4 tygodnie temu
Ta informacja znajduje się pod przepisem: Jeśli nie mamy piekarnika z funkcją pary, możemy upiec sernik w kąpieli wodnej. Należy obtoczyć go dwukrotnie folią aluminiową i wstawić do naczynia żaroodpornego wypełnionego wodą. Ciasto powinno piec się około 75 minut.
Ola79 4 tygodnie temu
Pulpa z mango, czyli zmiksowane mango po prostu??
Lila 4 tygodnie temu
Kupisz w Lidlu bądź w Biedronce.
Doradca Smaku 4 tygodnie temu
Tak

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat