Szarlotka w formie tarty

Szarlotka w formie tarty

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Szarlotka to jedno z najczęściej wypiekanych ciast jesienią i nie tylko. Jeśli chcecie przygotować ją w formie innej niż zazwyczaj - sięgnijcie po przepis na szarlotkę w formie tarty. Wystarczy właściwe przystrojenie i pyszne ciasto gotowe! 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Skladniki:

  • mąka pszenna

    500 g
  • cukier

    3 łyżki
  • masło zimne

    350 g
  • woda zimna

    200 ml
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    2 szczypty

Jabłka:

  • jabłka szara reneta

    5-6 sztuk
  • cukier

    100 g
  • Cukier z wanilią do ciast i deserów Prymat

    1 łyżka
  • Cynamon mielony Prymat

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Wszystkie składniki na ciasto zagnieść. Z ciasta uformować kulkę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.

2. W międzyczasie umyć i obrać jabłka. Następnie najlepiej pokroić je w kostkę i wymieszać razem z cukrem i cynamonem.

3. Schłodzone ciasto wyciągnąć z lodówki, podzielić na pół. Jedną połowę rozwałkować na placek o grubości 2-3 mm i przełożyć do formy wysmarowanej masłem. Wyłożyć jabłka.

4. Drugą część ciasta rozwałkować i pokroić na paski o szerokości 2 cm. Tak przygotowanymi paskami ułożyć na cieście kratkę.

5. Szarlotkę piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 45-50 minut.

Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat