Przepis i sposób przygotowania na: Szybkie i lekkie ciasto na niedzielę
Przepis na szybkie ciasto na niedzielę do kawy zawsze warto mieć pod ręką, szczególnie wtedy gdy: goście właśnie zapowiedzieli się z wizytą, naszła Was nagła ochota na zjedzenie domowego ciasta lub zorientowaliście się w niedziele, że nie macie niczego słodkiego do kawy. Przepis na lekkie ciasto na niedziele jest banalnie prosty. Najważniejsze jest wyciągnięcie z lodówki wszystkich składników przed jego przygotowywaniem. Ciasto robi się w jednej misce i o od Was zależy jakich owoców użyjecie. Poza sezonem możecie spokojnie sięgnąć po owoce mrożone.
1. Białka oddzielić od żółtek. Do misy wbić białka i ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać stopniowo cukier, cały czas ubijając do czasu aż powstanie gęsta i błyszcząca piana. Dodać żółtka i zmiksować do połączenia.
2. Do miksowanej masy wlać powoli olej, cały czas miksując.
3. Do tak przygotowanej masy dodać przesianą mąkę z proszkiem, wymieszać delikatnie łyżką do połączenia.
4. Formę z odpinaną obręczą o średnicy 23 – 25 cm wysmarować masłem. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Na górę wyłożyć owoce, wciskając je lekko do środka.
5. Piec w temperaturze 180ºC przez około 30- 45 minut lub do tzw. suchego patyczka.
6. Ostudzone ciastko, oprószyć cukrem pudrem.