Szybkie i lekkie ciasto na niedzielę

Szybkie i lekkie ciasto na niedzielę

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Nie lubicie tracić czasu w kuchni na przygotowywanie skomplikowanych deserów? A może sytuacja zmusiła Was do szybkiego przygotowania deseru na niespodziewaną wizytę gości? Jeśli tak to koniecznie wypróbujcie przepis na szybkie ciasto na niedzielę do kawy. Robi się je równie szybko, jak szybko znika z talerzy, czyli raz, dwa!

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • jajka duże

    4 sztuki
  • cukier

    1/2 szklanki
  • olej rzepakowy

    1/2 szklanki
  • mąka

    1,5 szklanki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • owoce

    500 g
  • masło

    do wysmarowania formy
  • cukier puder do posypania

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Szybkie i lekkie ciasto na niedzielę

Przepis na szybkie ciasto na niedzielę do kawy zawsze warto mieć pod ręką, szczególnie wtedy gdy: goście właśnie zapowiedzieli się z wizytą, naszła Was nagła ochota na zjedzenie domowego ciasta lub zorientowaliście się w niedziele, że nie macie niczego słodkiego do kawy. Przepis na lekkie ciasto na niedziele jest banalnie prosty. Najważniejsze jest wyciągnięcie z lodówki wszystkich składników przed jego przygotowywaniem. Ciasto robi się w jednej misce i o od Was zależy jakich owoców użyjecie. Poza sezonem możecie spokojnie sięgnąć po owoce mrożone. 

1. Białka oddzielić od żółtek. Do misy wbić białka i ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać stopniowo cukier, cały czas ubijając do czasu aż powstanie gęsta i  błyszcząca piana. Dodać żółtka i zmiksować do połączenia.

2. Do miksowanej masy wlać powoli olej, cały czas miksując.

3. Do tak przygotowanej masy dodać przesianą mąkę z proszkiem, wymieszać delikatnie łyżką do połączenia.

4. Formę z odpinaną obręczą o średnicy 23 – 25 cm wysmarować masłem. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Na górę wyłożyć owoce, wciskając je lekko do środka.

5. Piec w temperaturze 180ºC przez około 30- 45 minut lub do tzw. suchego patyczka.

6. Ostudzone ciastko, oprószyć cukrem pudrem.

Spodobał Wam się przepis na szybkie  i lekkie ciasto na niedzielę? Koniecznie sprawdźcie inne przepisy na domowe ciasta, które znajdziecie w zakładce CIASTA DOMOWE.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat