Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki:
-
jajka duże
4 sztuki -
cukier
1/2 szklanki -
olej rzepakowy
1/2 szklanki -
mąka
1,5 szklanki -
proszek do pieczenia
1 łyżeczka -
owoce
500 g -
masło
do wysmarowania formy -
cukier puder do posypania
Przepis i sposób przygotowania Szybkie i lekkie ciasto na niedzielę
Przepis na szybkie ciasto na niedzielę do kawy zawsze warto mieć pod ręką, szczególnie wtedy gdy: goście właśnie zapowiedzieli się z wizytą, naszła Was nagła ochota na zjedzenie domowego ciasta lub zorientowaliście się w niedziele, że nie macie niczego słodkiego do kawy. Przepis na lekkie ciasto na niedziele jest banalnie prosty. Najważniejsze jest wyciągnięcie z lodówki wszystkich składników przed jego przygotowywaniem. Ciasto robi się w jednej misce i o od Was zależy jakich owoców użyjecie. Poza sezonem możecie spokojnie sięgnąć po owoce mrożone.
1. Białka oddzielić od żółtek. Do misy wbić białka i ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać stopniowo cukier, cały czas ubijając do czasu aż powstanie gęsta i błyszcząca piana. Dodać żółtka i zmiksować do połączenia.
2. Do miksowanej masy wlać powoli olej, cały czas miksując.
3. Do tak przygotowanej masy dodać przesianą mąkę z proszkiem, wymieszać delikatnie łyżką do połączenia.
4. Formę z odpinaną obręczą o średnicy 23 – 25 cm wysmarować masłem. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Na górę wyłożyć owoce, wciskając je lekko do środka.
5. Piec w temperaturze 180ºC przez około 30- 45 minut lub do tzw. suchego patyczka.
6. Ostudzone ciastko, oprószyć cukrem pudrem.
Spodobał Wam się przepis na szybkie i lekkie ciasto na niedzielę? Koniecznie sprawdźcie inne przepisy na domowe ciasta, które znajdziecie w zakładce CIASTA DOMOWE.
Komentarze (0)