Składniki
kostka
kg
g
gramów
dużej łyż.
gniazda
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Lista składników:
-
mąka pszenna
3 szklanki -
masło 82%
150 gramów -
cukier kryształ
8 łyżek -
żółtko jajek
5 sztuk -
drożdże
100 gramów -
mleko
1,5 szklanki -
zapach rumowy
3-4 krople -
tłuszcz do formy
-
rodzynki
0,5 szklanki -
mąka ziemniaczana
1 łyżka -
migdały
zmielone 1/2 szklanki -
skórka pomarańczowa
starta 1 łyżka
Lukier:
-
sok z cytryny
z 4 sztuk -
cukier puder
8 łyżek -
skórka pomarańczowa kandyzowana
1/2 szklanki
Przepis i sposób przygotowania Tradycyjna babka wielkanocna
Przygotowanie rozczynu:
Pokruszyć drożdże i rozetrzeć je z łyżką cukru, łyżką ciepłego mleka i łyżką mąki. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Zagotować resztę mleka i wrzącym mlekiem zalać 1/2 szklanki mąki, a następnie energicznie rozetrzeć tak, aby nie powstały grudki.
Po wystygnięciu dodać po łyżce do rozczynu do masy, mieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem. Rozpuścić masło. Resztę mąki, żółtka z cukrem, mąkę z rozczynem wymieszać, powoli dodając rozpuszczone i przestudzone masło.
Ciasto wyrabiać tak długo, aż zacznie odchodzić od ręki.
Dodać aromat, rodzynki, startą skórkę oraz migdały oprószone mąką ziemniaczaną.
Ciasto wyłożyć do formy napełnić do połowy wysokości i pozostawić do wyrośnięcia.
Piec około 40-50 minut z termo obiegiem i dolnym piecem w temp. 180°C
Przygotowanie lukru:
Cukier i sok z cytryny wlać do rondelka. Podgrzać, stale mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści, a całość zacznie gęstnieć i robić się biała.
Ostygniętą babkę polać lukrem i posypać drobno pokrojoną kandyzowaną skórką pomarańczową.
Komentarze (9)