Tradycyjna babka wielkanocna

Tradycyjna babka wielkanocna

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
1 - 2

Tradycyjna babka wielkanocna - poznajcie nasz sprawdzony przepis na ten wypiek!

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

gniazda

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników:

  • mąka pszenna

    3 szklanki
  • masło 82%

    150 gramów
  • cukier kryształ

    8 łyżek
  • żółtko jajek

    5 sztuk
  • drożdże

    100 gramów
  • mleko

    1,5 szklanki
  • zapach rumowy

    3-4 krople
  • tłuszcz do formy

  • rodzynki

    0,5 szklanki
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • migdały

    zmielone 1/2 szklanki
  • skórka pomarańczowa

    starta 1 łyżka

Lukier:

  • sok z cytryny

    z 4 sztuk
  • cukier puder

    8 łyżek
  • skórka pomarańczowa kandyzowana

    1/2 szklanki
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Tradycyjna babka wielkanocna

Przygotowanie rozczynu:

Pokruszyć drożdże i rozetrzeć je z łyżką cukru, łyżką ciepłego mleka i łyżką mąki. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Zagotować resztę mleka i wrzącym mlekiem zalać 1/2 szklanki mąki, a następnie energicznie rozetrzeć tak, aby nie powstały grudki.

Po wystygnięciu dodać po łyżce do rozczynu do masy, mieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem. Rozpuścić masło. Resztę mąki, żółtka z cukrem, mąkę z rozczynem wymieszać, powoli dodając rozpuszczone i przestudzone masło.

Ciasto wyrabiać tak długo, aż zacznie odchodzić od ręki.
Dodać aromat, rodzynki, startą skórkę oraz migdały oprószone mąką ziemniaczaną.

Ciasto wyłożyć do formy napełnić do połowy wysokości i pozostawić do wyrośnięcia.
Piec około 40-50 minut z termo obiegiem i dolnym piecem w temp. 180°C

Przygotowanie lukru:
Cukier i sok z cytryny wlać do rondelka. Podgrzać, stale mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści, a całość zacznie gęstnieć i robić się biała.

Ostygniętą babkę polać lukrem i posypać drobno pokrojoną kandyzowaną skórką pomarańczową.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

jejkuchnia 17.03.2018 16:24
Dla mnie nie ma Wielkanocy bez babki. :)
endzi
endzi 11.03.2016 10:30
Pychotka!!!
iziona 05.03.2016 19:41
Drożdżowa to klasyk na świeta
asiatok 04.03.2016 22:39
Smak Świąt czuć w tym przepisie
krokus 03.03.2016 10:52
już pachnie świętami
mikrusiak 02.03.2016 19:39
piękna ta babuszka :)
mirosława4 02.03.2016 16:53
piękna babeczka
agaK. 02.03.2016 14:30
Wygląda prześlicznie:)
Megg 02.03.2016 14:21
wspaniała babka, musi być pyszna

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat