Przepis i sposób przygotowania na: Biała fasola zapiekana z pomidorami, DS XIX odc. 26
Wegetariański obiad biała fasola zapiekana z pomidorami to łatwy przepis. Jednocześnie zaskakuje on swoim aromatem i połączeniem smaków! Wegetariańskie danie, a w dodatku przepis bez laktozy to coś, co przypasuje niejednej osobie.
Jak przygotować meksykański przepis na fasolę białą zapiekaną z pomidorami?
Ząbki czosnku drobno kroimy. Cebulę siekamy w kostkę. Do garnka wlewamy oliwę i wrzucamy pokrojone warzywa. Podsmażamy i dodajemy passatę pomidorową. Powoli podgrzewamy, żeby odparować wodę.
Przyprawiamy solą, pieprzem ziołowym i gotujemy. Wrzucamy fasolę, mieszamy, dodajemy estragon, wlewamy mleko bez laktozy. Przyprawiamy bazylią. Dodajemy paprykę słodką, zdejmujemy z ognia. Na wierzch wrzucamy szpinak, a następnie układamy plasterki sera żółtego bez laktozy.
Wkładamy do piekarnika na 180°C, czas pieczenia 20 minut, funkcja pieczenia góra dół. Do gotowego dania podajemy chipsy tortilla.