Duszona wołowina po meksykańsku z warzywami i śmietanowym dipem, DS XVI, odc. 24

odc. 24 Doradca Smaku

Duszona wołowina po meksykańsku z warzywami i śmietanowym dipem, DS XVI, odc. 24

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Duszona wołowina po meksykańsku z warzywami i śmietanowym dipem, to ciekawy pomysł na obiad dla całej rodziny. Dodatek limonki i kolendry sprawi, że danie zyska niepowtarzalny, orientalny smak.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

gniazda

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Duszona wołowina

  • wołowina

    700 gramów
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    3 ząbki
  • Musztarda jalapeno Prymat

    3 łyżki
  • miód wielokwiatowy

    1 łyżeczka
  • Papryka wędzona słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat

    1 łyżeczka
  • papryczka chilli

    2 sztuki
  • oliwa

    2 łyżki
  • wywar warzywny

    1 litr
  • papryka czerwona

    1 sztuka
  • żółta papryka

    1 sztuka
  • marchewka

    1 sztuka
  • ziemniaki

    4 sztuki
  • sos sojowy

    3 łyżki
  • Kmin rzymski mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • passata pomidorowa

    400 gramów
  • fasola czarna

    200 gramów
  • kukurydza w puszce

    200 gramów
  • serek śmietankowy meksykański

    3 łyżki
  • Sól w młynku Prymat

    do smaku
  • Pieprz w młynku Prymat

    do smaku

dip z warzywami

  • seler naciowy

    1 sztuka
  • marchewka

    1 sztuka
  • Cream fraiche: dip śmietankowy z pomidorami, papryką i chili

    1 opakowanie

do dekoracji:

  • limonka

    1 sztuka
  • świeża kolendra

    1/2 pęczka

Składniki na bulion

  • marchewka

    3 sztuki
  • Łodyga selera naciowego

    2 sztuki
  • liście kapusty

    2 sztuki
  • czosnek

    1 ząbek
  • por

    1/2 sztuki
  • seler

    1/4 sztuki
  • pietruszka

    3 sztuki
  • natka pietruszki

    1 sztuka
  • Ziele angielskie całe Prymat

    6 ziaren
  • Liść laurowy suszony Prymat

    4 sztuki
  • woda zimna

    3 litry
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Duszona wołowina po meksykańsku z warzywami i śmietanowym dipem, DS XVI, odc. 24

Przygotowanie:

Wcześniej przygotowujemy wywar z jarzyn. Wszystkie składniki umieszczamy w dużym garnku, zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu przez godzinę. Gotujemy również czarną fasolę. Moczymy ją całą noc, odcedzamy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy przez godzinę. Pod koniec gotowania solimy.

 

1. Cebulę drobno siekamy, ząbki czosnku kroimy w plastry.

 

2. Wołowinę kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Dodajemy musztardę jalapeno, miód oraz paprykę wędzoną suszoną. Całość mieszamy. Mięso marynujemy w lodówce przez 15 minut.

 

3. W moździerzu tłuczemy pieprz kolorowy ziarnisty. Dorzucamy papryczki chilli i ząbek czosnku. Ucieramy składniki do uzyskania pasty.

 

4. Rozgrzewamy garnek z oliwą. Dodajemy pastę i równomiernie ją rozprowadzamy na oliwie. Wrzucamy cebulę oraz czosnek i energicznie mieszamy. Gdy cebula lekko się zeszkli, dodajemy zamarynowane mięso i ponownie mieszamy. Smażymy, a gdy mięso się zetnie, dolewamy połowę wywaru z jarzyn i dusimy pod przykryciem przez godzinę. W trakcie będziemy dodawać kolejne składniki.

 

5. Kroimy papryki w dużą kostkę, marchewkę w cienkie plasterki, ziemniaki w drobną kostkę.

 

6. Do garnka z mięsem przekładamy ziemniaki, dodajemy sos sojowy. Gdy ziemniaki zmiękną, dorzucamy paprykę z marchewką. Doprawiamy kminem rzymskim i papryką słodką. Dodajemy passatę pomidorową, mieszamy i w razie potrzeby dolewamy pozostały wywar. Pod koniec gotowania dodajemy ugotowaną czarną fasolę i kukurydzę. Mieszamy, doprawiamy solą oraz pieprzem, a następnie zagotowujemy całość. Na koniec dodajemy serek śmietankowy, całość mieszamy i zdejmujemy z palnika.

 

7. Gdy wołowina się dusi, przygotowujemy warzywa do dipu. Łodygę selera naciowego łamiemy na pół, pozbywamy się łyka i kroimy w cienkie słupki. Marchewkę obieramy i również kroimy w słupki.

 

Sposób podania:

Duszoną wołowinę z warzywami po meksykańsku podajemy ze świeżymi warzywami i dipem śmietanowym. Danie dekorujemy limonką i posiekaną kolendrą.

Doradca Smaku
Limonki i kolendry nie dodaje się w trakcie gotowania, ale na sam koniec. Inaczej całość nabierze gorzkawego, nieprzyjemnego posmaku.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat