Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Duszona wołowina po meksykańsku z warzywami i śmietanowym dipem, DS XVI, odc. 24

5.0
(73)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Duszona wołowina po meksykańsku z warzywami i śmietanowym dipem, to ciekawy pomysł na obiad dla całej rodziny. Dodatek limonki i kolendry sprawi, że danie zyska niepowtarzalny, orientalny smak.

Składniki:

Duszona wołowina

wołowina 700 gramów
cebula 1 sztuka
czosnek 3 ząbki
Musztarda jalapeno Prymat 3 łyżki
miód wielokwiatowy 1 łyżeczka
Papryka wędzona słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat 1 łyżeczka
papryczka chilli 2 sztuki
oliwa 2 łyżki
wywar warzywny 1 litr
papryka czerwona 1 sztuka
żółta papryka 1 sztuka
marchewka 1 sztuka
ziemniaki 4 sztuki
sos sojowy 3 łyżki
Kmin rzymski mielony Prymat 1 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
passata pomidorowa 400 gramów
fasola czarna 200 gramów
kukurydza w puszce 200 gramów
serek śmietankowy meksykański 3 łyżki
Sól w młynku Prymat do smaku
Pieprz w młynku Prymat do smaku

dip z warzywami

seler naciowy 1 sztuka
marchewka 1 sztuka
Cream fraiche: dip śmietankowy z pomidorami, papryką i chili 1 opakowanie

do dekoracji:

limonka 1 sztuka
świeża kolendra 1/2 pęczka

Składniki na bulion

marchewka 3 sztuki
Łodyga selera naciowego 2 sztuki
liście kapusty 2 sztuki
czosnek 1 ząbek
por 1/2 sztuki
seler 1/4 sztuki
pietruszka 3 sztuki
natka pietruszki 1 sztuka
Ziele angielskie całe Prymat 6 ziaren
Liść laurowy suszony Prymat 4 sztuki
woda zimna 3 litry

Porada

Limonki i kolendry nie dodaje się w trakcie gotowania, ale na sam koniec. Inaczej całość nabierze gorzkawego, nieprzyjemnego posmaku.

Przepis i sposób przygotowania na: Duszona wołowina po meksykańsku z warzywami i śmietanowym dipem, DS XVI, odc. 24

Przygotowanie:

Wcześniej przygotowujemy wywar z jarzyn. Wszystkie składniki umieszczamy w dużym garnku, zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu przez godzinę. Gotujemy również czarną fasolę. Moczymy ją całą noc, odcedzamy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy przez godzinę. Pod koniec gotowania solimy.

 

1. Cebulę drobno siekamy, ząbki czosnku kroimy w plastry.

 

2. Wołowinę kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Dodajemy musztardę jalapeno, miód oraz paprykę wędzoną suszoną. Całość mieszamy. Mięso marynujemy w lodówce przez 15 minut.

 

3. W moździerzu tłuczemy pieprz kolorowy ziarnisty. Dorzucamy papryczki chilli i ząbek czosnku. Ucieramy składniki do uzyskania pasty.

 

4. Rozgrzewamy garnek z oliwą. Dodajemy pastę i równomiernie ją rozprowadzamy na oliwie. Wrzucamy cebulę oraz czosnek i energicznie mieszamy. Gdy cebula lekko się zeszkli, dodajemy zamarynowane mięso i ponownie mieszamy. Smażymy, a gdy mięso się zetnie, dolewamy połowę wywaru z jarzyn i dusimy pod przykryciem przez godzinę. W trakcie będziemy dodawać kolejne składniki.

 

5. Kroimy papryki w dużą kostkę, marchewkę w cienkie plasterki, ziemniaki w drobną kostkę.

 

6. Do garnka z mięsem przekładamy ziemniaki, dodajemy sos sojowy. Gdy ziemniaki zmiękną, dorzucamy paprykę z marchewką. Doprawiamy kminem rzymskim i papryką słodką. Dodajemy passatę pomidorową, mieszamy i w razie potrzeby dolewamy pozostały wywar. Pod koniec gotowania dodajemy ugotowaną czarną fasolę i kukurydzę. Mieszamy, doprawiamy solą oraz pieprzem, a następnie zagotowujemy całość. Na koniec dodajemy serek śmietankowy, całość mieszamy i zdejmujemy z palnika.

 

7. Gdy wołowina się dusi, przygotowujemy warzywa do dipu. Łodygę selera naciowego łamiemy na pół, pozbywamy się łyka i kroimy w cienkie słupki. Marchewkę obieramy i również kroimy w słupki.

 

Sposób podania:

Duszoną wołowinę z warzywami po meksykańsku podajemy ze świeżymi warzywami i dipem śmietanowym. Danie dekorujemy limonką i posiekaną kolendrą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak