Kanapka meksykańska

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Hola amigos! Tortille, Jalapeño!

Co przychodzi wam na myśl myśląc o meksykańskiej kuchni? Czy to chrupiące pszenne tortille? Paląca niczym meksykańskie słonce papryczka Jalapeño? A może kremowe i delikatne awokado? Te wszystkie smaki zamknąłem dla was w jedynej i niepowtarzalnej kanapce.

Soczysty gotowany kurczak idealnie podkreślony przez delikatne awokado, rewelacyjnie kontrastuje z piekielnie ostrą musztardą Jalapeño, całość wiąże ciągnący się, kremowy ser, a kwaśna śmietana wspaniale dopełnia całość. To jeszcze nie wszystko, bo dla kontrastu i zrównoważenia struktury, do środka dodałem chrupiące paprykowe nachosy. Ta kanapka jest perfekcyjną propozycją dla miłośników mocnych wrażeń i nowych doświadczeń kulinarnych.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • tortilla

    1 sztuka
  • awokado

    1/2 sztuki
  • kwaśna śmietana 18%

    2 łyżki
  • nachos

    8 sztuki
  • ser typu Edam

    60 gramów
  • pierś z kurczka

    1 sztuka
  • sól morska Prymat w młynku

    do smaku
  • Musztarda jalapeno Prymat

    2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Pierś z kurczaka zalewamy woda, dodajmy soli i gotujemy przez ok 20 minut.

2. Ugotowana pierś z kurczaka wyciągamy do ostygnięcia, a następnie za pomocą dwóch widelców rozrywamy na mniejsze kawałki.

3. Jeżeli zostało ci mięso z rosołu, to możesz je wykorzystać.

4. Tortille delikatnie podgrzej, posmaruj śmietaną oraz musztarda, następnie układaj kolejno pokrojone awokado, kurczaka oraz nachosy i całość posyp serem, tortille dokładne zwiń i zapiecz.

Chcesz więcej pysznych przepisów na kanapki? 

POBIERZ EBOOKA

 

 

Doradca Smaku
JEŻELI JESTEŚ MIĘSOSCEPTYKIEM, NIE PRZEJMUJ SIĘ. GOTOWANEGO KURCZAKA ŚMIAŁO MOŻESZ ZASTĄPIĆ PRAŻONĄ CZERWONĄ FASOLĄ WYSTARCZY, ŻE ODSĄCZYSZ FASOLĘ Z PUSZKI I UPRAŻYSZ JĄ Z DODATKIEM ŁYŻECZKI OLEJU NA PATELNI PRZEZ OK 3 MINUTY.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat