Gulasz z soczewicy wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Przepyszny, rozgrzewający gulasz z czerwonej soczewicy wg Piotra Ogińskiego to pomysł na jednogarnkowy, sezonowy obiad dla całej rodziny. Pełen warzyw i aromatycznych przypraw z pewnością na stałe zagości w Waszej kuchni. 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • oliwa

    do smażenia
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    2 ząbki
  • papryka czerwona

    1/2 sztuki
  • marchew

    1 sztuka
  • tymianek świeży

    kilka gałązki
  • Papryka wędzona słodka mielona Prymat

    2 łyżeczki
  • bulion warzywny

    1 litr
  • dynia piżmowa

    1/2 sztuki
  • passata pomidorowa

    150 mililitrów
  • soczewica czerwona

    100 gramów
  • Kmin rzymski mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • cukier

    2 łyżeczki
  • masło

    50 gramów
  • sól morska Prymat w młynku

    do smaku
  • Pieprz kolorowy Prymat w młynku

    do smaku
  • liście szpinaku

    2 garście

Bulion warzywny:

  • marchewka

    2 sztuki
  • seler

    0,5 sztuki
  • korzeń pietruszki

    2 sztuki
  • kapusta

    2-3 liście
  • por

    1 sztuka
  • cebula

    1 sztuka
  • Liść laurowy suszony Prymat

    1 sztuka
  • Ziele angielskie całe Prymat

    2-3 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. W żeliwnym naczyniu rozgrzewamy oliwę na której podsmażamy czosnek, cebulę, paprykę oraz marchewkę, przez ok 4 minuty.

2. Do podsmażonych warzyw dodajemy tymianek oraz paprykę wędzoną, którą lekko prażymy na patelni, po czym całość zalewamy bulionem*.

3. Dodajemy dynię pokrojoną w dużą kostkę i dusimy pod przykryciem przez 10-15 minut. Po tym czasie do gulaszu dodajemy passatę oraz soczewicę.

4. Doprawiamy kminem rzymskim i gotujemy pod przykryciem kolejne 15-25 minut (do momentu aż soczewica będzie ugotowana).

5. Gotowy gulasz doprawiamy solą oraz pieprzem, dodajemy masło, delikatnie mieszamy, tak by masło ,,wbiło się'' do gulaszu, po czym dodajemy szpinak i ponownie mieszamy, tak by szpinak nam lekko opadł, może to potrwać ok 2 minuty. 

6. Gotowe danie wykładamy, lekko pieprzymy, polewamy oliwą i podajemy.

Smacznego!

A jeżeli uwielbiacie potrawy z czerwonej soczewicy koniecznie sprawdźcie

PRZEPIS NA ZUPĘ Z SOCZEWICY

 

*Wszystkie składniki na bulion obrać i pokroić, a następnie przełożyć do garnka. Dodać ziele oraz liścia laurowego. Zalać 1,5 l wody i gotować na małym ogniu przez godzinę.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat