Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz z soczewicy wg Piotra Ogińskiego
1. W żeliwnym naczyniu rozgrzewamy oliwę na której podsmażamy czosnek, cebulę, paprykę oraz marchewkę, przez ok 4 minuty.
2. Do podsmażonych warzyw dodajemy tymianek oraz paprykę wędzoną, którą lekko prażymy na patelni, po czym całość zalewamy bulionem*.
3. Dodajemy dynię pokrojoną w dużą kostkę i dusimy pod przykryciem przez 10-15 minut. Po tym czasie do gulaszu dodajemy passatę oraz soczewicę.
4. Doprawiamy kminem rzymskim i gotujemy pod przykryciem kolejne 15-25 minut (do momentu aż soczewica będzie ugotowana).
5. Gotowy gulasz doprawiamy solą oraz pieprzem, dodajemy masło, delikatnie mieszamy, tak by masło ,,wbiło się'' do gulaszu, po czym dodajemy szpinak i ponownie mieszamy, tak by szpinak nam lekko opadł, może to potrwać ok 2 minuty.
6. Gotowe danie wykładamy, lekko pieprzymy, polewamy oliwą i podajemy.
Smacznego!
A jeżeli uwielbiacie potrawy z czerwonej soczewicy koniecznie sprawdźcie
*Wszystkie składniki na bulion obrać i pokroić, a następnie przełożyć do garnka. Dodać ziele oraz liścia laurowego. Zalać 1,5 l wody i gotować na małym ogniu przez godzinę.