Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa z soczewicy wg Piotra Ogińskiego

5.0
(39)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Libańska zupa z czerwonej soczewicy to przysmak, który pokochają wszyscy miłośnicy zup, potraw jednogarnkowych i oczywiście wegetarianie. Pyszna, rozgrzewająca, aromatyczna... Czego chcieć więcej?

Składniki:

Zupa

oliwa 3 łyżeczki
czosnek 2 ząbki
Kmin rzymski mielony Prymat 2 łyżeczki
Kurkuma mielona Prymat 1 łyżeczka
Imbir mielony Prymat 1 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat 2 łyżeczki
pomidory malinowe 4 sztuki
bulion warzywny 1 litr
soczewica czerwona 100 gramów
sól morska Prymat w młynku do smaku
woda 1 litr
śmietanka 30% 100 mililitrów
cukier 2 łyżeczki

Dressing

skórka cytrynowa z 1/2 owocu
sok z cytryny z 1/2 owocu
Musztarda kremska Prymat 1 łyżeczka
oliwa 80 mililitrów

Dodatki

pietruszka zielona do smaku
cytryna do ozdoby plastry

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa z soczewicy wg Piotra Ogińskiego

Zupa:

1. Do rondelka wlewamy oliwę, dodajemy cebulę oraz czosnek i podsmażamy przez 30-40 sekund.

2. Dodajemy kmin rzymski, kurkumę,  imbir oraz paprykę słodką i mieszając podsmażamy przez ok 1 minutę.

3. Kiedy przyprawy ładnie się skarmelizują dodajemy pomidory, bulion oraz soczewicę, całość solimy i gotujemy 20-30 minut (aż soczewica będzie ugotowana.

Jeżeli zupa zrobi się zbyt gęsta warto dodać wody, tak by miała konsystencję grochówki

4. Do gotowej zupy dodajemy śmietankę, mieszamy i doprawiamy ewentualnie cukrem, solą lub/i kminem rzymskim i czekamy aż zacznie się gotować.

 

Przygotowanie dressingu: 

1. Do miseczki ścieramy skórkę z połowy cytryny, wyciskamy sok, dodajemy musztardę kremską.

2. Całość mieszamy energicznie trzepaczką rózgową i powoli dodajemy oliwę.

3. Kiedy wszystkie składniki połączyły się, dressing jest gotowy. 

4. Zupę przelewamy do miski, polewamy dwiema łyżeczkami dressingu, dekorujemy plastrami cytryny oraz pietruszką i gotowe! Smacznego!

 

A jeżeli uwielbiacie potrawy jednogarnkowe koniecznie sprawdźcie

PRZEPIS NA GULASZ Z SOCZEWICY

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak