Zupa z soczewicy wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Libańska zupa z czerwonej soczewicy to przysmak, który pokochają wszyscy miłośnicy zup, potraw jednogarnkowych i oczywiście wegetarianie. Pyszna, rozgrzewająca, aromatyczna... Czego chcieć więcej?

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Zupa

  • oliwa

    3 łyżeczki
  • czosnek

    2 ząbki
  • Kmin rzymski mielony Prymat

    2 łyżeczki
  • Kurkuma mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • Imbir mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • Papryka słodka mielona Prymat

    2 łyżeczki
  • pomidory malinowe

    4 sztuki
  • bulion warzywny

    1 litr
  • soczewica czerwona

    100 gramów
  • sól morska Prymat w młynku

    do smaku
  • woda

    1 litr
  • śmietanka 30%

    100 mililitrów
  • cukier

    2 łyżeczki

Dressing

  • skórka cytrynowa

    z 1/2 owocu
  • sok z cytryny

    z 1/2 owocu
  • Musztarda kremska Prymat

    1 łyżeczka
  • oliwa

    80 mililitrów

Dodatki

  • pietruszka zielona

    do smaku
  • cytryna

    do ozdoby plastry
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Zupa:

1. Do rondelka wlewamy oliwę, dodajemy cebulę oraz czosnek i podsmażamy przez 30-40 sekund.

2. Dodajemy kmin rzymski, kurkumę,  imbir oraz paprykę słodką i mieszając podsmażamy przez ok 1 minutę.

3. Kiedy przyprawy ładnie się skarmelizują dodajemy pomidory, bulion oraz soczewicę, całość solimy i gotujemy 20-30 minut (aż soczewica będzie ugotowana.

Jeżeli zupa zrobi się zbyt gęsta warto dodać wody, tak by miała konsystencję grochówki

4. Do gotowej zupy dodajemy śmietankę, mieszamy i doprawiamy ewentualnie cukrem, solą lub/i kminem rzymskim i czekamy aż zacznie się gotować.

 

Przygotowanie dressingu: 

1. Do miseczki ścieramy skórkę z połowy cytryny, wyciskamy sok, dodajemy musztardę kremską.

2. Całość mieszamy energicznie trzepaczką rózgową i powoli dodajemy oliwę.

3. Kiedy wszystkie składniki połączyły się, dressing jest gotowy. 

4. Zupę przelewamy do miski, polewamy dwiema łyżeczkami dressingu, dekorujemy plastrami cytryny oraz pietruszką i gotowe! Smacznego!

 

A jeżeli uwielbiacie potrawy jednogarnkowe koniecznie sprawdźcie

PRZEPIS NA GULASZ Z SOCZEWICY

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat