Przepis i sposób przygotowania na: Zupa z soczewicy wg Piotra Ogińskiego
Zupa:
1. Do rondelka wlewamy oliwę, dodajemy cebulę oraz czosnek i podsmażamy przez 30-40 sekund.
2. Dodajemy kmin rzymski, kurkumę, imbir oraz paprykę słodką i mieszając podsmażamy przez ok 1 minutę.
3. Kiedy przyprawy ładnie się skarmelizują dodajemy pomidory, bulion oraz soczewicę, całość solimy i gotujemy 20-30 minut (aż soczewica będzie ugotowana.
Jeżeli zupa zrobi się zbyt gęsta warto dodać wody, tak by miała konsystencję grochówki
4. Do gotowej zupy dodajemy śmietankę, mieszamy i doprawiamy ewentualnie cukrem, solą lub/i kminem rzymskim i czekamy aż zacznie się gotować.
Przygotowanie dressingu:
1. Do miseczki ścieramy skórkę z połowy cytryny, wyciskamy sok, dodajemy musztardę kremską.
2. Całość mieszamy energicznie trzepaczką rózgową i powoli dodajemy oliwę.
3. Kiedy wszystkie składniki połączyły się, dressing jest gotowy.
4. Zupę przelewamy do miski, polewamy dwiema łyżeczkami dressingu, dekorujemy plastrami cytryny oraz pietruszką i gotowe! Smacznego!
A jeżeli uwielbiacie potrawy jednogarnkowe koniecznie sprawdźcie