Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Zupa
-
oliwa
3 łyżeczki -
czosnek
2 ząbki -
Kmin rzymski mielony Prymat
2 łyżeczki -
Kurkuma mielona Prymat
1 łyżeczka -
Imbir mielony Prymat
1 łyżeczka -
Papryka słodka mielona Prymat
2 łyżeczki -
pomidory malinowe
4 sztuki -
bulion warzywny
1 litr -
soczewica czerwona
100 gramów -
sól morska Prymat w młynku
do smaku -
woda
1 litr -
śmietanka 30%
100 mililitrów -
cukier
2 łyżeczki
Dressing
-
skórka cytrynowa
z 1/2 owocu -
sok z cytryny
z 1/2 owocu -
Musztarda kremska Prymat
1 łyżeczka -
oliwa
80 mililitrów
Dodatki
-
pietruszka zielona
do smaku -
cytryna
do ozdoby plastry
Przepis i sposób przygotowania Zupa z soczewicy wg Piotra Ogińskiego
Zupa:
1. Do rondelka wlewamy oliwę, dodajemy cebulę oraz czosnek i podsmażamy przez 30-40 sekund.
2. Dodajemy kmin rzymski, kurkumę, imbir oraz paprykę słodką i mieszając podsmażamy przez ok 1 minutę.
3. Kiedy przyprawy ładnie się skarmelizują dodajemy pomidory, bulion oraz soczewicę, całość solimy i gotujemy 20-30 minut (aż soczewica będzie ugotowana.
Jeżeli zupa zrobi się zbyt gęsta warto dodać wody, tak by miała konsystencję grochówki
4. Do gotowej zupy dodajemy śmietankę, mieszamy i doprawiamy ewentualnie cukrem, solą lub/i kminem rzymskim i czekamy aż zacznie się gotować.
Przygotowanie dressingu:
1. Do miseczki ścieramy skórkę z połowy cytryny, wyciskamy sok, dodajemy musztardę kremską.
2. Całość mieszamy energicznie trzepaczką rózgową i powoli dodajemy oliwę.
3. Kiedy wszystkie składniki połączyły się, dressing jest gotowy.
4. Zupę przelewamy do miski, polewamy dwiema łyżeczkami dressingu, dekorujemy plastrami cytryny oraz pietruszką i gotowe! Smacznego!
A jeżeli uwielbiacie potrawy jednogarnkowe koniecznie sprawdźcie
Komentarze (0)