Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki:
-
jajka duże
4 sztuki -
masło klarowane
1 łyżka -
por (pokrojona biała część)
1 kawałek -
szynka
plastry -
żółta papryka
1/2 sztuki -
liście szpinaku
1 garść -
ser żółty gouda tarty
100 g -
Przyprawa do jajek
1 łyżka
Przepis i sposób przygotowania Omlet z szynką , papryka, szpinakiem i serem żółtym
1. W miseczce roztrzepujemy jajka wraz z dodatkiem Przyprawy do jajek.
2. Na maśle smażymy szynkę, por, paprykę, liście szpinaku i zalewamy masą jajeczną. Delikatnie mieszamy i przykrywamy.
3. Po chwili, posypujemy całość startym żółtym serem i ponownie przykrywamy pokrywką.
4. Jak przygotowany omlet możemy złożyć na pół lub podać otwarty na talerzu.
5. Omlet można udekorować ćwiartkami pomidorów, szczypiorkiem, natką pietruszki i innymi uwielbianymi składnikami.
Jeśli patelnia jest metalowa lub posiada odpinaną rączkę, można po posypaniu serem włożyć ją do nagrzanego do 180C piekarnika na zaledwie kilka minut, tak by ser się rozpuścił.![]()
Komentarze (0)